far breton frans gebak patisserie pruimen abrikozen kersen grand marnier
Grensoverschrijdend beslag,  Taart en gebak

Far breton met pruimen, abrikozen en kersen

Laatst waren we een weekendje naar Parijs. Ter voorbereiding hierop vond ik het een goed idee om alvast wat Frans gebak te maken. Ik had alleen niet erg veel tijd, maar wel zin in iets lekkers. Dit is daarom een far breton geworden.

Een far breton is een soort taart met gedroogde vruchten, doorgaans pruimen. Het heeft wel wat weg van een dikke pannenkoek of cheesecake, en het lijkt wel een beetje op een clafoutis. Toch is het net wat anders. Net als de creaties die ik net noemde is een far breton erg makkelijk te maken. Het is namelijk een kwestie van het gedroogd fruit prepareren, en een beslag maken die je vervolgens over je fruit giet. Dit allen stop je enige tijd in de oven, en klaar is het gebakje.
far breton frans gebak patisserie pruimen abrikozen kersen grand marnier

De eenvoud van dit gerecht maakt het wellicht ook wel juist zo lekker. Je wordt niet afgeleid door allerlei tropische smaken. De ingrediënten in je taart komen allen duidelijk naar voren. Als kleine variatie op het origineel heb ik naast pruimen ook abrikozen en kersen toegevoegd. Eigenlijk kon ik gewoon niet kiezen welk fruit ik wou toevoegen. Uiteindelijk was dit een erg lekkere mix. Voordat ik deze in de taartvorm heb gedaan heb ik ze even in een koekenpan met wat Grand Marnier verwarmd. Je kan hier ook rum voor gebruiken.

De vruchten zitten in een smeuïge laag beslag. Het beslag doet wel wat denken aan een romige custard of pudding. In basis bestaat deze laag namelijk uit eieren, volle melk, bloem en suiker. Nog een beetje vanille, zout en boter erbij, en je beslag is klaar.

De far breton kan je prima als gebakje eten, maar doet het ook erg goed als dessert. Ook fan van Franse patisserie? Probeer dan ook zeker eens deze recepten:

far breton frans gebak patisserie pruimen abrikozen kersen grand marnier
far breton frans gebak patisserie pruimen abrikozen kersen grand marnier
far breton frans gebak patisserie pruimen abrikozen kersen grand marnier
far breton frans gebak patisserie pruimen abrikozen kersen grand marnier

Far breton met pruimen, abrikozen en kersen

De far breton is een heerlijke smeuïge Franse taart. Hij bestaat uit een romige laag custard met daarin gedroogde pruimen, abrikozen en kersen. Een heerlijk gebakje wat ook goed als dessert werkt.

Ingrediënten
  

  • 100 gram gedroogde pruimen
  • 30 gram gedroogde kersen
  • 70 gram gedroogde abrikozen
  • 50 ml Grand Marnier
  • 5 eieren
  • 110 gram suiker
  • 120 gram bloem
  • 1 theelepel vanille extract of vanille pasta
  • snuf zout
  • 500 ml volle melk
  • 75 gram gesmolten boter

Instructies
 

  • Bekleed een ronde bakvorm van 18-20 cm met bakpapier, en vet de zijkanten van je bakvorm in. Verwarm de oven voor op 180 °C. Zorg ervoor dat je een bakvorm gebruikt die geheel dicht is. Het beslag is namelijk vrij dun. Je wil voorkomen dat het beslag zo je bakvorm uitloopt.
  • Doe de gedroogde abrikozen, pruimen en kersen samen met de Grand Marnier in een koekenpan. Verwarm op laag tot middelhoog vuur, en bak dit totdat het vocht is verdwenen, en je vruchten lekker sappig lijken.
  • Verdeel de gedroogde vruchten over de bodem van je bakvorm.
  • Doe de eieren en suiker in een beslagkom, en klop dit met een garde tot een romige massa. Voeg de gesmolten boter (die lauwwarm is) toe aan de eieren. Mix dit ook door elkaar met de garde.
  • Voeg vervolgens ook de bloem geleidelijk aan toe aan het eimengsel. Mochten er klontjes in je bloem zitten, zeef het van tevoren dan even. Mix met een garde tot een glad beslag.
  • Verwarm de melk totdat deze lauwwarm is, en voeg hier ook de vanille en de snuf zout aan toe. Giet dit vervolgens bij het beslag, en meng dit goed door elkaar met een garde.
  • Giet het beslag nu bovenop de gedroogde vruchten. Bak de far breton nu in circa 55 minuten gaar. De bovenkant moet nu mooi goudbruin zijn. Het midden van de taart mag nog best wat wiebelen.
  • Laat de taart volledig afkoelen. Ik vind hem het lekkerst als hij net uit de koelkast komt.

Opmerkingen

De Grand Marnier kan je prima vervangen door bijvoorbeeld rum, of zelfs door wat sinaasappelsap.
Heb je geen gedroogde abrikozen of kersen? Al het gedroogd fruit kan je prima door een andere soort vervangen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept