
Flan patissier
Afgelopen weekend waren wij een weekendje weg naar Parijs. Heel romantisch natuurlijk, maar vooral ook erg veel inspiratie opgedaan voor thuis. Iets wat mij daar opviel was dat bij menig patissiers flan te koop was. Dit is een heerlijke Franse puddingtaart. Erg lekker, en uiteraard moest dit ook thuis maar een keer gemaakt worden.
Ik heb geprobeerd om deze flan nog een beetje te combineren met een ander heerlijk toetje, namelijk crema catalana. Dit toetje kent niet zijn oorsprong in Frankrijk, maar in Spanje. Dit kan je eigenlijk wel zien als de Spaanse uitvoering van crème brûlée. Nu heeft deze flan niet het krokante laagje hiervan, maar zit in crema catalana vaak sinaasappel, citroen en kaneel. Deze smaken heb ik dus toegevoegd. Je kan je vast wel voorstellen dat dit een lekkere combinatie is met banketbakkersroom of pudding.
Voor deze flan had ik zelf een portie bladerdeeg gemaakt. Uiteraard kan je ook kant-en-klaar bladerdeeg (gekoeld of uit de diepvries) gebruiken. Ook dan zal de flan heerlijk zijn. Belangrijk is dat je de flan niet te lang in de oven laat staan. Het midden van de taart moet nog lekker wiebelen als je hem uit de oven haalt. Je wil dat het nog een heerlijke zachte en romige custard is.
Uiteindelijk was het een erg lekkere taart, die zeker voor herhaling vatbaar was. Hij is wellicht iets minder perfect dan bij een Franse patissier, maar hij kwam al aardig in de buurt! Ik was zelf iets te ongeduldig. Eigenlijk had ik het bladerdeeg voor het bakken weer even langer in de vriezer moeten stoppen. Nu was de zijkant iets minder strak. Alhoewel leek het nu lekker ambachtelijk;)
Deze flan is ook erg lekker om als dessert te eten. Ik heb overigens een vrij bescheiden taartje gemaakt. Thuis zijn we immers maar met zijn tweeën. Je kan gerust een grotere flan maken. Let er dan wel op dat de hoeveelheden en baktijden net wat anders zullen zijn.
Ook fan van Franse patisserie? Probeer dan ook zeker eens deze recepten:



Flan patissier
Ingrediënten
- 250 ml volle melk
- 50 gram suiker
- 1 eierdooier
- 20 gram maïzena
- snuf kaneel (naar smaak)
- snuf zout
- vanille extract of pasta (naar smaak)
- stuk citroenschil
- stuk sinaasappelschil
- 200 gram koud bladerdeeg (zelfgemaakt of kant-en-klaar)
Instructies
- Maak als eerste de banketbakkersroom. Doe 200 ml melk in een steelpannetje, en breng dit aan de kook. Voeg hier ook de vanille, kaneel, sinaasappelschil en citroenschil aan toe.
- Doe de overige melk, suiker en eierdooier in een apart kommetje, en meng dit door elkaar. Voeg vervolgens ook de maizena toe, en maak hier een egaal papje van.
- Giet al roerend een deel van de hete melk bij het papje, en meng dit goed door elkaar. Doe vervolgens dit mengsel terug in het steelpannetje, en meng dit met een garde goed door elkaar. Voeg nu ook een snufje zout toe.
- Zet dit pannetje vervolgens weer op het vuur, en laat dit indikken. Blijf goed door roeren. Het mengsel zal dikker worden. Laat een minuutje doorkoken. Zorg ervoor dat je het niet te lang op het vuur laat, want anders zal het ei stollen.
- Doe de banketbakkersroom vervolgens in een aparte (platte) kom. Dek het vervolgens af met vershoudfolie, en laat afkoelen (in de koelkast). Overigens moet je de vershoudfolie wel direct op de banketbakkersroom leggen. Laat de sinaasappelschil en citroenschil erin zitten.
- Verwarm nu de oven voor op 220 °C, en vet je bakvorm (met een diameter van 15-16 cm) in met wat boter. Leg een stuk bakpapier op de bodem van je bakvorm. Doe dit even in de vriezer totdat de oven warm is.
- Bekleed de bodem en zijkanten van je bakvorm met bladerdeeg. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Doe dit vervolgens even in de vriezer totdat de oven warm is. Je gaat nu de bodem blind bakken. Leg hiervoor in de vorm een stuk bakpapier, en doe hier blindbakbonen of gedroogde bonen in. Ongekookte rijst werkt overigens ook prima. Bak dit ongeveer 20 minuten. Verwijder vervolgens de vulling. Stop weer even voor 5 minuten terug in de oven zonder de vulling.
- Verwijder de sinaasappel- en citroenschil uit de banketbakkersroom, en klop dit even los. Verdeel vervolgens de pudding over het bladerdeeg.
- Verlaag de temperatuur van je oven naar 200 °C, en bak de flan nog 60 minuten. Als de bovenkant mooi donker is, en het midden nog wel wiebelt is de flan klaar.
- Laat de flan volledig afkoelen in de koelkast. Je zal zien dat hij dan steviger wordt.
Opmerkingen
Misschien ook interessant

Far breton met pruimen, abrikozen en kersen
mei 21, 2024
Mooncakes met ananas
september 7, 2023