
Pretzels
Iets wat al geruime tijd op mijn lijstje stond waren pretzels. Niet de krokante kleine zoutjes, maar de broodjes. Inmiddels is het eindelijk gelukt om deze een keer te maken. En ik moet zeggen dat ze gelijk de eerste keer goed gelukt zijn.
Pretzels worden vooral in Amerika veel gegeten. En daar kennen ze inmiddels ook allerlei smaken. Maar oorspronkelijk is het een Europees broodje. In Duitsland zie je ze een stuk vaker bij de bakker liggen dan in Nederland.
Pretzels zijn een soort gevlochten broodjes die een beetje een bijzondere bereidingswijze kennen. Net zoals bagels worden ze namelijk eerst gekookt. En dan niet zomaar in water, maar in een bad met baking soda. Hierdoor krijgen ze hun typische bruin kleur en smaak. Ik vind pretzels altijd verrukkelijk met wat grof zeezout. Maar je zou ze ook met een andere topping kunnen maken. Bijvoorbeeld met wat sesamzaadjes.
De bereidingswijze lijkt dus in basis op die van een gewoon brood. Van het deeg maak je een lange streng die je vervolgens opknoopt. Deze knoop ga je vervolgens kort koken, en daarna bakken in je oven. Een leuk proces om een keertje te doen! En het resultaat vond ik erg geslaagd.
Ik vind het altijd erg leuk om brood te bakken. Het liefst bak ik elke keer wat anders. Jij ook? Probeer dan ook eens één van deze (bus)broden:



Pretzels
Ingrediënten
Pretzels
- 480 gram bloem
- 360 gram water (lauwwarm)
- 7 gram gist
- 1 theelepel zout
- 1 eetlepel suiker
- 15 gram boter (op kamertemperatuur)
- grof zeezout
Baking soda bad
- 1,5 liter water
- 90 gram baking soda (dit koop je beste in een grote verpakking i.p.v. de kleine zakjes)
Instructies
- Doe de ingrediënten voor het deeg, met uitzondering van het grof zeezout, in een beslagkom.
- Heb je een keukenmachine? Laat het deeg dan ongeveer 5 minuten door je machine kneden. Zo niet, dan zul je het deeg op je (bebloemd) aanrecht moeten storten, en met de hand moeten kneden. Hou er rekening mee dat dit ongeveer 15 minuten zal duren. Op het moment dat je tussen je vingers een vliesje kunt trekken van het deeg dan is het klaar.
- Vet een ruime kom in met zonnebloemolie. Ik doe meestal een scheut olie in de kom, en gebruik vervolgens een stuk keukenpapier om dit goed te verdelen.
- Maak een bal van je deeg, en stort dit in de kom. Dek af met een vochtige theedoek, en laat ongeveer 10 minuten op kamertemperatuur staan. In de tussentijd kun je je baking soda bad klaarmaken.
- Verwarm de oven voor op 210 °C. Zet een bakplaat met bakpapier of siliconen bakmat klaar.
- Doe het water en de baking soda in een pan, en breng dit rustig aan de kook.
- Verdeel ondertussen het deeg in stukken van ongeveer 75 gram. Rol hier lange strengen van ongeveer 50 cm van. Vorm dit vervolgens als een pretzel. Dit doe je door er een soort knoop in te leggen. Draai de uiteinden daarbij om elkaar heen. Uit de afbeeldingen in dit bericht kan je goed zien hoe je ze moet knopen.
- Doe de pretzels per stuk (of per 2) in het kokend water, en laat ongeveer 30 seconden in het water. Haal dit er weer uit met een spatel. Plaats de pretzels op je bakplaat. Probeer zo min mogelijk water mee te nemen. Strooi nu wat grof zeezout over je pretzels.
- Bak de pretzels in ongeveer 15 minuten goudbruin.
- Laat afkoelen op een rooster.
Opmerkingen

Rabarber lemon bars
Misschien ook interessant

Donker pompoenpitten brood met salie
juli 17, 2023
Bruine bolletjes met zonnebloempitten
november 3, 2022