gevulde koek frambozen amandel amandelspijs citroentijm
Koekjes,  Taart en gebak

Gevulde koek met frambozen en citroentijm

Een echter klassieke Nederlandse koek is natuurlijk de gevulde koek. Niet altijd mijn favoriet, maar een verse gevulde koek van de bakker gaat er af en toe wel in. Deze koek had ik zelf nog nooit gemaakt, dus dat werd uiteraard ook eens tijd.

Aangezien het de laatste dagen vrij zomers weer is vond ik het wel passend om de gevulde koek ook iets frisser te maken. Dit door in de amandelspijs gevriesdroogde frambozen en citroentijm te verwerken. Dit gaf het net een lekkere zomerse twist. Deze smaken passen overigens erg goed bij amandel.gevulde koek frambozen amandel amandelspijs citroentijm

Citroentijm kun je niet in de supermarkt vinden. Zelf heb ik dit in de tuin staan. Ik kan mij dus goed voorstellen dat je dit niet kan vinden. Dat is geen probleem, want gewone tijm zal ook heerlijk zijn in deze koeken. Of laat het geheel weg. Hoe dan ook zullen de koeken goed smaken.

Gevulde koeken zijn ontzettend makkelijk te maken. En je kan ze ook prima enige tijd bewaren. Ook kan je ze goed invriezen. Zelf vind ik ze het lekkerst als ze net uit de oven komen, en nog lauwwarm zijn. Dan zijn ze heerlijk smeuïg van binnen.

Is je koektrommel verder erg leeg? Dan kun je ook deze recepten eens proberen:

gevulde koek frambozen amandel amandelspijs citroentijm

gevulde koek frambozen amandel amandelspijs citroentijm

Gevulde koek met frambozen en citroentijm

Een echte klassieker, de gevulde koek. In de vulling zitten naast amandelspijs echter ook gevriesdroogde frambozen en citroentijm. Dit maakt het lekker zomers!
Met dit recept maak je ongeveer 10 gevulde koeken.

Ingrediënten
  

Amandelvulling

  • 150 gram amandelen
  • 150 gram suiker
  • 4 theelepels gevriesdroogd frambozenpoeder
  • 2 theelepels citroentijm
  • citroenrasp
  • ½ ei
  • + beetje extra ei om de amandelspijs los te maken (bewaar de rest om de koeken mee te bestrijken)

Koek

  • 180 gram boter (op kamertemperatuur)
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • ¼ theelepel citroenrasp
  • ¼ theelepel zout
  • ½ ei
  • 1 eetlepel water
  • 150 gram bloem
  • 150 gram Zeeuwse bloem
  • 1 1/2 theelepel bakpoeder
  • extra: (halve) amandelen om de koeken mee te decoreren
  • extra: geklutst ei om de koeken mee te bestrijken

Instructies
 

Amandelspijs maken (liefst een dag van tevoren)

  • Doe de amandelen samen met de suiker en citroenrasp in een keukenmachine, en hak dit fijn. Voeg vervolgens ook de gevriesdroogde frambozen en citroentijm toe.
  • Voeg vervolgens ook het ei toe, en maak hier een samenhangende pasta van.
  • Verpak dit in vershoudfolie. Leg dit bij voorkeur een dag in de koelkast zodat de smaken goed intrekken.

Koekdeeg maken

  • Doe de boter, basterdsuiker en citroenrasp in een beslagkom. Mix dit door elkaar tot een romig geheel. Voeg ook het zout, ei en het water toe. Mix dit weer even door elkaar totdat het gemengd is.
  • Meng de bloem en Zeeuwse bloem samen met het bakpoeder in een kom, en voeg ook dit toe aan het deeg. Kneed totdat je een samenhangend deeg hebt. Verpak dit in vershoudfolie, en doe dit minstens een uur in de koelkast.

Koeken bakken

  • Verwarm de oven voor op 220 ᵒC, en bekleed een bakplaat met bakpapier of een siliconen bakmat.
  • Doe de amandelspijs in een kommetje, en roer dit los. Meng indien nodig met wat ei en/of water om er een smeuïg en smeerbaar geheel van te maken. Doe de amandelspijs vervolgens in een spuitzak.
  • Haal het koekdeeg nu uit de koelkast, en rol dit op een met bloem bestrooid aanrecht uit tot een dikte van 2-4 mm. Het kan zijn dat je deeg nog erg stijf is. Kneed het dan eerst nog kort even door.
  • Steek cirkels van ongeveer 10 cm uit het deeg. Leg de helft van de cirkels op je bakplaat, en verdeel de vulling hierover. Let op dat je ongeveer 1 cm tot de rand van de cirkels vrij laat. Maak deze rand wat nat, en leg hier een cirkel deeg bovenop. Druk de zijkanten (eventueel met een vork) dicht.
  • Druk een aantal amandelen bovenop de gevulde koeken. Bestrijk de koeken voor het bakken nog met wat geklutst ei.
  • Bak de gevulde koeken in ongeveer 20 minuten goudbruin.
  • Laat de koeken verder afkoelen op een rooster.

Opmerkingen

Heb je geen citroentijm? Gebruik dan gewone tijm, of laat het geheel weg. Hoe dan ook zullen de gevulde koeken goed smaken!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept