Ga terug
fryske dumkes friese duimpjes koekje anijs hazelnoot

Fryske dúmkes

Dit is een recept voor één van mijn favoriete koekjes, de Fryske dúmkes. Deze heerlijke koekjes met anijs en hazelnoten zijn erg makkelijk te maken, en perfect voor bij een kopje koffie of thee.

Ingrediënten
  

  • 115 gram boter
  • 100 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 1 eierdooier
  • 90 gram bloem
  • 90 gram Zeeuwse bloem
  • 3 gram bakpoeder
  • ½ theelepel zout
  • 1 theelepel anijspoeder
  • 1 eetlepel anijszaad
  • ½ theelepel gemberpoeder
  • 80 gram geroosterde hazelnoten in stukjes gesneden

Instructies
 

  • Doe de boter en lichtbruine basterdsuiker in een kom. Meng dit met elkaar tot een egale massa. Voeg vervolgens ook de eierdooier toe, en meng dit ook door het deeg.
  • Voeg alle overige ingrediënten (behalve de hazelnoten) toe aan het deeg, en kneed dit door elkaar. Als laatste kneed je ook de hazelnoten door het deeg.
  • Verpak het deeg in vershoudfolie, en laat zeker een uurtje in je koelkast rusten.
  • Verwarm de oven voor op 180 °C, en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Haal je deeg uit de koelkast, en rol op een met bloem bestoven aanrecht uit tot ongeveer 1 cm dik. Is het deeg nog erg stug, kneed het dan nog even kort door voordat je het uitrolt.
  • Snijd hier kleine koekjes van die ongeveer net zo groot zijn als je duim. Dit is ongeveer 2x5 cm. Leg de koekjes op de bakplaat, en druk desgewenst nog met je duim in de koekjes. Bak in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat de koekjes op een rooster afkoelen.

Opmerkingen

Veel bakkers voegen ook kaneel toe aan deze koekjes. Ik vind dat zelf alleen altijd vrij overheersend, en heb het idee dat ze lekkerder zijn zonder kaneel. Maar je kan natuurlijk naar smaak nog wat kaneel toevoegen mocht je dit wel erdoor willen.