
Jan Hagel met chai
Een traditioneel koekje wat je vaak voorbij ziet komen bij de thee is Jan Hagel. Dit is een goudgeel koekje met greinsuiker en amandelschaafsel erbovenop. Een echte Hollandse klassieker, en erg lekker. Mijn recept is alleen net even iets anders dan deze klassieker. Ik heb namelijk chai toegevoegd.
Meestal gaat er kaneel door het deeg van dit koekje. In een chai kruidenmix zit dit ook. Chai bevat alleen ook nog gember, kruidnagel, kardemom, steranijs, piment en nootmuskaat. Alleen met kaneel zijn deze koekjes lekker, maar ik moet zeggen dat deze uitvoering wel echt mijn favoriet zijn. De chai geeft het geheel ontzettend veel smaak, en maakt het alles behalve een saai koekje.
Chai vind ik sowieso ontzettend lekker om mee te bakken. Het is een mix van specerijen die een heerlijk warme smaak kent. In India wordt dit vaak in de vorm van thee gedronken. Dan zijn de specerijen gemengd met zwarte thee. Ik heb voor dit koekje deze thee gebruikt in plaats van het zelf samenstellen van een kruidenmix. Ik heb een aantal theezakjes kapot geknipt, en door het deeg gemengd. De zwarte thee vond ik ook erg lekker in dit koekje. Net zoals bij deze koejes met earl grey en grapefruit voegt de thee een mooie smaak toe.
Op zoek naar meer recepten voor kruidige koekjes? Probeer ook eens deze:
- Brownie koekjes met sinaasappel en 5 spice
- Indiase koekjes met komijn
- Tahini chocolade koekjes
- Bruine boter miso cookies

Jan Hagel met chai
Ingrediënten
- 150 gram boter (op kamertemperatuur)
- 50 gram lichtbruine basterdsuiker
- 50 gram witte basterdsuiker
- ¼ theelepel zout
- 100 gram bloem
- 100 gram Zeeuwse bloem
- 1 theelepel bakpoeder
- 1-2 theelepels chai thee (ik heb hiervoor 2-3 theezakjes kapot geknipt)
- 50 gram greinsuiker
- 50 gram amandelschaafsel
Instructies
- Verwarm je oven voor op 180 °C.
- Doe de boter, basterdsuiker en zout in een beslagkom, en klop dit luchtig. Je zal merken dat het mengsel lichter van kleur wordt.
- Meng de bloem, Zeeuwse bloem, chai en bakpoeder met elkaar in een kom. Voeg dit vervolgens geleidelijk toe aan het boter- en suikermengsel.
- Kluts het eitje, en voeg ongeveer de helft toe aan je deeg. Meng dit even door elkaar.
- Neem een stuk bakpapier, en rol het deeg op dit bakpapiertje uit tot een rechthoekige plak van 3-4 mm dik. Verplaats deze plak vervolgens naar je bakplaat.
- Bestrijk het deeg met het overgebleven ei, en verdeel vervolgens de greinsuiker en amandelschaafsel over het deeg.
- Bak in circa 20 minuten mooi goudbruin. Snijd de koek gelijk in stukjes wanneer het uit de oven komt. Laat vervolgens verder afkoelen op een rooster.