Breng de Guinness in een steelpannetje aan de kook, en laat op middelhoog vuur rustig koken totdat 1/3 van het bier is verdampt. Dit duurt misschien een kwartier tot twintig minuten. Haal vervolgens van het vuur, en laat afkoelen.
Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed de bodem van je bakblik met bakpapier, en vet de randen in.
Smelt te boter en chocolade au-bain-marie of in de magnetron. Meng dit goed door elkaar tot een homogene massa.
Voeg de suiker en Guinness toe. Roer dit ook goed door elkaar. Voeg vervolgens ook de eieren en de vanille toe. Indien je koffie extract gebruikt voeg je dit nu ook toe. Mix tot slot ook de bloem, cacao en zout door het beslag. Verdeel dit over je bakblik.
Bak de brownies in circa 30-35 minuten gaar. Als je er een satéprikker in steekt dan hoort deze er niet geheel nat uit te komen. Als er nog wat kleffe kruimels aan de prikker blijven hangen is dit niet erg. Het geheel hoort uiteindelijk nog lekker klef aan de binnenkant te zijn. Laat even afkoelen voordat je ze uit het blik haalt, en in stukken snijdt. Zelf vind ik het wel erg lekker om de brownies nog ietwat warm te serveren.