
Fryske dúmkes
Oorspronkelijk kom ik uit Friesland. Dit zie je af en toe ook terug in mijn baksels. Ik maak bijvoorbeeld regelmatig suikerlatten, oranjekoek en suikerbrood. Maar ook Fryske dúmkes vind ik verrukkelijk. Deze kunnen hier dan ook niet ontbreken.
Fryske dúmkes zijn Friese koekjes die wat weg hebben van een duim. Ze zijn hierdoor niet te groot, waardoor je er altijd wel eentje op kan. Het is mij alleen nog zelden gelukt om maar eentje te eten. Het worden overigens ook wel duimpjes genoemd omdat je de koekjes met je duim iets kan plat drukken voor het bakken.
Dúmkes zijn erg lekkere koekjes gekruid met anijs en hazelnoten. Soms zit er ook nog gember of kaneel in. In Friesland tref je deze sowieso bij elke bakker aan. Maar ook in de rest van het land kom je deze koekjes regelmatig tegen. Niet gek, wat ze zijn erg lekker. En ze passen perfect bij een kopje thee of koffie.
Fryske dúmkes zijn bovendien makkelijke koekjes om te maken. Je hebt geen bakvormen of uitstekers nodig. En ook het aantal ingrediënten is relatief beperkt. Mocht je op zoek zijn naar meer makkelijke recepten voor je koektrommel, dan zijn deze recepten wellicht wat voor je:

Fryske dúmkes
Ingrediënten
- 115 gram boter
- 100 gram lichtbruine basterdsuiker
- 1 eierdooier
- 90 gram bloem
- 90 gram Zeeuwse bloem
- 3 gram bakpoeder
- ½ theelepel zout
- 1 theelepel anijspoeder
- 1 eetlepel anijszaad
- ½ theelepel gemberpoeder
- 80 gram geroosterde hazelnoten in stukjes gesneden
Instructies
- Doe de boter en lichtbruine basterdsuiker in een kom. Meng dit met elkaar tot een egale massa. Voeg vervolgens ook de eierdooier toe, en meng dit ook door het deeg.
- Voeg alle overige ingrediënten (behalve de hazelnoten) toe aan het deeg, en kneed dit door elkaar. Als laatste kneed je ook de hazelnoten door het deeg.
- Verpak het deeg in vershoudfolie, en laat zeker een uurtje in je koelkast rusten.
- Verwarm de oven voor op 180 °C, en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Haal je deeg uit de koelkast, en rol op een met bloem bestoven aanrecht uit tot ongeveer 1 cm dik. Is het deeg nog erg stug, kneed het dan nog even kort door voordat je het uitrolt.
- Snijd hier kleine koekjes van die ongeveer net zo groot zijn als je duim. Dit is ongeveer 2x5 cm. Leg de koekjes op de bakplaat, en druk desgewenst nog met je duim in de koekjes. Bak in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar.
- Laat de koekjes op een rooster afkoelen.