Ga terug
brownies chocolade guinness bier whiskey karamel toetje dessert

Guinness brownies met whiskey karamel

Deze brownies zijn heerlijk klef en smeuïg. En zeker niet te zoet, waardoor ze erg lekker zijn met deze karamelsaus met whiskey. Lekker om zo te eten, of om als toetje (met een bolletje ijs) te eten. Met dit recept vul je een bakblik van 20x20 cm.

Ingrediënten
  

Brownies

  • 200 ml Guinness
  • 175 gram boter
  • 225 gram pure chocolade (in stukjes)
  • 220 gram suiker
  • 3 eieren
  • 1 theelepel vanille extract
  • 100 gram bloem
  • 25 gram cacao
  • snuf zout
  • optioneel: ½ theelepel koffie extract (dit versterkt de smaak van chocolade)

Karamel

  • 100 gram suiker
  • 30 ml water
  • 60 gram slagroom
  • 25 gram boter
  • ½ theelepel vanille extract
  • 3 eetlepels whiskey (naar smaak)
  • ½ theelepel zout (naar smaak)

Instructies
 

Brownies

  • Breng de Guinness in een steelpannetje aan de kook, en laat op middelhoog vuur rustig koken totdat 1/3 van het bier is verdampt. Dit duurt misschien een kwartier tot twintig minuten. Haal vervolgens van het vuur, en laat afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed de bodem van je bakblik met bakpapier, en vet de randen in.
  • Smelt te boter en chocolade au-bain-marie of in de magnetron. Meng dit goed door elkaar tot een homogene massa.
  • Voeg de suiker en Guinness toe. Roer dit ook goed door elkaar. Voeg vervolgens ook de eieren en de vanille toe. Indien je koffie extract gebruikt voeg je dit nu ook toe. Mix tot slot ook de bloem, cacao en zout door het beslag. Verdeel dit over je bakblik.
  • Bak de brownies in circa 30-35 minuten gaar. Als je er een satéprikker in steekt dan hoort deze er niet geheel nat uit te komen. Als er nog wat kleffe kruimels aan de prikker blijven hangen is dit niet erg. Het geheel hoort uiteindelijk nog lekker klef aan de binnenkant te zijn. Laat even afkoelen voordat je ze uit het blik haalt, en in stukken snijdt. Zelf vind ik het wel erg lekker om de brownies nog ietwat warm te serveren.

Karamelsaus met whiskey

  • Doe de suiker en het water in een steelpannetje, en breng dit aan de kook. Laat de suiker karamelliseren totdat deze mooi goudbruin van kleur is. Roer tijdens dit proces niet in de pan. Je kunt de pan wel voorzichtig heen en weer bewegen. Haal van het vuur als je karamel mooi amberkleurig is.
  • Voeg nu de slagroom toe aan de karamel. Doe dit voorzichtig, het kan namelijk wel wat spetteren. Doe het pannetje weer op laag vuur, en roer met een garde de slagroom door de karamel. Roer totdat de karamel weer helemaal glad is. Voeg nu ook de boter, whiskey, vanille en zout toe. Meng dit door elkaar totdat de boter geheel gesmolten is.
  • Doe de nog warme karamel over de brownies. Ook erg lekker om er nog een bolletje ijs of wat room bij te serveren.

Opmerkingen

Deze brownies zijn heerlijk met deze karamelsaus met whiskey. Hou je niet van whiskey? Dan kan je de whiskey ook weglaten in het recept.