aardbei rijstevlaai aardbeien gelei jasmijn citroen rijstepap slagroom vlaai
Taart en gebak

Rijstevlaai met aardbei en jasmijn

Vandaag ben ik jarig. Dit betekent natuurlijk dat er taart moet zijn. Het liefst een beetje een zomerse taart. Deze rijstevlaai met aardbei en jasmijn bijvoorbeeld. Een ontzettend lekkere, en ook mooie, taart die je zeker je bezoek kan voorzetten.

Ik heb al enige tijd een siliconen bakvorm in de vorm van een spiraal in huis. Hier wou ik al vaak iets mee maken, maar het was er tot nu toe maar niet van gekomen. Niet gek, want mijn kast ligt vol met allerlei bakvormen. Het duurt altijd wel even voordat alles een keer gebruikt is. Ik ben blij dat ik deze vorm nu een keer gebruikt heb. En ik gebruik hem ongetwijfeld nog wel vaker. De spiraal is een erg mooie decoratie voor op een taart. Het geeft je gebak gelijk iets feestelijks. Perfect voor een verjaardag dus! En de aardbeiengelei paste perfect bij de taart.aardbei rijstevlaai aardbeien gelei jasmijn citroen rijstepap slagroom vlaai

aardbei rijstevlaai aardbeien gelei jasmijn citroen rijstepap slagroom vlaaiIn de zomer bak ik af en toe wel een vlaai. Eigenlijk altijd met lekker vers fruit. En als we in Limburg zijn dan gaat er bij mij ook altijd wel een stukje vlaai in. Vaak ook wel een stukje rijstevlaai. Thuis heb ik alleen nog nooit een rijstevlaai gemaakt. Dus die moest ik nog van mijn lijstje afstrepen.

Vlaaideeg is net wat anders dan gewoon taartdeeg. Er zit namelijk ook gist door het deeg van een vlaai. En je moet het ook even laten rijzen. Daardoor lijkt het deeg ook wel wat op brood. Daarnaast is vlaaideeg vaak ook helemaal niet erg zoet. De vulling is het meest bepalend voor de smaak.aardbei rijstevlaai aardbeien gelei jasmijn citroen rijstepap slagroom vlaai

De rijstvulling van deze vlaai is lekker romig, maar heeft ook iets bloemigs doordat er jasmijn doorheen zit. Hiervoor heb ik jasmijnthee door de rijstepap gedaan. Ook heb ik er wat citroen doorheen gedaan. Samen met de aardbeien is het hierdoor een lekkere zomerse en frisse vlaai geworden. Naast de aardbeiengelei heb ik ook nog een laagje jam over de rijstevlaai verdeeld. Mocht je geen tijd hebben om zelf aardbeienjam te maken kan je natuurlijk ook een pot jam uit de supermarkt gebruiken. Decoreer de taart vooral nog met wat slagroom en verse aardbeien.

Ook binnenkort een verjaardag? Probeer dan eens één van deze recepten:

aardbei rijstevlaai aardbeien gelei jasmijn citroen rijstepap slagroom vlaai
aardbei rijstevlaai aardbeien gelei jasmijn citroen rijstepap slagroom vlaai
aardbei rijstevlaai aardbeien gelei jasmijn citroen rijstepap slagroom vlaai

Rijstevlaai met aardbeien en jasmijn

Dit is een heerlijke zomerse rijstevlaai met aardbeien en jasmijn. Een mooie vlaai die ideaal is voor een verjaardag. Op de rijstepap zit een heerlijke laag aardbeienjam en een spiraal van aardbeiengelei.
5 van 1 stem

Ingrediënten
  

Gelei

  • 6 gram gelatine
  • 40 ml water
  • 1 eetlepel suiker
  • 150 gram aardbeien
  • 60 ml sinaasappelsap
  • citroensap van ½ -1 citroen

Jam

  • 300 gram aardbeien
  • 160 gram suiker
  • citroensap van ½ citroen
  • 2 gram pectine

Rijstepap

  • 90 gram dessertrijst
  • 500 ml volle melk
  • 60 gram suiker
  • 1 theelepel vanille extract of een vanillestokje
  • citroenrasp van ½ – 1 citroen
  • 5 jasmijnparels
  • snuf zout
  • 1 eierdooier
  • 1 eiwit

Vlaaideeg

  • 250 gram speltbloem
  • 5,5 gram gist
  • 1 ½ eetlepel suiker
  • 75 ml melk
  • ½ ei
  • ½ theelepel zout

Instructies
 

Aardbeiengelei

  • Week de gelatine in koud water. Laat dit 10 minuten weken.
  • Verwarm 40 ml water in een steelpannetje. Voeg de suiker toe, en laat dit oplossen. Haal van het vuur als het kookt. Knijp vervolgens de gelatine uit, en meng dit door het water.
  • Doe de aardbeien samen met het sinaasappelsap in een blender, en mix dit door elkaar. Voeg vervolgens ook de gelatine toe aan dit mengsel. Voeg naar smaak ook citroensap toe. Gebruik zeker één eetlepel citroensap.
  • Doe dit mengsel vervolgens in de spiraalvorm(en). Is je aardbeienmengsel iets schuimig geworden door het pureren? Haal het dan eerst nog even door een zeef.
  • Zet het geheel in de vriezer.

Optioneel: Aardbeienjam

  • Doe alle ingrediënten voor de jam in een steelpannetje, en breng dit aan de kook. Laat enige tijd doorkoken totdat de jam indikt. Dit duurt zeker 10 minuten.
  • Giet dit nu een lege jampot.
  • Laat volledig afkoelen voordat je het verder verwerkt.

Vulling rijstevlaai

  • Doe de melk samen met de rijst in een steelpannetje. Breng dit aan de kook. Voeg hier ook de suiker, zout, vanille, jasmijn en citroenrasp aan toe. Laat zeker 15 minuten doorkoken totdat de rijst gaar is.
  • Laat dit vervolgens afkoelen tot kamertemperatuur.

Vlaaideeg maken

  • Doe alle ingrediënten in de kom van je keukenmachine. Zet je machine rustig aan totdat alle ingredienten gemengd zijn. Verhoog hiernaar de snelheid iets, en laat een paar minuten kneden. Heb je geen keukenmachine? Kneed het dan een paar minuten met de hand tot een soepel deeg.
  • Maak een bal van het deeg, en leg dit onder een vochtige theedoek. Laat het deeg ongeveer 20 minuten rijzen.

Vlaai bakken

  • Vet je vlaaipan goed in. Leg een stukje bakpapier op de bodem van je vlaaipan. Dit zorgt ervoor dat je de vlaai makkelijk uit je vorm kan halen.
  • Rol je deeg uit tot een ronde plak, en leg deze in je vlaaipan. Druk de vlaai aan, zodat er geen lucht onder je deeg zit. Snijd het overtollige deeg aan de zijkanten eraf. Dit kan je doen door met je deegroller over je vlaaipan heen te rollen.
  • Meng de eierdooier door de rijstepap.
  • Klop het eiwit tot een stevig schuim.
  • Verdeel de helft van de rijstepap nu over de bodem van de vlaai.
  • Meng het eiwit door de overgebleven rijstepap. Stop met mengen wanneer dit gemengd lijkt. Anders klop je alle lucht eruit. Doe dit mengsel nu ook in je vlaaipan.
  • Laat je vlaai nu ongeveer een half uurtje narijzen, en verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Bak in circa 20 minuten gaar. De bovenkant zal nu goudbruin zijn.
  • Laat volledig afkoelen.

Vlaai decoreren

  • Besmeer de bovenkant van de afgekoelde vlaai met een laag aardbeienjam. Dit mag best een aardige laag zijn.
  • Haal de spiraal uit de vriezer, en leg deze in het midden van je taart. Laat deze op de taart ontdooien.
  • Decoreer de taart verder met opgeklopte slagroom en verse aardbeien. Dit kan je ook al doen als de spiraal nog niet ontdooit is. Tegen de tijd dat je de taart hebt gedecoreerd is de spiraal wel ontdooit.

Opmerkingen

Zonder de aardbeiengelei, aardbeienjam en jasmijn is dit een traditionele rijstevlaai. Mocht je een wat neutralere rijstevlaai willen kun je deze elementen dus weglaten. Ook dan heb je een verrukkelijke taart!

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept