Courgette cake met olijfolie en citroen
De laatste tijd eten we eigenlijk wel iedere dag courgette. Dit omdat we in onze moestuin maar liefst 5 courgetteplanten hebben staan. En deze planten doen het erg goed, wat betekent dat we iedere dag wel een aantal courgettes oogsten. Daar is bijna niet tegenop te eten. Maar toch doen we een goede poging. Het bakken van deze cake helpt daar goed bij.
Eerder bakte ik ook al een chocoladetaart met courgette. Hier was ik erg van onder de indruk, omdat de courgette voor een lekkere smeuïge taart zorgde. Ook in deze cake zorgt de courgette ervoor dat hij lekker smeuïg is.
De frisse smaak van citroen, de rijke complexiteit van olijfolie en de aromatische vleugjes tijm maken deze cake verder tot een perfect gebalanceerd geheel. Het glazuur van citroensap maakt het bovendien een extra frisse cake.
Dit is een cake die perfect is voor in de zomer. Eerst was ik van plan om deze cake (deels) mee naar werk te nemen. Ik had al behoorlijk veel gebakken deze week, en nog een aardige voorraad in huis. Deze cake was alleen zo lekker dat dat toch niet meer is gelukt. Marcel en ik hadden deze cake binnen de kortste keren opgegeten. Een zekere aanrader is dit!
Ook deze cake-recepten kan ik zeker aanraden:
- Bloedsinaasappel cake met jasmijnsiroop
- Cake met ananas, kokos en venkelzaad
- Sticky toffee cake met karamelsaus en room
- Rabarber cake met drop
Courgette cake met olijfolie, citroen en tijm
Ingrediënten
- 360 gram bloem
- 1 theelepel baking soda
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 theelepel zout
- 400 gram courgette (geraspt)
- 250 gram suiker
- 80 gram lichtbruine basterdsuiker
- 200 ml olijfolie
- 100 gram Griekse yoghurt
- 1 theelepel vanille extract
- 3 eieren
- 1 eetlepel citroensap
- 3 eetlepels citroenrasp
- paar takjes verse tijm
Citroenglazuur
- 1-2 eetlepels citroensap
- 75 gram poedersuiker
Instructies
- Verwarm de oven voor op 160 °C, en vet een bakblik in. Ik heb een tulbandvorm gebruikt.
- Meng de bloem, baking soda, bakpoeder en zout met elkaar in een kom.
- Doe in een andere kom de geraspte courgette, olijfolie, Griekse yoghurt, vanille extract, suiker en lichtbruine basterdsuiker bij elkaar. Roer dit door elkaar. Voeg vervolgens ook de citroenrasp, het citroensap en de verse tijm toe. Tot slot voeg je ook de eieren toe, en meng je alles goed door elkaar.
- Verdeel het beslag in je bakvorm. Bak de cake in circa 60 minuten gaar. Op het moment dat je een satéprikker schoon en droog uit de cake kan halen is de cake klaar.
- Laat afkoelen voordat je de cake uit het blik haalt.
Glazuur
- Doe de poedersuiker in een kommetje, en voeg geleidelijk aan het citroensap toe. Wanneer het glazuur net vloeibaar genoeg is om te verdelen is het klaar.
- Doe het glazuur in een spuitfles en verdeel dit over de cake. Je kan dit ook gewoon met een lepeltje doen. Zorg overigens wel dat de cake volledig is afgekoeld.
Opmerkingen
One Comment
Emmy
Heel goed gelukt en een echt kunstwerk om te zien, ziet er ook zo lekker smeuïg uit.
Ik snap dat de cake in een mum van tijd helemaal op was :p