Ga terug
Walnoot miso karamel tartelette

Walnoot miso karamel tartelette

Dit is een heerlijke tartelette rijkgevuld met walnoten en een karamel op smaak gebracht met miso. Met dit recept maak je ongeveer 12 tartelettes. Pas de hoeveelheden gerust aan mocht je meer of minder willen maken. Het deeg voor de tartelettes kan je ook goed invriezen voor een andere creatie.
5 van 1 stem

Ingrediënten
  

Tartelettedeeg

  • 120 gram bloem
  • 50 gram poedersuiker
  • 20 gram amandelmeel
  • snufje zout
  • 75 gram roomboter (koud)
  • 1 ei (je hebt ongeveer 1 eetlepel nodig)

Vulling

  • 180 gram suiker
  • 75 ml water
  • 215 ml slagroom (zorg dat deze niet te koud is, maar op kamertemperatuur of warmer)
  • 215 gram walnoten (geroosterd en in iets kleinere stukken gebroken)
  • 2-3 theelepels witte miso

Instructies
 

Tartelettebodem

  • Maak nu eerst het tartelettedeeg. Doe hiervoor de bloem, de poedersuiker, het amandelmeel en een snufje zout in een kom.
  • Snij de koude roomboter in blokjes, en voeg toe aan de kom. Kneed nu met je handen de boter door het bloemmengsel tot er een kruimelig deeg ontstaat.
  • Kluts het ei. Voeg een eetlepel van het geklutste ei toe aan het deeg. Kneed totdat het een samenhangend geheel vormt. Als het erg droog is voeg je nog een beetje ei toe. Is het deeg juist te nat? Voeg dan nog een beetje bloem toe.
  • Maak een bal van het deeg, en verpak in vershoudfolie. Laat ongeveer een uur rusten in de koelkast.
  • Bestuif je aanrecht met bloem, en haal het deeg uit de koelkast. Kneed nog even door, en rol op je aanrecht uit tot een hoogte van circa 3 mm. Steek hier cirkels met een diameter van circa 8-9 cm uit.
  • Doe deze cirkels voorzichtig in bakringen met een diameter van 6 cm. Druk het deeg ook in de randjes aan. Ik heb overigens zelf maar 4 bakringen, dus heb de tartelettes niet gelijktijdig gebakken.
  • Snijd het deeg dat boven de ringen uitsteekt weg met een mesje. Prik met je vork een aantal gaatjes in de bodem. Zet de taartjes nog een half uur in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 170 °C.
  • Bak de tartelettebodems in ongeveer 10-15 minuten gaar. Ze zijn nu goudbruin van kleur. Laat even afkoelen op een rooster.

Vulling

  • Doe de suiker en het water in een steelpannetje. Breng aan de kook en laat de suiker karamelliseren totdat deze mooi goudbruin van kleur is. Roer tijdens dit proces niet in de pan. Je kunt de pan wel voorzichtig heen en weer bewegen.
  • Zet het vuur uit, en voeg de slagroom toe. Doe dit voorzichtig. Dit zal namelijk gaan spetteren. Voeg nu ook de miso toe. Roer dit allemaal goed door elkaar totdat het goed gemengd is. Voeg vervolgens ook de walnoten toe. Meng alles weer goed door elkaar.

Afwerking tartelette

  • Schep de vulling als deze nog warm is in de tartelettebodems.
  • Laat even afkoelen voordat je de tartelettes serveert. De karamel zal nog wat indikken. Serveer als gebakje, of samen met een bolletje ijs als dessert.

Opmerkingen

Nog nooit zelf karamel gemaakt? Het is helemaal niet moeilijk om te maken. Je moet vooral goed op de kleur van je karamel letten. Het moet mooi goudbruin van kleur zijn. Als je net wat te lang wacht kan je karamel verbranden, en dan wordt deze bitter. Mocht je juist te snel stoppen met het karamelliseren dan heeft je karamel nog weinig smaak. Het is dus even zoeken naar de perfecte balans.
Het deeg voor de tartelettes kan je heel goed invriezen. Hierdoor kan je ook gerust minder tartelettes maken, en de rest van het deeg invriezen. Dan kun je een andere keer snel tartelettes op tafel toveren;) Of gebruik een heel ei, en maak dus een grotere hoeveelheid deeg, en vries de rest in.