Guinness brownies met whiskey karamel
Nog even, en dan is het kerst. Daar hoort natuurlijk ook een lekker uitgebreid kerstdiner bij. En een feestelijk toetje mag dan ook zeker niet ontbreken. Deze brownies zijn hier ideaal voor. Je kan de brownies ook in wat kleinere stukjes snijden, en gebruiken als onderdeel van het dessert. Dit heb ik zelf ook gedaan.
Deze brownies zijn lekker smeuïg en klef. Precies zoals brownies horen te zijn. Vaak stellen brownies mij wel teleur. Regelmatig komt het namelijk voor dat je een vrij droge chocoladecake krijgt. Er kan dus nogal wat verschil in zitten. Goede brownies houden het bij ons in huis niet lang vol. Deze brownies waren dus ook vrij snel weer verdwenen.
Door de Guinness in de brownies wordt het geheel niet te zoet, en blijven de brownies ook lekker smeuïg. Uiteindelijk smaken de brownies niet erg sterk naar bier. De alcohol is sowieso verdampt, en in de brownies komt vooral de cacao sterk naar voren. Wel proef je nog beetje de smaak van mout terug. Doordat de brownies niet te zoet zijn combineren ze ook goed met een lekkere karamelsaus. Doordat hier ook whiskey doorheen zit heeft het allemaal wel iets weg van een Irish coffee. Een grote favoriet bij ons thuis.
Je kan uiteraard ook de karamel weglaten of een andere soort karamel erbij doen. De smaak van whisky is trouwens vrij subtiel in de karamel, en zeker niet overheersend. Het is wel het lekkerst als je de saus nog een beetje warm serveert. Dit geldt overigens ook voor de brownies zelf. Zelf heb ik deze brownies verder geserveerd met een koffie parfait. Hierdoor leek het nog meer op de bekende koffiespecialiteit. Maar het is ongetwijfeld ook lekker om de brownies met een ander soort ijs te eten.
Deze brownies zijn zeer geschikt voor kerst. Ook deze desserts zijn lekker voor kerst:
- Griesmeel tartelette
- IJs van bruine basterdsuiker en kaneel
- Sticky toffee cake met karamelsaus en room
- Gebakje met kumquat, zwarte sesam en chocolade
- Panna cotta met zwarte knoflook
Guinness brownies met whiskey karamel
Ingrediënten
Brownies
- 200 ml Guinness
- 175 gram boter
- 225 gram pure chocolade (in stukjes)
- 220 gram suiker
- 3 eieren
- 1 theelepel vanille extract
- 100 gram bloem
- 25 gram cacao
- snuf zout
- optioneel: ½ theelepel koffie extract (dit versterkt de smaak van chocolade)
Karamel
- 100 gram suiker
- 30 ml water
- 60 gram slagroom
- 25 gram boter
- ½ theelepel vanille extract
- 3 eetlepels whiskey (naar smaak)
- ½ theelepel zout (naar smaak)
Instructies
Brownies
- Breng de Guinness in een steelpannetje aan de kook, en laat op middelhoog vuur rustig koken totdat 1/3 van het bier is verdampt. Dit duurt misschien een kwartier tot twintig minuten. Haal vervolgens van het vuur, en laat afkoelen.
- Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed de bodem van je bakblik met bakpapier, en vet de randen in.
- Smelt te boter en chocolade au-bain-marie of in de magnetron. Meng dit goed door elkaar tot een homogene massa.
- Voeg de suiker en Guinness toe. Roer dit ook goed door elkaar. Voeg vervolgens ook de eieren en de vanille toe. Indien je koffie extract gebruikt voeg je dit nu ook toe. Mix tot slot ook de bloem, cacao en zout door het beslag. Verdeel dit over je bakblik.
- Bak de brownies in circa 30-35 minuten gaar. Als je er een satéprikker in steekt dan hoort deze er niet geheel nat uit te komen. Als er nog wat kleffe kruimels aan de prikker blijven hangen is dit niet erg. Het geheel hoort uiteindelijk nog lekker klef aan de binnenkant te zijn. Laat even afkoelen voordat je ze uit het blik haalt, en in stukken snijdt. Zelf vind ik het wel erg lekker om de brownies nog ietwat warm te serveren.
Karamelsaus met whiskey
- Doe de suiker en het water in een steelpannetje, en breng dit aan de kook. Laat de suiker karamelliseren totdat deze mooi goudbruin van kleur is. Roer tijdens dit proces niet in de pan. Je kunt de pan wel voorzichtig heen en weer bewegen. Haal van het vuur als je karamel mooi amberkleurig is.
- Voeg nu de slagroom toe aan de karamel. Doe dit voorzichtig, het kan namelijk wel wat spetteren. Doe het pannetje weer op laag vuur, en roer met een garde de slagroom door de karamel. Roer totdat de karamel weer helemaal glad is. Voeg nu ook de boter, whiskey, vanille en zout toe. Meng dit door elkaar totdat de boter geheel gesmolten is.
- Doe de nog warme karamel over de brownies. Ook erg lekker om er nog een bolletje ijs of wat room bij te serveren.
Opmerkingen