rolo cookies chocolade koekjes cacao miso
Koekjes

Rolo cookies

Het is weer eens tijd voor een lekker recept voor cookies. Deze cookies gevuld met Rolo chocolaatjes zijn verrukkelijk. Het lijken een soort American cookies. Deze zijn lekker knapperig van buiten, en heerlijk zacht en ‘chewy’ van binnen.

Doordat het koekje gevuld is met een Rolo zijn ze lekker klef van binnen. De Rolo zal iets smelten in de oven, en zorgt ervoor dat je een heerlijke vulling van karamel hebt. Het is natuurlijk voor deze koekjes wel essentieel dat je Rolo’s vindt. Het viel mij nog best tegen om deze in een supermarkt te vinden. Blijkbaar verkopen ze dit niet meer overal. Uiteindelijk had ik een grote party-mix met allerlei verschillende chocolaatjes gevonden waar ook Rolo in zat. Heel vervelend natuurlijk dat ik nu ook allerlei andere chocolaatjes in huis had.rolo cookies chocolade koekjes cacao miso

Over het algemeen is dit een vrij zoet koekje. De miso voegt iets echter iets hartigs en zouts toe aan deze koekjes. Miso is een Japanse gefermenteerde pasta op basis van sojabonen. Het is in verschillende kleuren te verkrijgen. Witte miso is daarbij het meest mild, en is ook het meest veelzijdig toe te passen. Qua smaak wordt het omschreven als umami. Het is hartig en zout, maar tegelijkertijd ook een beetje zoet. Meestal gebruik ik miso in hartige gerechten. Maar ik vind miso ook ontzettend lekker in combinatie met zoete ingrediënten. Het leent zich namelijk heel goed voor desserts en bakrecepten. Zo ook in deze koekjes. Eerder maakte ik al deze slagroomtruffels met miso, bruine boter miso cookies en deze tartelettes met miso karamel en walnoten.

Als je deze koekjes uit de oven haalt lijkt het alsof ze nog niet gaar zijn. Na het bakken zullen ze echter nog wat steviger worden. En mocht je een wat knapperiger koekje willen dan kun je ze altijd langer in de oven laten. Zelf hou ik het meest van de uitvoering met een lekkere zachte binnenkant.

Gek op dit soort koekjes? Probeer dan ook eens deze recepten:

rolo cookies chocolade koekjes cacao miso

 

rolo cookies chocolade koekjes cacao miso

Rolo cookies

Deze koekjes zijn gevuld met Rolo chocolade. Het zijn een soort American cookies, knapperig van buiten en heerlijk zacht en 'chewy' van binnen. De gesmolten Rolo zorgt voor een heerlijke vulling van karamel.

Ingrediënten
  

  • 115 gram boter op kamertemperatuur
  • 90 gram bruine basterdsuiker
  • 90 gram suiker
  • 2 theelepels miso
  • 1 ei
  • 135 gram bloem
  • 25 gram cacao
  • 1 theelepel baking soda
  • 20-30 Rolo's
  • extra: grof zeezout

Instructies
 

  • Doe de bruine basterdsuiker, suiker en boter in een beslagkom en mix tot een romig geheel.
  • Voeg nu het ei en de miso toe. Meng door elkaar.
  • Meng de bloem, het baking soda en de cacao. Voeg dit ook toe aan de beslagkom, en meng alles goed door elkaar.
  • Dek je beslagkom af, en zet dit minimaal een uur in de koelkast. Of maak het deeg al de avond van tevoren, en laat het een nachtje in de koelkast staan.
  • Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier, of gebruik een siliconen bakmat.
  • Haal nu je deeg uit de koelkast. Maak kleine balletjes van je deeg, en druk hier een Rolo in. Rol de Rolo geheel in het balletje. Leg vervolgens op de bakplaat. Zorg dat er enige ruimte tussen de bolletjes zit.
  • Bak de koekjes nu ongeveer 12 minuten. Ze lijken nu nog vrij zacht te zijn, maar ze zullen uit de oven nog verder garen. Bak de koekjes zeker niet te lang, anders zijn de koekjes niet meer lekker zacht van binnen.
    Bestrooi direct als ze uit de oven komen met wat grof zeezout.
  • Laat de koekjes afkoelen op een rooster.

Opmerkingen

Kan je geen Rolo chocolade vinden? Dan is het een idee om het met een andere soort snoepreep te vullen. Ik kan mij goed voorstellen dat je ook een stuk van een Twix in het koekje zou kunnen doen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept