Een echte klassieker, de gevulde koek. In de vulling zitten naast amandelspijs echter ook gevriesdroogde frambozen en citroentijm. Dit maakt het lekker zomers!Met dit recept maak je ongeveer 10 gevulde koeken.
+ beetje extra ei om de amandelspijs los te maken(bewaar de rest om de koeken mee te bestrijken)
Koek
180gramboter(op kamertemperatuur)
150gramwitte basterdsuiker
¼theelepelcitroenrasp
¼theelepelzout
½ei
1eetlepelwater
150grambloem
150gramZeeuwse bloem
1 1/2theelepelbakpoeder
extra: (halve) amandelen om de koeken mee te decoreren
extra: geklutst ei om de koeken mee te bestrijken
Instructies
Amandelspijs maken (liefst een dag van tevoren)
Doe de amandelen samen met de suiker en citroenrasp in een keukenmachine, en hak dit fijn. Voeg vervolgens ook de gevriesdroogde frambozen en citroentijm toe.
Voeg vervolgens ook het ei toe, en maak hier een samenhangende pasta van.
Verpak dit in vershoudfolie. Leg dit bij voorkeur een dag in de koelkast zodat de smaken goed intrekken.
Koekdeeg maken
Doe de boter, basterdsuiker en citroenrasp in een beslagkom. Mix dit door elkaar tot een romig geheel. Voeg ook het zout, ei en het water toe. Mix dit weer even door elkaar totdat het gemengd is.
Meng de bloem en Zeeuwse bloem samen met het bakpoeder in een kom, en voeg ook dit toe aan het deeg. Kneed totdat je een samenhangend deeg hebt. Verpak dit in vershoudfolie, en doe dit minstens een uur in de koelkast.
Koeken bakken
Verwarm de oven voor op 220 ᵒC, en bekleed een bakplaat met bakpapier of een siliconen bakmat.
Doe de amandelspijs in een kommetje, en roer dit los. Meng indien nodig met wat ei en/of water om er een smeuïg en smeerbaar geheel van te maken. Doe de amandelspijs vervolgens in een spuitzak.
Haal het koekdeeg nu uit de koelkast, en rol dit op een met bloem bestrooid aanrecht uit tot een dikte van 2-4 mm. Het kan zijn dat je deeg nog erg stijf is. Kneed het dan eerst nog kort even door.
Steek cirkels van ongeveer 10 cm uit het deeg. Leg de helft van de cirkels op je bakplaat, en verdeel de vulling hierover. Let op dat je ongeveer 1 cm tot de rand van de cirkels vrij laat. Maak deze rand wat nat, en leg hier een cirkel deeg bovenop. Druk de zijkanten (eventueel met een vork) dicht.
Druk een aantal amandelen bovenop de gevulde koeken. Bestrijk de koeken voor het bakken nog met wat geklutst ei.
Bak de gevulde koeken in ongeveer 20 minuten goudbruin.
Laat de koeken verder afkoelen op een rooster.
Opmerkingen
Heb je geen citroentijm? Gebruik dan gewone tijm, of laat het geheel weg. Hoe dan ook zullen de gevulde koeken goed smaken!