Stoofperen scones
Om in de herfstsfeer te blijven deze keer een recept voor scones met stoofperen. Vorig jaar bakte ik al een cheesecake met stoofpeertjes. Deze herfst heb ik nu scones gebakken met stoofperen. Erg makkelijk te maken, en heerlijk voor bij een high tea of uitgebreide lunch. Zeker als je ze maakt met zelfgemaakte stoofpeertjes.
Inmiddels heb ik al meerdere keren scones gebakken. Eerst was ik op zoek naar de perfecte samenstelling voor het basisrecept. Deze heb ik wat mij betreft inmiddels gevonden. Deze scones zijn niet te droog, maar ook niet te plakkerig. En het mooie aan scones? Ze zijn super simpel om te maken, en doordat ze niet overheersend zijn qua smaak kan je eenvoudig allerlei varianten maken. Denk hierbij niet alleen aan zoete varianten. Ik vind ze persoonlijk misschien nog wel heeft meest verslavend in een hartige uitvoering. Eerder maakte ik bijvoorbeeld deze jalapeño cheddar scones.
De karnemelk zorgt ervoor dat de scones lekker fris, en zeker niet droog, zijn. Ik voeg nooit veel suiker toe. In dit recept zorgen de stoofpeertjes ervoor dat de scones lekker zoet zijn. Vaak doe je er bovendien ook toch nog wel een flinke klodder jam of curd bij. Het basisrecept voor scones hoeft daarom niet erg zoet te zijn.
De klassieke combinatie is om scones te eten met clotted cream, een soort ingedikte room. Ook bij deze scones is dit erg lekker. Je kan clotted cream zelf maken, maar ik vervang dit ook wel vaak door Griekse yoghurt. De scones zijn het lekkerst als je ze net uit de oven haalt.
Stoofperen scones
Ingrediënten
- 350 gram bloem
- 1 eetlepel suiker
- 1 zakje bakpoeder (16 gram)
- 1/4 theelepel baking soda (1 gram)
- ¼ theelepel kaneel
- 1/2 theelepel zout
- 90 gram koude boter
- 1 ei (deze moet koud zijn)
- 225 ml karnemelk
- 1-2 stoofpeertjes (afhankelijk van het formaat, en van hoeveel stoofpeertjes je er zelf door wil hebben)
- optioneel: kaneelgranules voor bovenop de scones *
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 °C, en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Snijd de stoofpeertjes in kleine stukjes. Dep de stukjes met een stuk keukenpapier een beetje droog.
- Doe de bloem, suiker, bakpoeder, baking soda, kaneel en het zout in een grote kom. Meng het allemaal goed door elkaar.
- Snijd de koude boter in kleine stukjes, en doe dit ook in de kom.
- Kneed de boter vervolgens door de bloem. Gebruik je vingertoppen om de boterblokjes iets te pletten. Ga hier mee door totdat de boter qua formaat op cornflakes lijkt.
- Meng de karnemelk en ei in een aparte kom. Roer dit goed door, en voeg dit toe aan de rest.
- Voeg nu ook de stoofperen toe. Meng alles goed door elkaar met een vork.
- Bestuif je aanrecht met bloem.
- Doe op je handen een beetje bloem, en probeer een bal te maken van het deeg.
- Stort het deeg op je aanrecht. Maak hier een ronde vorm van met een hoogte van ongeveer 2-3 cm.
- Verdeel dit vervolgens, net als een taart, in 8 driehoekige stukken, en vervoer deze naar je bakplaat. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een deegsteker en/of een taartschep. De scones zijn vrij plakkerig. Hierdoor kan het zijn dat je scone zijn driehoekige vorm verliest. Dit geeft niet, hierdoor lijken ze extra ambachtelijk.
- Bestrooi de scones nog met kaneelgranules. Bak de scones vervolgens in ongeveer 20-25 minuutjes goudbruin.
- Laat de scones afkoelen op een rooster. Serveer het liefst binnen een paar uur. Net uit de oven zijn ze het lekkerst.
One Comment
Emmy
Lijkt me lekker fris met die stoofpeertjes, past goed bij de herfst inderdaad.