fraisier taart aardbeien rabarber mousse slagroom biscuit jam
Taart en gebak

Fraisier met rabarber – een zomerse aardbeientaart

Een fraisier is een klassieke Franse aardbeientaart. Dit is een lekker zomerse taart, en ook nog eens een plaatje om te zien. Hij is heerlijk luchtig, en rijkgevuld met aardbeien. Helemaal perfect als je iets te vieren hebt!

De aardbeien zitten in een heerlijke romige crème. Doorgaans is deze crème een crème mousseline. Dit is banketbakkersroom gemengd met boter. Zelf vind ik deze nogal zwaar, en kies ik liever voor een frissere uitvoering. Ik heb daarom een crème Diplomate gebruikt. Dit is banketbakkersroom gemengd met slagroom. Bovendien heb ik nog wat mascarpone hieraan toegevoegd. Deze crème is veel luchtiger en frisser dan de traditionele variant, en past wat mij betreft beter in deze frisse aardbeientaart. Daarnaast bevat deze taart nog een tweetal lagen biscuit. Omdat deze taart al lekker romig is heb ik geen boter aan de cake toegevoegd. Hierdoor krijg je een lekker luchtig gebakje.fraisier taart aardbeien rabarber mousse slagroom biscuit jam

Bovendien heb ik nog wat extra smaken aan de fraisier toegevoegd, namelijk balsamico en rabarber. De rabarber is verwerkt in een laag jam, maar ook in het raster bovenop de taart. De balsamico vind je terug in de balsamicokaramel. Deze heb ik over de lagen biscuit verdeeld zodat deze lagen lekker sappig zijn. Deze karamel gebruikte ik trouwens ook al voor mijn aardbeien rabarber rolls, en is verslavend lekker.

Uiteindelijk zit er toch aardig wat werk in deze taart. Begin daarom op tijd. Gelukkig kun je wel al wat onderdelen van te voren maken. Zelf had ik bijvoorbeeld het rabarberraster, de balsamicokaramel en de biscuitlagen al eerder gemaakt. Ook moet je er rekening mee houden dat de taart nog wel even moet opstijven. Al met al was het zeker alle moeite waard.

fraisier taart aardbeien rabarber mousse slagroom biscuit jam
fraisier taart aardbeien rabarber mousse slagroom biscuit jam

Ik had dit taartje gebakken omdat mijn broer samen met zijn gezin zou langskomen. Helaas kwamen zij niet meer doordat één van de kinderen ziek was. Heel erg jammer! Dit betekende alleen ook dat we vrij veel taart in huis hadden. Gelukkig konden we de buren ook blij maken met een halve taart. Het viel bij hen ook erg goed in de smaak. Zelf hadden we de andere helft van de taart binnen een dag opgegeten. Hij was ontzettend lekker. Ik zou niets aan deze taart veranderen. Hij is ook erg geschikt om als toetje te eten.

Als je de taart aansnijdt moet je wel even oppassen dat je de rabarber goed doorsnijdt. Mocht je mes niet scherp genoeg zijn kun je hier altijd even een schaartje voor pakken. Het zou zonde zijn als je rabarber het hele gebakje kapot trekt.

Iets te vieren? Ook deze gebakjes zijn hier perfect voor:

fraisier taart aardbeien rabarber mousse slagroom biscuit jam

fraisier taart aardbeien rabarber mousse slagroom biscuit jam
fraisier taart aardbeien rabarber mousse slagroom biscuit jam
fraisier taart aardbeien rabarber mousse slagroom biscuit jam

Fraisier met rabarber

Een fraisier is een echter Franse klassieker. Dit is een heerlijke zomerse aardbeientaart. Naast aardbeien zit er ook rabarber en een karamel van balsamico in deze taart. Simpelweg verrukkelijk, en ook nog eens een plaatje om te zien! Met dit recept heb ik een taartje met een diameter van circa 20-22 cm gemaakt.
5 van 2 stemmen

Ingrediënten
  

Rabarberraster

  • 1 grote stengel rabarber
  • 100 ml water
  • 50 gram suiker
  • optioneel: rode kleurstof

Jam van rabarber en aardbeien

  • 50 gram aardbeien
  • 50 gram rabarber
  • 100 gram geleisuiker
  • sap van 1 citroen

Biscuit

  • 20 gram amandelspijs
  • 35 gram poedersuiker
  • 2 eieren
  • 50 gram bloem
  • 10 gram maizena

Balsamicokaramel

  • 30 ml balsamico
  • 50 gram bruine basterdsuiker
  • 10 gram boter
  • 60 ml slagroom
  • snuf zout

Mousse

  • 4 blaadjes gelatine
  • 400 ml (volle) melk
  • 2 eierdooiers
  • 80 gram suiker
  • 35 gram maizena
  • ½-1 theelepel vanille extract
  • 20 gram boter (op kamertemperatuur)
  • 100 gram mascarpone
  • 150 ml slagroom

Ook nodig

  • 500 gram aardbeien
  • acetaatfolie
  • opgeklopte gezoete slagroom

Instructies
 

Rabarberraster

  • Snijd de stengel rabarber in stukken met een lengte van ongeveer 18 cm. Maak hier met een dunschiller of mandoline dunne plakjes van.
  • Leg een bakplaat (of andere plaat die in de vriezer past) klaar, en bekleed deze met bakpapier.
  • Doe de suiker samen met het water (en optioneel de kleurstof) in een steelpannetje, en breng aan de kook.
  • Voeg nu 4-5 plakjes rabarber per keer toe aan de suikersiroop, en laat dit ongeveer 2 minuutjes koken. De rabarber moet niet helemaal zacht worden.
  • Haal de rabarber voorzichtig uit het pannetje, en leg de stroken strak naast elkaar. Doe dit nu in de vriezer. Dan kan je er namelijk later makkelijker een rondje uitsteken.

Jam van rabarber en aardbeien

  • Leg een bakring met een diameter van 18 cm klaar. Plaats deze op een met bakpapier bekleed bord. Bekleed de binnenkant van deze ring met acetaatfolie.
  • Doe de rabarber en aardbeien samen met de geleisuiker, en het citroensap in een steelpannetje. Breng dit aan de kook, en laat dit een aantal minuten doorkoken. Als het indikt, en op jam lijkt, is het klaar.
  • Doe nu een laag van deze jam in de bakring. Plaats het bord vervolgens in de vriezer. Als dit bevroren is kun je de bakring eraf halen, en gebruiken voor je biscuit.

Balsamicokaramel

  • Doe de balsamico en bruine basterdsuiker in een steelpannetje. Breng dit aan de kook. Laat een aantal minuten zachtjes doorkoken totdat de suiker is opgelost, en de saus iets is ingedikt.
  • Voeg de slagroom nu toe. Pas op, het kan nu een beetje spetteren. Roer vervolgens dit goed door elkaar. Haal van het vuur als het een egale massa is.
  • Voeg nu ook de boter in blokjes toe, en roer alles goed door tot een egaal geheel. Doe er nu ook een beetje zout bij. Laat dit afkoelen.

Biscuit

  • Verwarm de oven voor op 180 °C, en bekleed de bodem van een tweetal bakringen, of ronde bakvormen (met een diameter van 18 cm) met bakpapier. Vet de randen in met een beetje boter.
  • Doe de amandelspijs, poedersuiker en eieren in een beslagkom, en mix dit circa 5 minuten. Je zult merken dat dit mengsel nu goed luchtig is, en bleek van kleur is geworden. Is dit nog niet het geval? Mix dan nog even door.
  • Vouw vervolgens voorzichtig de bloem en maizena met een spatel door dit mengsel. Meng dit door elkaar.
  • Verdeel het beslag nu over de twee bakvormen. Bak dit in circa 10 minuten gaar. Laat dit vervolgens afkoelen.

Mousse

  • Week de blaadjes gelatine in koud water.
  • Doe 350 ml melk in een steelpannetje, en breng dit aan de kook. Haal van het vuur als het kookt.
  • Doe in een kommetje de suiker en eierdooiers. Voeg hier de overige 50 ml melk aan toe, en roer dit met een garde goed door. Voeg hier vervolgens ook de maizena aan toe. Roer door totdat dit een egale massa is.
  • Giet al roerend de helft van de hete melk bij het eiermengsel. Roer dit goed door elkaar. Als het goed gemengd is voeg je het eiermengsel aan de melk in het steelpannetje toe.
  • Plaats dit pannetje weer op het fornuis. Verwarm dit op een laag vuurtje, en blijf dit goed roeren. Je zal merken dat het nu indikt. Haal het nu van het vuur. Zorg ervoor dat je dit niet te lang op het vuur laat staan. De eieren zullen anders gaan stollen.
  • Knijp de gelatineblaadjes uit en voeg deze toe aan de warme pudding. Voeg ook het vanille extract en de boter toe. Meng alles goed door elkaar.
  • Giet dit mengsel nu in een koude (platte) kom, en laat tot kamertemperatuur afkoelen.
  • Klop de slagroom samen met de mascarpone op tot een luchtige, maar niet te vaste, massa. Voeg eerst een klein deel hiervan (ongeveer een derde) toe aan de – nu afgekoelde – pudding. Meng dit goed met een garde. Doe vervolgens ook de rest van de slagroom door de pudding.

Afwerking taart

  • Neem een bakring of springvorm van 20-22 cm, en bekleed de bodem met bakpapier. Bekleed de zijkanten met acetaatfolie.
  • Leg een laag biscuit op de bodem. Bestrijk deze laag met wat balsamicokaramel.
  • Snijd een deel van de aardbeien door midden, en verwijder ook het kroontje. Plaats deze met de binnenkant tegen de rand van je bakvorm aan. Druk een beetje aan zodat deze goed blijven zitten.
  • Doe de mousse in een spuitzak met een rond spuitmondje. Spuit deze crème aan de zijkanten tussen de aardbeien. Spuit ook een dun laagje op de cakebodem.
  • Snijd een aantal aardbeien in kleine stukjes, en verdeel deze over de bodem. Doe hier weer een beetje mousse overheen.
  • Plaats nu vervolgens weer een laag cake bovenop de aardbeien. Bestrijk ook deze laag met wat balsamicokaramel.
  • Haal de bevroren laag jam uit de vriezer, en plaats deze hier bovenop.
  • Verdeel de overige mousse over de taart totdat alles bedekt is. Strijk alles glad met een paletmes. Laat dit nu (een nachtje) in de koelkast opstijven.
  • Haal nu ook het rabarberraster uit de vriezer, en steek hier mer een bakring van 18 cm een rondje uit. Plaats deze vervolgens bovenop je taart. Doe dit vrij snel, want dit zal snel ontdooien. Bestrijk dit indien gewenst met wat verdunde aardbeienjam.
  • Haal de taart nu verder uit de vorm, en verwijder de acetaatfolie. Decoreer de taart verder met wat opgeklopte slagroom en verse aardbeien.

Opmerkingen

Je hebt ongetwijfeld nog wat balsamicokaramel over. Dit zou ik zeker niet weggooien. Dit is namelijk erg lekker in een toetje, of een ander baksel.
 

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept