Suikervrij tahini koekje
Veel mensen hebben goede voornemens voor het nieuwe jaar. Meer sporten en gezonder eten hoor je bijvoorbeeld vaak voorbij komen. Zelf geloof ik er niet zo in om aan goede voornemens te doen. In ieder geval niet om dit op te sparen voor in het nieuwe jaar. Maar kwaad kan het natuurlijk nooit om even te kijken of je je gewoonten niet wat kan verbeteren. Daarom leek het mij nu wel toepasselijk om te komen met een recept voor een suikervrij koekje.
In dit koekje gaan geen toegevoegde suikers. Wel zitten er natuurlijk suikers in. De zoetheid van de koekjes komt volledig door de dadels die door het deeg verwerkt zijn. De dadels zijn zo zoet dat extra suiker of honing ook niet nodig is. Verder is het een erg eenvoudig koekje. Naast dadels zit er nog havermout en tahini door het deeg. Tahini is een sesampasta die veel gebruikt wordt in het Midden-Oosten. Qua smaak is het romig, nootachtig en ook een beetje bitter. Hierdoor is het ook een erg interessant ingrediënt om mee te bakken. Hier maakte ik eerder ook al deze chocolade koekjes mee.
Om de koekjes toch een beetje minder gezond te maken kan je ervoor kiezen om ze nog te decoreren met wat gesmolten pure chocolade. Ik vond dit wel erg lekker. Maar als je het geheel gezond wil houden laat je dit uiteraard weg.
Ook deze recepten zijn een relatief bewuste keuze die goed bij alle goede voornemens passen:
Suikervrij tahini koekje
Ingrediënten
- 80 gram havermout
- 125 gram zachte dadels
- 60 gram tahini
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 theelepel vanille extract
- 50 ml (volle) melk
- extra sesamzaadjes om over de koekjes te strooien
- optioneel: (pure) chocolade om de koekjes mee te decoreren
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 °C, en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Pureer de dadels, tahini, vanille en melk met een staafmixer of keukenmachine. Op het laatst voeg je hier ook de havermout aan toe, en pureer je dit kort totdat de havermout iets fijner is.
- Doe alle ingrediënten in een kom, en meng dit goed door elkaar.
- Maak balletjes van het deeg, en leg deze op je bakplaat. Druk de balletjes met een vork wat plat. Laat wat ruimte vrij tussen de koekjes. Strooi nog wat extra sesamzaadjes over de koekjes.
- Bak de koekjes in circa 20 minuten gaar. Laat de koekjes vervolgens afkoelen op een rooster.
- Indien gewenst kun je de koekjes nog decoreren door wat gesmolten chocolade over de afgekoelde koekjes te verdelen.