pretzels pretzel brood gist baking soda amerika zeezout duits
Brood

Pretzels

Iets wat al geruime tijd op mijn lijstje stond waren pretzels. Niet de krokante kleine zoutjes, maar de broodjes. Inmiddels is het eindelijk gelukt om deze een keer te maken. En ik moet zeggen dat ze gelijk de eerste keer goed gelukt zijn.

Pretzels worden vooral in Amerika veel gegeten. En daar kennen ze inmiddels ook allerlei smaken. Maar oorspronkelijk is het een Europees broodje. In Duitsland zie je ze een stuk vaker bij de bakker liggen dan in Nederland.pretzels pretzel brood gist baking soda amerika zeezout duits

Pretzels zijn een soort gevlochten broodjes die een beetje een bijzondere bereidingswijze kennen. Net zoals bagels worden ze namelijk eerst gekookt. En dan niet zomaar in water, maar in een bad met baking soda. Hierdoor krijgen ze hun typische bruin kleur en smaak. Ik vind pretzels altijd verrukkelijk met wat grof zeezout. Maar je zou ze ook met een andere topping kunnen maken. Bijvoorbeeld met wat sesamzaadjes.

De bereidingswijze lijkt dus in basis op die van een gewoon brood. Van het deeg maak je een lange streng die je vervolgens opknoopt. Deze knoop ga je vervolgens kort koken, en daarna bakken in je oven. Een leuk proces om een keertje te doen! En het resultaat vond ik erg geslaagd.

Ik vind het altijd erg leuk om brood te bakken. Het liefst bak ik elke keer wat anders. Jij ook? Probeer dan ook eens één van deze (bus)broden:

pretzels pretzel brood gist baking soda amerika zeezout duits
pretzels pretzel brood gist baking soda amerika zeezout duits
pretzels pretzel brood gist baking soda amerika zeezout duits

Pretzels

Dit is een heerlijk recept voor pretzels. Niet de zoutjes, maar de broodjes. Anders dan een gewoon brood kook je het deeg eerst in een bad met baking soda voordat de broodjes de oven in gaan. Hier krijgen ze hun typische kleur en smaak van. Met dit recept heb ik ongeveer 12 pretzels gemaakt.
Heb je over? Dan kan je ze prima in de vriezer bewaren, en even oppiepen voordat je ze eet.

Ingrediënten
  

Pretzels

  • 480 gram bloem
  • 360 gram water (lauwwarm)
  • 7 gram gist
  • 1 theelepel zout
  • 1 eetlepel suiker
  • 15 gram boter (op kamertemperatuur)
  • grof zeezout

Baking soda bad

  • 1,5 liter water
  • 90 gram baking soda (dit koop je beste in een grote verpakking i.p.v. de kleine zakjes)

Instructies
 

  • Doe de ingrediënten voor het deeg, met uitzondering van het grof zeezout, in een beslagkom.
  • Heb je een keukenmachine? Laat het deeg dan ongeveer 5 minuten door je machine kneden. Zo niet, dan zul je het deeg op je (bebloemd) aanrecht moeten storten, en met de hand moeten kneden. Hou er rekening mee dat dit ongeveer 15 minuten zal duren. Op het moment dat je tussen je vingers een vliesje kunt trekken van het deeg dan is het klaar.
  • Vet een ruime kom in met zonnebloemolie. Ik doe meestal een scheut olie in de kom, en gebruik vervolgens een stuk keukenpapier om dit goed te verdelen.
  • Maak een bal van je deeg, en stort dit in de kom. Dek af met een vochtige theedoek, en laat ongeveer 10 minuten op kamertemperatuur staan. In de tussentijd kun je je baking soda bad klaarmaken.
  • Verwarm de oven voor op 210 °C. Zet een bakplaat met bakpapier of siliconen bakmat klaar.
  • Doe het water en de baking soda in een pan, en breng dit rustig aan de kook.
  • Verdeel ondertussen het deeg in stukken van ongeveer 75 gram. Rol hier lange strengen van ongeveer 50 cm van. Vorm dit vervolgens als een pretzel. Dit doe je door er een soort knoop in te leggen. Draai de uiteinden daarbij om elkaar heen. Uit de afbeeldingen in dit bericht kan je goed zien hoe je ze moet knopen.
  • Doe de pretzels per stuk (of per 2) in het kokend water, en laat ongeveer 30 seconden in het water. Haal dit er weer uit met een spatel. Plaats de pretzels op je bakplaat. Probeer zo min mogelijk water mee te nemen. Strooi nu wat grof zeezout over je pretzels.
  • Bak de pretzels in ongeveer 15 minuten goudbruin.
  • Laat afkoelen op een rooster.

Opmerkingen

In plaats van grof zeezout kun je ook een andere topping kiezen, denk bijvoorbeeld aan maanzaad en sesamzaadjes.
De pretzels zijn ook erg lekker om te dippen in een sausje.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept