Suikerlatten met 5 spice
Misschien is het je al eerder opgevallen, maar ik bak vrij regelmatig suikerlatten. Friese suikerlatten, ofwel Fryske sûkerlatten, zijn koeken die wij vroeger regelmatig in huis hadden. Naast de traditionele uitvoering maak ik ook graag wat variaties. Ik bakt bijvoorbeeld eerder al eens een variant met kokos en ube en een variant met pumpkin spice en maple syrup. Deze vielen erg goed in de smaak. Sindsdien bak ik erg regelmatig suikerlatten.
Suikerlatten zijn namelijk erg makkelijk om te maken, en een ideaal recept voor als je net even een beetje ei over hebt. In een suikerlat zit maar een beetje ei, dus dit is een perfecte bestemming voor je restjes. En je hoeft dan ook zeker niet elke keer hetzelfde te maken. Je kan er namelijk heel goed nog smaken aan toevoegen. Dit maakt ook dat er niet voor niets regelmatig een recept voor suikerlatten op mijn blog verschijnt.
In deze uitvoering heb ik Chinese 5 spice kruiden en sinaasappelrasp toegevoegd. Dit is heerlijk om mee te bakken, en had ik laatst ook al eens in deze chocoladekoekjes verwerkt. De five spice (ook wel Chinees vijfkruidenpoeder genoemd) bestaat uit een vijftal kruiden. Dit betreft steranijs, szechuanpeper, kaneel, venkel en kruidnagel. Vaak wordt dit aan hartige gerechten toegevoegd, zoals pekingeend. Maar het leent zich ook erg goed voor zoete recepten. De combinatie met sinaasappel vind ik zelf verrukkelijk.
Daarnaast vond ik het erg lekker om deze koeken nog te bestrijken met een laag glazuur. Het glazuur heb ik op smaak gebracht met sinaasappelsap. Zo’n koek noem je met glazuur vervolgens ook wel smulkoeken. Ook als je het glazuur weglaat zijn dit trouwens heerlijke koeken.
Ook deze koekjes zijn makkelijk te maken, en ideaal om wat restjes op te maken:
- Magic cookie bars
- Chocolade cookies met butterscotch en koffie
- Hazelnoot meringue koekjes met pure chocolade
Suikerlatten met 5 spice
Deze suikerlatten met Chinese 5 spice en sinaasappel zijn verrukkelijk. En heerlijk met een glazuur van sinaasappelsap. Met dit recept maak je twee suikerlatten.Ingrediënten
- ½ ei (40 gram)
- 250 gram bloem
- 150 gram witte basterdsuiker
- 7,5 gram bakpoeder
- 3 gram zout
- 60 ml volle melk
- 30 gram boter (op kamertemperatuur)
- ½-1 theelepel suiker
- 1-2 theelepels 5 spice *
- sinaasappelrasp van ½ sinaasappel
Optioneel: glazuur
- 80 gram poedersuiker
- ¼-½ eetlepel sinaasappelsap
- optioneel: oranje kleurstof
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 °C, en bekleed een bakplaat met bakpapier, of een siliconen bakmat.
- Doe alle ingrediënten, met uitzondering van de theelepel gewone suiker, in een beslagkom. Kneed dit tot een samenhangend deeg.
- Verdeel het deeg in twee stukken, en rol ieder stuk uit tot een lat van circa 25 cm lang. Laat wat ruimte vrij tussen de twee latten. Bestrooi de latten met de overgebleven suiker.
- Bak de koeken in circa 20-25 minuten gaar. Laat afkoelen op een rooster.
Indien gewenst: glazuur
- Meng alle ingrediënten voor het glazuur in een kommetje totdat je een glad en smeerbaar glazuur hebt. Is dit nog niet zo? Voeg dan nog een beetje water toe.
- Verdeel het glazuur over de koeken. Laat dit vervolgens uitharden. Dit duurt zeker een uurtje.
Opmerkingen
* De 5 spice koop je in een Aziatische supermarkt of online. Of maak deze kruidenmix zelf.