Ga terug
zwarte cacao koekjes witte chocolade karamel zeezout cookies

Zwarte cacao cookies

Deze cookies zijn zo zwart door het gebruik van zwarte cacao. Heerlijke koekjes gevuld met gekaramelliseerde witte chocolade. Ze lijken wel wat op brownies.
5 van 1 stem

Ingrediënten
  

  • 110 gram boter (op kamertemperatuur)
  • 130 gram suiker
  • 50 gram basterdsuiker
  • 1 theelepel vanille extract
  • ½ theelepel zeezout
  • ½ theelepel baking soda
  • 50 gram zwarte cacao
  • 120 gram roggemeel
  • 2 eiwitten
  • 200 gram witte chocolade
  • + extra grof zeezout

Instructies
 

Witte chocolade

  • Gekaramelliseerde witte chocolade maak je makkelijk zelf. Dit doe je door fijngesneden witte chocolade -op een met bakpapier beklede bakplaat - ongeveer 50-60 minuten op een lage temperatuur (120-140 graden) te bakken. Je moet dan wel om de 10 minuten de bakplaat even uit de oven halen, en deze met een siliconen spatel omscheppen. Als de chocolade mooi goudbruin lijkt is deze klaar, en kun je deze in een keukenmachine doen, en tot een egale massa mixen. Stort dit vervolgens in een met bakpapier bekleed bakje, en laat dit uitharden. Maar gerust een grotere portie. Dit kun je namelijk prima enige tijd bewaren, en gebruiken voor andere recepten.
  • Vind je dit te veel werk? Vervang de gekaramelliseerde witte chocolade dan gerust door een andere soort chocolade.

Koekjes

  • Doe de suiker, bruine basterdsuiker, vanille, zout en boter in een beslagkom en mix tot een luchtig en romig geheel.
  • Voeg nu de eiwitten toe, en mix dit een minuutje door elkaar.
  • Meng de rogge, cacao en baking soda in een aparte kom. Voeg dit ook toe aan de beslagkom, en meng alles goed door elkaar.
  • Nu kan je ook de stukjes witte chocolade toevoegen. Meng alles door elkaar.
  • Dek je beslagkom af, en zet 2 uurtjes in de koelkast. Of maak het deeg al de avond van tevoren, en laat het een nachtje in de koelkast staan.
  • Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier, of gebruik een siliconen bakmat.
  • Haal nu je deeg uit de koelkast. Maak kleine balletjes van je deeg. Leg vervolgens op de bakplaat. Zorg dat er enige ruimte tussen de bolletjes zit.
  • Bak de koekjes nu ongeveer 10-12 minuten. Ze lijken nu nog vrij zacht te zijn, maar ze zullen uit de oven nog verder garen. Bak de koekjes zeker niet te lang, anders zijn de koekjes niet meer lekker zacht van binnen.
  • Je kan nog wat grof zeezout over de koekjes verdelen als ze net uit de oven komen. Laat de koekjes verder afkoelen op een rooster.

Opmerkingen

Geen tijd voor het karamelliseren van de witte chocolade? Gebruik dan gewone witte chocolade, of doe wat nootjes door het koekjesdeeg.