
Brood met salie en oude kaas
We hebben thuis inmiddels een aardige moestuin, en ook de nodige kruiden in de tuin staan. Salie is ook één van deze kruiden. Een heerlijk kruid om mee te koken. Maar ook erg lekker door het deeg van brood.
Salie verwerk ik regelmatig door een pasta. Vooral de combinatie met pompoen vind ik altijd lekker. Maar ook met oude kaas is een erg lekkere combinatie. Deze ingrediënten heb ik dan ook in dit brood verwerkt. En voor de extra pit zit er ook een beetje chilipeper in. Hou je hier niet zo van? Laat dat dan gerust weg.
Ik vind busbroden altijd ideaal om te maken. Ik gebruik daarvoor doorgaans een vrij kleine broodvorm, eentje voor een gewicht van 450 gram aan brooddeeg. Zo’n klein broodje is perfect voor 2 personen. En je kan dan snel weer een nieuw broodje bakken. Maar je kan dit recept natuurlijk ook makkelijk aanpassen aan een ander formaat broodblik. Of je kan er bijvoorbeeld ook bolletjes van maken. Deze vorm je dan net zoals deze broodjes. Let er dan wel op dat de baktijd ook anders zal zijn.
Wil je het brood de avond van tevoren al klaarmaken, zodat je in de ochtend het brood af kan bakken? Ik zet het brood dan altijd voor de tweede rijs in een plastic tas in de koelkast. Als het brood de volgende ochtend in volume verdubbeld lijkt te zijn kan deze zo de oven in. Is het brood nog een beetje compact? Laat hem dan even op kamertemperatuur komen, en nog even verder rijzen.
Ik vind het altijd erg leuk om brood te bakken. Het liefst bak ik elke keer wat anders. Jij ook? Probeer dan ook eens één van deze (bus)broden:
- Brandnetel brood
- Basilicum vlechtbrood
- Brood met rode biet
- Paardenbloem brood
- Bruin zuurdesem brood met pompoenpitten

Brood met salie en oude kaas
Ingrediënten
- 200 gram tarwebloem (zorg dat deze bloem geschikt is voor het bakken van brood, ik heb T65 tarwebloem gebruikt)
- 50 gram volkoren tarwemeel
- 3,5 gram gist
- 3,8 gram zout
- 100 ml water
- 60 ml volle melk
- 1-2 theelepels gedroogde salie (of verse salie)
- chilivlokken (naar smaak)
- indien gewenst: fijngesneden sjalotje
- beetje zonnebloemolie voor het invetten van je bakvorm
- geraspte oude kaas voor bovenop en/of door je brood
Instructies
- Zorg ervoor dat je het water en melk tot ongeveer kamertemperatuur verwarmt. Zorg dat dit niet te heet wordt. Ik doe dit zelf altijd even kort in de magnetron in een glazen maatbeker.
- Doe alle ingrediënten, met uitzondering van het sjalotje (als je deze gebruikt), nu samen in een kom.
- Heb je een keukenmachine? Laat het deeg dan ongeveer 10 minuten door je machine kneden. Zo niet, dan zul je het deeg op je (bebloemd) aanrecht moeten storten, en met de hand moeten kneden. Hou er rekening mee dat dit ongeveer 20 minuten zal duren. Op het moment dat je tussen je vingers een vliesje kunt trekken van het deeg dan is het klaar. Kneed als laatst ook het sjalotje, indien je deze gebruikt, door het deeg.
- Vet een ruime kom in met zonnebloemolie. Ik doe meestal een scheut olie in de kom, en gebruik vervolgens een stuk keukenpapier om dit goed te verdelen.
- Maak een bal van je deeg, en stort dit in de kom. Dek af met een vochtige theedoek, en laat ongeveer 1 uur op kamertemperatuur staan. Wanneer je deeg ongeveer 2x zo groot is geworden is het klaar.
- Zet je broodbakvorm klaar, en vet deze in met zonnebloemolie. Ook hiervoor gebruik ik meestal keukenpapier. Bestuif je aanrecht met bloem.
- Stort het deeg op je aanrecht, en duw alle lucht eruit. Dit doe je door het deeg plat te drukken. Rol het deeg met een deegroller van links naar rechts uit tot een langwerpig rechthoek. Vouw vervolgens de rechter- en linker zijkant van het deeg naar het midden van het deeg. Zorg dat het opgevouwen deeg niet breder is dan je broodvorm. Rol nu het deeg nu weer uit, maar deze keer niet van rechts naar links, maar juist van je af. Je krijgt weer een langwerpig stuk deeg. Laat de zijkanten vrij. Rol nu het deeg vervolgens stevig op, en knijp de naad dicht.
- Maak de bovenkant van de rol een beetje nat met wat water. Strooi een ruime hoeveelheid geraspte kaas op je aanrecht, en rol de bovenkant van het opgerolde brood erdoor.
- Leg het brood met de naad naar beneden in de broodbakvorm.
- Laat het deeg nu wederom afgedekt 1 uur rijzen. Doe het brood bijvoorbeeld in een plastic tas, of dek af met ingevet plasticfolie.
- Verwarm de oven voor op 220 °C. Zet onder in je oven een met water gevulde braadslede.
- Bak het brood in ongeveer 25 minuten gaar. De laatste 10 minuten zet ik de oven vaak iets zachter, namelijk op 200 °C. Twijfel je of het brood gaar is? Als je op de onderkant van het brood klopt, en deze hol klinkt is het gaar. Heb je een keukenthermometer? Als het brood in het midden ongeveer 95 graden is, dan is deze klaar.
- Haal het brood gelijk uit de bakvorm, en laat afkoelen op een rooster.
Opmerkingen