Dit is een heerlijke zomerse rijstevlaai met aardbeien en jasmijn. Een mooie vlaai die ideaal is voor een verjaardag. Op de rijstepap zit een heerlijke laag aardbeienjam en een spiraal van aardbeiengelei.
Week de gelatine in koud water. Laat dit 10 minuten weken.
Verwarm 40 ml water in een steelpannetje. Voeg de suiker toe, en laat dit oplossen. Haal van het vuur als het kookt. Knijp vervolgens de gelatine uit, en meng dit door het water.
Doe de aardbeien samen met het sinaasappelsap in een blender, en mix dit door elkaar. Voeg vervolgens ook de gelatine toe aan dit mengsel. Voeg naar smaak ook citroensap toe. Gebruik zeker één eetlepel citroensap.
Doe dit mengsel vervolgens in de spiraalvorm(en). Is je aardbeienmengsel iets schuimig geworden door het pureren? Haal het dan eerst nog even door een zeef.
Zet het geheel in de vriezer.
Optioneel: Aardbeienjam
Doe alle ingrediënten voor de jam in een steelpannetje, en breng dit aan de kook. Laat enige tijd doorkoken totdat de jam indikt. Dit duurt zeker 10 minuten.
Giet dit nu een lege jampot.
Laat volledig afkoelen voordat je het verder verwerkt.
Vulling rijstevlaai
Doe de melk samen met de rijst in een steelpannetje. Breng dit aan de kook. Voeg hier ook de suiker, zout, vanille, jasmijn en citroenrasp aan toe. Laat zeker 15 minuten doorkoken totdat de rijst gaar is.
Laat dit vervolgens afkoelen tot kamertemperatuur.
Vlaaideeg maken
Doe alle ingrediënten in de kom van je keukenmachine. Zet je machine rustig aan totdat alle ingredienten gemengd zijn. Verhoog hiernaar de snelheid iets, en laat een paar minuten kneden. Heb je geen keukenmachine? Kneed het dan een paar minuten met de hand tot een soepel deeg.
Maak een bal van het deeg, en leg dit onder een vochtige theedoek. Laat het deeg ongeveer 20 minuten rijzen.
Vlaai bakken
Vet je vlaaipan goed in. Leg een stukje bakpapier op de bodem van je vlaaipan. Dit zorgt ervoor dat je de vlaai makkelijk uit je vorm kan halen.
Rol je deeg uit tot een ronde plak, en leg deze in je vlaaipan. Druk de vlaai aan, zodat er geen lucht onder je deeg zit. Snijd het overtollige deeg aan de zijkanten eraf. Dit kan je doen door met je deegroller over je vlaaipan heen te rollen.
Meng de eierdooier door de rijstepap.
Klop het eiwit tot een stevig schuim.
Verdeel de helft van de rijstepap nu over de bodem van de vlaai.
Meng het eiwit door de overgebleven rijstepap. Stop met mengen wanneer dit gemengd lijkt. Anders klop je alle lucht eruit. Doe dit mengsel nu ook in je vlaaipan.
Laat je vlaai nu ongeveer een half uurtje narijzen, en verwarm de oven voor op 200 °C.
Bak in circa 20 minuten gaar. De bovenkant zal nu goudbruin zijn.
Laat volledig afkoelen.
Vlaai decoreren
Besmeer de bovenkant van de afgekoelde vlaai met een laag aardbeienjam. Dit mag best een aardige laag zijn.
Haal de spiraal uit de vriezer, en leg deze in het midden van je taart. Laat deze op de taart ontdooien.
Decoreer de taart verder met opgeklopte slagroom en verse aardbeien. Dit kan je ook al doen als de spiraal nog niet ontdooit is. Tegen de tijd dat je de taart hebt gedecoreerd is de spiraal wel ontdooit.
Opmerkingen
Zonder de aardbeiengelei, aardbeienjam en jasmijn is dit een traditionele rijstevlaai. Mocht je een wat neutralere rijstevlaai willen kun je deze elementen dus weglaten. Ook dan heb je een verrukkelijke taart!