Ga terug
flan patissier crema catalana bladerdeeg sinaasappel kaneel citroen

Flan patissier

Dit is een heerlijke flan met de smaken van crema catalana. Een mooie combinatie tussen een typisch Franse taart en een Spaans toetje.
Met dit recept maak je een vrij bescheiden taartje met een diameter van 15-16 cm. Maak gerust een grotere taart. Let dan wel op dat de hoeveelheden en baktijden kunnen afwijken.

Ingrediënten
  

  • 250 ml volle melk
  • 50 gram suiker
  • 1 eierdooier
  • 20 gram maïzena
  • snuf kaneel (naar smaak)
  • snuf zout
  • vanille extract of pasta (naar smaak)
  • stuk citroenschil
  • stuk sinaasappelschil
  • 200 gram koud bladerdeeg (zelfgemaakt of kant-en-klaar)

Instructies
 

  • Maak als eerste de banketbakkersroom. Doe 200 ml melk in een steelpannetje, en breng dit aan de kook. Voeg hier ook de vanille, kaneel, sinaasappelschil en citroenschil aan toe.
  • Doe de overige melk, suiker en eierdooier in een apart kommetje, en meng dit door elkaar. Voeg vervolgens ook de maizena toe, en maak hier een egaal papje van.
  • Giet al roerend een deel van de hete melk bij het papje, en meng dit goed door elkaar. Doe vervolgens dit mengsel terug in het steelpannetje, en meng dit met een garde goed door elkaar. Voeg nu ook een snufje zout toe.
  • Zet dit pannetje vervolgens weer op het vuur, en laat dit indikken. Blijf goed door roeren. Het mengsel zal dikker worden. Laat een minuutje doorkoken. Zorg ervoor dat je het niet te lang op het vuur laat, want anders zal het ei stollen.
  • Doe de banketbakkersroom vervolgens in een aparte (platte) kom. Dek het vervolgens af met vershoudfolie, en laat afkoelen (in de koelkast). Overigens moet je de vershoudfolie wel direct op de banketbakkersroom leggen. Laat de sinaasappelschil en citroenschil erin zitten.
  • Verwarm nu de oven voor op 220 °C, en vet je bakvorm (met een diameter van 15-16 cm) in met wat boter. Leg een stuk bakpapier op de bodem van je bakvorm. Doe dit even in de vriezer totdat de oven warm is.
  • Bekleed de bodem en zijkanten van je bakvorm met bladerdeeg. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Doe dit vervolgens even in de vriezer totdat de oven warm is. Je gaat nu de bodem blind bakken. Leg hiervoor in de vorm een stuk bakpapier, en doe hier blindbakbonen of gedroogde bonen in. Ongekookte rijst werkt overigens ook prima. Bak dit ongeveer 20 minuten. Verwijder vervolgens de vulling. Stop weer even voor 5 minuten terug in de oven zonder de vulling.
  • Verwijder de sinaasappel- en citroenschil uit de banketbakkersroom, en klop dit even los. Verdeel vervolgens de pudding over het bladerdeeg.
  • Verlaag de temperatuur van je oven naar 200 °C, en bak de flan nog 60 minuten. Als de bovenkant mooi donker is, en het midden nog wel wiebelt is de flan klaar.
  • Laat de flan volledig afkoelen in de koelkast. Je zal zien dat hij dan steviger wordt.

Opmerkingen

Hou je meer van de traditionele uitvoering? Ook zonder sinaasappel, citroen en kaneel heb je een verrukkelijke flan.