zwarte cacao koekjes witte chocolade karamel zeezout cookies
Koekjes

Zwarte cacao cookies

Deze cookies hebben wel wat weg van brownies. Ze zijn heerlijke smeuïg en zacht van binnen, en krokant aan de buitenkant. En door het gebruik van zwarte cacao zijn deze koekjes erg donker van kleur. Heb je geen zwarte cacao? Dan kan je ook prima gewone cacao gebruiken.

Eerder bakte ik ook al koekjes die veel weg hebben van brownies. Dat waren deze brownie koekjes met sinaasappel. Niet gek dat ik nu weer een vergelijkbaar koekje bak, want ik ben groot fan van chocolade. Ik denk dat ik iedere dag wel chocolade eet. Het liefst dan lekkere pure chocolade. Of in de vorm van een koekje. Deze koekjes waren bij ons thuis snel verdwenen.zwarte cacao koekjes witte chocolade karamel zeezout cookies

Je zou denken dat deze koekjes heel erg zoet zijn door de grote hoeveelheid suiker die in zit. Dit valt eigenlijk best mee. De cacao en rogge zorgt voor een goede tegenhanger in dit recept, en maakt de koekjes, samen met het zeezout, minder zoet. Doordat er zwarte cacao in zit moet je er wel goed op letten dat de koekjes niet aanbranden.

Dit zijn ook ideale koekjes voor wanneer je eiwitten over hebt. In veel recepten, zoals bijvoorbeeld voor roomijs of banketbakkersroom, heb je alleen de eigelen nodig. Met de overgebleven eiwitten kan je ook gelijk een portie koekjes maken.

In deze cookies zitten stukjes gekaramelliseerde witte chocolade. Zelf ben ik niet erg fan van gewone witte chocolade. Dit vind ik vaak gewoon te zoet. Deze gekaramelliseerde variant is geheel anders, en doet erg aan karamel denken. Je maakt deze soort witte chocolade vrij eenvoudig zelf. In onderstaand recept leg ik uit hoe dit moet. Je kan ook een grotere portie maken zodat je dit ook in andere recepten kan verwerken, zoals in deze miso bruine boter koekjes.

Dit is een koekje die gebaseerd is op de klassieke American chocolate chip cookes. Ook deze cookies, die gebaseerd zijn op Amerikaanse klassiekers, zijn heerlijk:

zwarte cacao koekjes witte chocolade karamel zeezout cookies

zwarte cacao koekjes witte chocolade karamel zeezout cookies

Zwarte cacao cookies

Deze cookies zijn zo zwart door het gebruik van zwarte cacao. Heerlijke koekjes gevuld met gekaramelliseerde witte chocolade. Ze lijken wel wat op brownies.
5 van 1 stem

Ingrediënten
  

  • 110 gram boter (op kamertemperatuur)
  • 130 gram suiker
  • 50 gram basterdsuiker
  • 1 theelepel vanille extract
  • ½ theelepel zeezout
  • ½ theelepel baking soda
  • 50 gram zwarte cacao
  • 120 gram roggemeel
  • 2 eiwitten
  • 200 gram witte chocolade
  • + extra grof zeezout

Instructies
 

Witte chocolade

  • Gekaramelliseerde witte chocolade maak je makkelijk zelf. Dit doe je door fijngesneden witte chocolade -op een met bakpapier beklede bakplaat - ongeveer 50-60 minuten op een lage temperatuur (120-140 graden) te bakken. Je moet dan wel om de 10 minuten de bakplaat even uit de oven halen, en deze met een siliconen spatel omscheppen. Als de chocolade mooi goudbruin lijkt is deze klaar, en kun je deze in een keukenmachine doen, en tot een egale massa mixen. Stort dit vervolgens in een met bakpapier bekleed bakje, en laat dit uitharden. Maar gerust een grotere portie. Dit kun je namelijk prima enige tijd bewaren, en gebruiken voor andere recepten.
  • Vind je dit te veel werk? Vervang de gekaramelliseerde witte chocolade dan gerust door een andere soort chocolade.

Koekjes

  • Doe de suiker, bruine basterdsuiker, vanille, zout en boter in een beslagkom en mix tot een luchtig en romig geheel.
  • Voeg nu de eiwitten toe, en mix dit een minuutje door elkaar.
  • Meng de rogge, cacao en baking soda in een aparte kom. Voeg dit ook toe aan de beslagkom, en meng alles goed door elkaar.
  • Nu kan je ook de stukjes witte chocolade toevoegen. Meng alles door elkaar.
  • Dek je beslagkom af, en zet 2 uurtjes in de koelkast. Of maak het deeg al de avond van tevoren, en laat het een nachtje in de koelkast staan.
  • Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier, of gebruik een siliconen bakmat.
  • Haal nu je deeg uit de koelkast. Maak kleine balletjes van je deeg. Leg vervolgens op de bakplaat. Zorg dat er enige ruimte tussen de bolletjes zit.
  • Bak de koekjes nu ongeveer 10-12 minuten. Ze lijken nu nog vrij zacht te zijn, maar ze zullen uit de oven nog verder garen. Bak de koekjes zeker niet te lang, anders zijn de koekjes niet meer lekker zacht van binnen.
  • Je kan nog wat grof zeezout over de koekjes verdelen als ze net uit de oven komen. Laat de koekjes verder afkoelen op een rooster.

Opmerkingen

Geen tijd voor het karamelliseren van de witte chocolade? Gebruik dan gewone witte chocolade, of doe wat nootjes door het koekjesdeeg.

3 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept