courgette cake citroen olijfolie tijm tulband glazuur
Plaatkoek en cake,  Taart en gebak

Courgette cake met olijfolie en citroen

De laatste tijd eten we eigenlijk wel iedere dag courgette. Dit omdat we in onze moestuin maar liefst 5 courgetteplanten hebben staan. En deze planten doen het erg goed, wat betekent dat we iedere dag wel een aantal courgettes oogsten. Daar is bijna niet tegenop te eten. Maar toch doen we een goede poging. Het bakken van deze cake helpt daar goed bij.

Eerder bakte ik ook al een chocoladetaart met courgette. Hier was ik erg van onder de indruk, omdat de courgette voor een lekkere smeuïge taart zorgde. Ook in deze cake zorgt de courgette ervoor dat hij lekker smeuïg is.

courgette cake citroen olijfolie tijm tulband glazuur

De frisse smaak van citroen, de rijke complexiteit van olijfolie en de aromatische vleugjes tijm maken deze cake verder tot een perfect gebalanceerd geheel. Het glazuur van citroensap maakt het bovendien een extra frisse cake.

Dit is een cake die perfect is voor in de zomer. Eerst was ik van plan om deze cake (deels) mee naar werk te nemen. Ik had al behoorlijk veel gebakken deze week, en nog een aardige voorraad in huis. Deze cake was alleen zo lekker dat dat toch niet meer is gelukt. Marcel en ik hadden deze cake binnen de kortste keren opgegeten. Een zekere aanrader is dit!

Ook deze cake-recepten kan ik zeker aanraden:

courgette cake citroen olijfolie tijm tulband glazuur

courgette cake citroen olijfolie tijm tulband glazuur

courgette cake citroen olijfolie tijm tulband glazuur

Courgette cake met olijfolie, citroen en tijm

Deze cake is perfect voor in de zomer. Hij is heerlijk smeuïg door de courgette en olijfolie. En lekker fris door de citroen.
5 van 1 stem

Ingrediënten
  

  • 360 gram bloem
  • 1 theelepel baking soda
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel zout
  • 400 gram courgette (geraspt)
  • 250 gram suiker
  • 80 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 200 ml olijfolie
  • 100 gram Griekse yoghurt
  • 1 theelepel vanille extract
  • 3 eieren
  • 1 eetlepel citroensap
  • 3 eetlepels citroenrasp
  • paar takjes verse tijm

Citroenglazuur

  • 1-2 eetlepels citroensap
  • 75 gram poedersuiker

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 160 °C, en vet een bakblik in. Ik heb een tulbandvorm gebruikt.
  • Meng de bloem, baking soda, bakpoeder en zout met elkaar in een kom.
  • Doe in een andere kom de geraspte courgette, olijfolie, Griekse yoghurt, vanille extract, suiker en lichtbruine basterdsuiker bij elkaar. Roer dit door elkaar. Voeg vervolgens ook de citroenrasp, het citroensap en de verse tijm toe. Tot slot voeg je ook de eieren toe, en meng je alles goed door elkaar.
  • Verdeel het beslag in je bakvorm. Bak de cake in circa 60 minuten gaar. Op het moment dat je een satéprikker schoon en droog uit de cake kan halen is de cake klaar.
  • Laat afkoelen voordat je de cake uit het blik haalt.

Glazuur

  • Doe de poedersuiker in een kommetje, en voeg geleidelijk aan het citroensap toe. Wanneer het glazuur net vloeibaar genoeg is om te verdelen is het klaar.
  • Doe het glazuur in een spuitfles en verdeel dit over de cake. Je kan dit ook gewoon met een lepeltje doen. Zorg overigens wel dat de cake volledig is afgekoeld.

Opmerkingen

Je kan deze cake ook prima in een andere vorm bakken. Let er alleen dan wel op dat de hoeveelheden, en je baktijd, zullen afwijken.

 

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept