oranjekoek amandel spijs pistache kersen sinaasappel friesland koek
Plaatkoek en cake,  Taart en gebak

Oranjekoek met pistache en kersen

Vroeger op verjaardagen was dit het standaardgebak, de oranjekoek. Vaak was dit dan ook de enige soort gebak die je op een verjaardag had. In Friesland is dit bij iedere bakker te krijgen. Nu we in de buurt van Gouda wonen kom je het echter minder vaak tegen. Jammer eigenlijk, want dit Friese gebak is wel erg lekker. Daarom werd het tijd om dit zelf te maken.

De oranjekoek is een echte klassieker die ik ook niet te veel heb aangepast. Alleen heb ik een laagje jam, en wat pistachenootjes aan de spijs toegevoegd. Het roze glazuur is bovendien niet roze door kleurstof, maar doordat er gevriesdroogde kersen doorheen zitten. Het is een beetje anders dan de traditionele variant, maar toch smaakt hij erg bekend. Hij viel ook zeker bij Marcel zijn familie in de smaak.oranjekoek amandel spijs pistache kersen sinaasappel friesland koek

In deze oranjekoek zit (net zoals in het origineel) anijszaad, kaneel, sinaasappelsnippers en nootmuskaat. Een oranjekoek hoort overigens niet oranje te zijn, maar kent vrijwel altijd een roze glazuur. De naam dankt deze koek namelijk niet aan het glazuur, maar aan de sinaasappel die in het deeg zit.

In de basis lijkt de oranjekoek erg veel op de suikerlat. Eigenlijk is oranjekoek namelijk een tweetal suikerlatten, met daartussen amandelspijs. En uiteraard nog met glazuur en botercrème erop. Je kan overigens de botercrème ook vervangen door slagroom. Dit zie je tegenwoordig steeds vaker. Het origineel schijnt echter met botercrème te zijn, omdat dit de houdbaarheid van de koek ten goede komt. Slagroom of botercrème, beide zijn uiteindelijk heerlijk als topping.

 

oranjekoek amandel spijs pistache kersen sinaasappel friesland koek
oranjekoek amandel spijs pistache kersen sinaasappel friesland koek
oranjekoek amandel spijs pistache kersen sinaasappel friesland koek

Oranjekoek met pistache en kersen

Een echte Friese klassieker, de oranjekoek. Maar dan een beetje anders, namelijk met wat pistache door het spijs. En een laagje kersenjam. Uiteindelijk smaakt hij echter als vanouds! Een typisch gebakje voor een verjaardag.

Ingrediënten
  

Optioneel: Kersenjam

  • 120 gram kersen
  • snuf kaneel (naar smaak)
  • citroensap van ½-1 citroen
  • 80 gram suiker

Koek

  • 150 gram bloem
  • 150 gram Zeeuwse bloem (dit kan je ook vervangen door gewone bloem)
  • 50 gram roggemeel
  • 1 eetlepel anijszaad
  • ½ theelepel kaneel
  • ½ theelepel nootmuskaat
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 150 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 50 gram boter (op kamertemperatuur)
  • 1 ei
  • 50 ml water
  • 50 gram oranjesnippers of sinaassnippers (of een flinke hoeveelheid sinaasappelrasp)
  • snuf zout

Spijs

  • 75 gram pistache
  • 75 gram amandelen (of amandelmeel)
  • 150 gram suiker
  • 1 ei
  • citroenrasp van ½-1 citroen

Glazuur

  • 100 gram poedersuiker
  • 1 eetlepel water
  • 1-2 theelepels tot poeder fijngemalen gevriesdroogde kersen

Botercrème

  • 100 gram boter (op kamertemperatuur)
  • 50 gram witte basterdsuiker
  • 125 gram banketbakkersroom (op kamertemperatuur, gekocht of zelfgemaakt)

Ter decoratie

  • bigarreaux, chocolaatjes of vers fruit (zoals mandarijntjes en ananas)

Instructies
 

Optioneel: Kersenjam

  • Doe alle ingrediënten voor de kersenjam in een steelpannetje, en laat dit rustig een aantal minuten doorkoken totdat het indikt. Haal van het vuur, en laat afkoelen voordat je dit verder verwerkt.

Spijs maken

  • Doe alle ingrediënten, met uitzondering van het ei, in een keukenmachine. Meng dit tot een fijn poeder.
  • Voeg nu het ei toe, en meng totdat het een gebonden geheel is.

Koek maken

  • Verwarm je oven voor op 180 °C, en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Hak de sinaassnippers fijn. Kan je dit niet vinden? Dan kan je ook sinaasappelrasp gebruiken. Dit voeg je gewoon toe aan het deeg.
  • Doe de bloem, Zeeuwse bloem en roggemeel samen met de kruiden, bakpoeder, basterdsuiker en het zout in een kom. Meng dit door elkaar.
  • Voeg hier ook de boter, het water, de sinaassnippers en het ei aan toe. Kneed dit tot een samenhangend deeg. Verdeel dit in twee gelijke stukken.
  • Rol de twee stukken deeg op een met bloem bestrooid oppervlak uit tot twee vierkanten van circa 22×22 cm. Het beste rol je ze al gelijk uit op een stuk bakpapier, dan kan je ze het makkelijkst verplaatsen.
  • Besmeer de eerste helft van de koek met de spijs. Verdeel vervolgens ook hier de jam over. Plaats de tweede koek hier bovenop.
  • Bak de koek in circa 30 minuten gaar. De randen van de koek zullen nu wat goudbruin gekleurd zijn. Laat de koek op een rooster afkoelen.

Glazuur maken

  • Meng alle ingrediënten voor het glazuur in een kommetje totdat je een glad en smeerbaar glazuur hebt. Is dit nog niet zo? Voeg dan nog een beetje water toe.
  • Bestrijk de bovenkant van de afgekoelde koek met het glazuur. Laat dit nu volledig uitharden. Dit duurt ongeveer een uurtje.

Koek in stukken snijden

  • Snijd de randen van de vierkanten plakken af. Deze restjes kan je zelf opsnoepen. Snijd vervolgens de oranjekoek in stukken.

Botercrème

  • Doe de suiker en boter in een kom, en mix dit tot een luchtige massa. Dit duurt zeker een aantal minuten.
  • Voeg vervolgens geleidelijk de banketbakkersroom toe, en mix dit door elkaar tot een gladde massa.
  • Doe de botercrème in een spuitzak en spuit toefjes op de stukken oranjekoek. Decoreer nog met wat bigarreaux, chocolaatjes of vers fruit.

Opmerkingen

De spijs maak je, als je tijd hebt, het beste al een dag van tevoren. Dit komt de smaak ten goede.
Wil je een traditionele versie van oranjekoek? Vervang dan de pistachenoten door amandel, en laat de kersenjam weg.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept