
Cake met thee, mout en vruchten
Gisteren keek ik uiteraard naar Heel Holland Bakt. Het begon met de opdracht om een gevulde cake te maken. Ik zag dat één van de kandidaten een cake met gedroogd fruit maakte. Dit deed mij erg aan een ‘malt loaf’ denken.
Ik heb in mijn studententijd een paar maanden in Newcastle gewoond. Erg leuk om een tijdje ergens anders te wonen, en daar ook allerlei andere zaken te eten dan je thuis doet. Daar at ik regelmatig malt loaf van het merk Soreen. Ik vond dit ontzettend lekker. In Nederland kennen we eigenlijk niets wat hier op lijkt. Het is een soort plakkerig brood met rozijnen erin. Het is ook niet extreem zoet. Erg lekker om een plak nog besmeren met wat boter en/of jam.
Dit recept is gebaseerd op de malt loaf, maar lijkt iets meer op cake qua structuur. Het is een heerlijke smeuïge en kleffe cake geworden gevuld met rozijnen, vijgen en pruimen. Door het beslag zit bovendien mout extract en thee. Hierdoor proeft het al helemaal als een Engelse klassieker. De Britse tea cake of tea loaf lijkt overigens ook sterk op deze cake. In deze cake zit helemaal geen boter of olie. Het mout extract en de thee zorgen samen met het gedroogd fruit ervoor dat het een sappige cake is.
Het mout extract heb ik online gekocht. Het heet ook wel barley malt extract. Zelf heb ik dit bij een winkel gekocht waar ze allerlei Engelse producten verkochten. Je zou het overigens ook kunnen vervangen door gerstemoutstroop of dadelstroop. Let er wel op dat dit zoeter is dan het mout extract. Je cake wordt dus iets zoeter als je dit gebruikt. Je zou daarom ook ervoor kunnen kiezen om in dat geval iets minder stroop toe te voegen.
Ook geïnspireerd door Heel Holland Bakt en op zoek naar meer (gevulde) cake recepten? Probeer dan ook eens deze recepten:
- Cranberry curd cake
- Courgette kruidcake
- Pompoencake met kruimel topping
- Carrot cake met pastinaak en cranberry’s

Cake met thee, mout en vruchten
Ingrediënten
- 130 gram gedroogde pruimen
- 120 gram rozijnen
- 50 gram gedroogde vijgen
- 125 ml zwarte thee
- 170 gram mout extract (of gerstemoutstroop*)
- 75 gram bruine basterdsuiker
- 2 eieren
- 175 gram bloem
- 75 gram volkoren bloem
- 1 theelepel bakpoeder
- ½ theelepel baking soda
- snuf zout
- 50 gram walnoten (verkruimeld)
Instructies
- Maak de zwarte thee. Giet de thee vervolgens over de gedroogde vruchten (rozijnen, vijgen en pruimen). Laat dit een nachtje of een paar uur staan.
- Verwarm de oven voor op 160°C, en vet een cakevorm in.
- Doe het mout extract in een steelpannetje, en voeg ook de suiker toe. Zet het vuur op middelhoog, en verwarm dit totdat de suiker geheel is opgelost. Roer dit continu door. Haal vervolgens van het vuur, en laat even afkoelen.
- Doe de bloem, bakpoeder, baking soda en zout in een beslagkom, en giet het suikermengsel erbij. Voeg ook de gedroogde vruchten (inclusief het overgebleven vocht) en de walnoten toe. Meng dit goed door elkaar.
- Voeg nu ook de eieren toe, en mix alles goed door elkaar.
- Giet het beslag in je cakevorm, en bak dit in ongeveer 60 - 75 minuten gaar. Test of je cake al gaar is na ongeveer 60 minuten door een satéprikker in je cake te prikken. Komt deze er schoon en droog uit? Dan is je cake gaar.
- Besmeer de cake als hij nog warm is nog met wat extra mout extract of stroop. Laat de cake nu verder volledig afkoelen. Bewaar (afgesloten) op kamertemperatuur. De cake is overigens na 2 dagen waarschijnlijk op zijn lekkerst.
Opmerkingen