
Pinda kaneel meringue whoopie cookies
Enige tijd geleden maakt ik een Snickers schuimtaart. Dit leek erg op een hazelnootschuimtaart, maar dan met de smaken van Snickers. Ik had toen nog wat ingrediënten over, waar ik vervolgens deze whoopie cookies van heb gemaakt.
Whoopie koekjes? Een whoopie pie, of sandwich cookie, bestaat uit twee koekjes met daartussen een romige crème. Dit is een Amerikaanse uitvinding. Logisch, want in Amerika weten ze wel hoe je een baksel nog net wat ongezonder maakt. In dit geval zijn het twee schuimkoekjes met daartussen een botercrème met kaneel. En heb ik de zijkanten vervolgens door wat fijngesneden pinda’s gerold. Eerder maakte ik overigens al een keer deze tahini whoopie cookies.
Ik vind het altijd leuk om weer wat nieuws te maken met restjes. Nu had ik voor de Snickers schuimtaart nog schuim/meringue én botercrème over. Zonde om dit weg te gooien, dus dat werd daarom een nieuw koekje. Een erg lekker koekje wat mij betreft. En net wat makkelijker te eten dan een taartpunt. Ook al blijft het niet snel bij één koekje.
Uiteindelijk is dit misschien wel een beetje een snelle versie van een macaron. Alleen is dit koekje niet gemaakt met amandelmeel, maar met meringue schuim. Ze zien er misschien niet zo verfijnd uit als een macaron, maar ze zijn niet minder lekker. Zeker niet als je ze nog even met wat chocolade afmaakt.
Vind je deze koekjes toch een beetje te veel gedoe, en ben je op zoek naar een makkelijk koekje voor in je koektrommel? Probeer dan ook eens deze koekjes:
- Pindakaas snickerdoodles
- Pumpkin spice koekjes
- Afghan cornflakes chocolade cookies
- Hennepzaad cookies
- Rolo cookies

Pinda kaneel meringue whoopie cookies
Ingrediënten
Koekjes
- 50 gram licht gezouten pinda's oven roasted
- 80 gram suiker
- 30 gram poedersuiker
- 80 gram eiwitten van ongeveer 2 eieren*
- optioneel: 30 gram melkchocolade chips
- optioneel: beetje cacaopoeder om een donkere meringue te maken
Vulling**
- 1 eierdooier
- 30 gram suiker
- 10 gram basterdsuiker
- 250 ml volle melk
- 20 gram maïzena
- ½ theelepel kaneel of een kaneelstokje
- snuf zout
- 150 gram boter
Ook nodig
- 75 gram pure chocolade of melkchocolade
- Extra gezouten pinda's gesneden
Instructies
Koekjes maken
- Verwarm de oven voor op 130 °C, en leg één grote of twee bakplaten met bakpapier klaar. Teken - indien je dit handig vindt - met potlood cirkels op het bakpapier.
- Hak de pinda’s fijn. Ik heb dit met een keukenmachine gedaan.
- Klop eiwitten op tot er stijve pieken ontstaan. Voeg tijdens dit proces geleidelijk aan het suiker toe.
- Spatel de pinda’s, chocolade chips en de poedersuiker (en cacao) door de eiwitten. Doe dit voorzichtig. Je wil niet dat alle lucht uit de eiwitten geklopt wordt.
- Neem een spuitzak, en stop hier de meringue in. Spuit cirktels in het formaat van een koekje op de bakplaat. Heb je geen spuitzak bij de hand? Dan kan je in principe ook met een lepel wat meringuerondjes maken. Dit is alleen wel wat minder netjes. Bak deze in circa 60 minuten droog.
- Laat helemaal afkoelen op een rooster.
- Smelt ondertussen de chocolade au-bain-marie (of in de magnetron). Getempereerde chocolade zorgt in dit geval overigens voor het beste resultaat.
- Leg een bakplaat met een stuk bakpapier klaar. Verdeel hier je meringuekoekjes op.
- Verdeel met een vorkje gesmolten chocolade over de bovenkant van de koekjes. Laat de chocolade volledig uitharden.
Vulling
- Doe 225 ml melk in een steelpannetje, en breng dit aan de kook. Voeg hier ook de kaneel (of het kaneelstokje) aan toe. Haal van het vuur als dit kookt.
- Doe de overige melk, suikers en eierdooier in een apart kommetje, en meng dit door elkaar. Voeg vervolgens ook de maïzena toe, en maak hier een egaal papje van.
- Giet al roerend een deel van de hete melk bij het papje, en meng dit goed door elkaar. Doe vervolgens dit mengsel terug in het steelpannetje, en meng dit met een garde goed door elkaar. Voeg nu ook een snufje zout toe.
- Zet dit pannetje vervolgens weer op het vuur, en laat dit indikken. Blijf goed door roeren. Het mengsel zal dikker worden. Laat een minuutje doorkoken. Zorg ervoor dat je het niet te lang op het vuur laat, want anders zal het ei stollen.
- Doe de banketbakkersroom vervolgens in een aparte (platte) kom. Dek het vervolgens af met vershoudfolie, en laat op kamertemperatuur afkoelen. Overigens moet je de vershoudfolie wel direct op de banketbakkersroom leggen.
- Klop de banketbakkersroom wanneer deze is afgekoeld weer even los. Haal het kaneelstokje er ook uit indien je deze hebt gebruikt. Doe de banketbakkersroom samen met de boter in een beslagkom. Mix dit tot een romige crème. Doe dit in een spuitzak.
In elkaar zetten
- Leg de cirkels alvast klaar, en maak tweetallen die het zelfde formaat hebben. Doe de gesneden pinda's op een plat bordje. Je wil de koekjes er namelijk makkelijk doorheen kunnen rollen.
- Verdeel hier een dot vulling over, en druk twee koekjes op elkaar. Rol vervolgens de koekjes door de pinda's.
- De koekjes kan je het beste in de koelkast bewaren.
Opmerkingen
**Je houdt ongetwijfeld wat vulling over. Gelukkig kan je dit goed invriezen, en gebruiken voor een ander baksel. Of maak een half receptje. Een half recept vind ik zelf alleen niet handig omdat je dan met halve eierdooiers moet werken.