Pindakaas snickerdoodles
Snickerdoodles. Alleen van de naam wordt je al blij. Daarnaast zijn dit ook nog eens erg lekkere koekjes. Laatst maakte ik ook al een keer dit soort koekjes, maar dan met rozenwater. Deze koekjes waren zo lekker dat ik ze snel weer moest maken. En deze keer met pindakaas.
Snickerdoodles zou je kunnen omschrijven als zachte kaneelkoekjes. Qua structuur heeft het wel wat van cake. En nog een bijkomend voordeel; ze zijn erg makkelijk te maken! Vooral in Amerika zijn ze gek op deze koeken. Waar de naam van deze koekjes vandaan komt is onduidelijk, maar het heeft echter niets met Snickers te maken. De koekjes bestaan namelijk in hoofdzaak uit bloem, boter, suiker, ei en kaneel. Erg eenvoudig dus.
Om het nog meer Amerikaans te maken heb ik er pindakaas aan toegevoegd. Ik heb hiervoor ook een Amerikaanse soort pindakaas gebruikt. Zo’n pindakaas die extra romig is. In dit geval peanut butter van het merk Jif. Met gewone pindakaas kan je deze koekjes ook maken. Ze worden wellicht wel wat minder smeuïg. Dit zou je dan wel weer kunnen corrigeren door toch iets meer boter toe te voegen. Maar doorgaans vind je de Amerikaanse pindakaas ook in Nederland in de supermarkt.
Wanneer je de koekjes uit de oven haalt zijn ze vrij fragiel. Pak ze dus niet te snel op. Als ze afkoelen worden ze wat steviger, maar ze vallen alsnog vrij snel uit elkaar. Deze structuur maakt de koekjes ook juist zo lekker.
In principe hoef je het deeg voor het bakken niet in de koelkast te laten koelen. Wil je alleen dat je koekjes wat minder uitlopen, en hierdoor wat boller blijven? Dan kun je ervoor kiezen om het deeg, of de deegballetjes, voor het bakken nog even in de koelkast te doen. Stop ze dan bijvoorbeeld nog een half uurtje in de koelkast.
Op zoek naar meer recepten voor lekkere eenvoudige koekjes? Probeer ook eens deze recepten:
- Pumpkin spice koekjes
- Goudse moppen met sesam en chili
- Speculaas chocolade koekjes
- Carrot cake koekjes
- Pindakaas chocolade koekjes
- Pompoenpitten koekjes
Pindakaas snickerdoodles
Ingrediënten
Deeg
- 50 gram boter (op kamertemperatuur)
- 60 gram pindakaas (bij voorkeur een romige Amerikaanse variant)
- 80 gram suiker
- 10 gram bruine basterdsuiker
- 1 ei
- ½ theelepel vanille extract
- 165 gram bloem
- 1 theelepel cream of tartar (ook wel wijnsteenpoeder genoemd)
- ½ theelepel baking soda
- ¼ theelepel zout
Suikermengsel om het deeg doorheen te rollen
- 40 gram suiker
- 1 eetlepel kaneel
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 °C, en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Doe de boter en pindakaas samen met de suikers in een beslagkom. Mix dit tot een romig en luchtig geheel. Voeg vervolgens ook het ei, zout en vanille toe. Meng dit goed door elkaar.
- Meng de bloem, cream of tartar en baking soda. Voeg dit vervolgens toe aan het deeg. Meng dit door elkaar.
- Meng voor het suikermengsel de suiker, kaneel en kardemom in een kommetje door elkaar.
- Maak balletjes van het deeg. Rol de balletjes (twee keer) door het suikermengsel. Leg de balletjes op de bakplaat. Laat nog ruim wat afstand tussen de balletjes. Doe de balletjes nu desgewenst nog even in de koelkast.
- Bak de koekjes in 10 minuten goudbruin. Laat nog twee minuutjes liggen op de bakplaat, en laat verder afkoelen op een rooster. Haal de koekjes hiervoor erg voorzichtig van de bakplaat. Ze zijn vrij fragiel.