Bruine boter miso cookies
Het is weer eens tijd voor een lekker recept voor koekjes. Deze cookies met bruine boter en miso zijn verrukkelijk. Al helemaal omdat er ook grote stukken pure en gekaramelliseerde witte chocolade in zitten. Het lijken een soort American cookies. Deze zijn lekker knapperig van buiten, en heerlijk zacht en ‘chewy’ van binnen.
De miso voegt iets hartigs toe aan deze koekjes. Miso is een Japanse gefermenteerde pasta op basis van sojabonen. Het is in verschillende kleuren te verkrijgen. Witte miso is daarbij het meest mild, en is ook het meest veelzijdig toe te passen. Qua smaak wordt het omschreven als umami. Het is hartig en zout, maar tegelijkertijd ook een beetje zoet.
Meestal gebruik ik miso in hartige gerechten. Maar ik vind miso ook ontzettend lekker in combinatie met zoete ingrediënten. Het leent zich namelijk heel goed voor desserts en bakrecepten. Zo ook in deze koekjes. Eerder maakte ik al deze slagroomtruffels met miso en deze tartelettes met miso karamel en walnoten.
In deze koekjes zit ook gekaramelliseerde witte chocolade. Zelf ben ik niet erg fan van gewone witte chocolade. Dit vind ik vaak gewoon te zoet. Deze gekaramelliseerde variant is geheel anders, en doet erg aan karamel denken. Je maakt dit vrij eenvoudig zelf. In onderstaand recept leg ik uit hoe dit moet. Vind je dit te veel werk? Dan kun je ook prima gewone witte chocolade, of een andere soort chocolade, gebruiken. Pure chocolade en melkchocolade zijn ook heerlijk in deze koekjes.
Deze koekjes lijken als je ze net uit de oven haalt nog niet gaar te zijn. Dit hoort zo. Ze garen nog wel een beetje na, en blijven dan heerlijk ‘chewy’ aan de binnenkant. Een koekje uit de supermarkt is niet te vergelijken met deze koekjes. Je kan van deze koekjes ook prima een grotere portie deeg maken, en deze in balletjes invriezen. Wanneer je een lekker versgebakken koekje wil kan je deze op dat moment nog afbakken.
Op zoek naar meer recepten voor Amerikaanse baksels? Probeer dan ook eens deze recepten:
- Peanut butter & jelly cookies
- Magic cookie bars
- Cinnamon rolls
- Carrot cake met pastinaak en cranberry’s
- Maple pecan cookies
Bruine boter miso cookies
Ingrediënten
- 115 gram boter
- 1-2 eetlepels miso
- 1 theelepel vanille extract
- snuf zout
- 70 gram suiker
- 120 gram bruine basterdsuiker
- 1 ei
- 180 gram bloem
- ½ theelepel bakpoeder
- ½ theelepel baking soda
- 100 gram pure en (gekaramelliseerde)* witte chocolade (ik heb een mix van beide gebruikt)
- optioneel: extra sesamzaadjes (om over je koekjes te strooien)
Instructies
- Doe de boter in een steelpannetje, en smelt deze. Om de boter vervolgens te bruinen laat je deze op het vuur staan, en roer je dit regelmatig met een garde door. Je zal merken dat het op een gegeven moment gaat borrelen, en iets gaat schuimen. De boter zal goudbruin worden. Als je kleine bruine vlokjes ziet is het klaar. Let op dat je de boter niet te lang op het vuur laat staan, en dus laat verbranden. Doe de boter in een kom.
- Voeg de miso aan de bruine boter toe. Roer dit met je garde door totdat de miso is opgelost. Voeg ook het vanille extract en het zout toe.
- Voeg vervolgens ook de suikers toe aan het mengsel. Als alles is gemengd voeg je ook het ei toe. Mix dit allen door elkaar totdat je een romig, en iets lichter gekleurd, mengsel hebt.
- Meng in een aparte kom de bloem, bakpoeder en baking soda met elkaar. Voeg dit vervolgens toe aan het mengsel met bruine boter en suiker. Meng met een spatel door elkaar. Voeg tot slot ook de chocolade, in stukjes gesneden of druppels, toe. Meng dit nog even door elkaar met een spatel.
- Dek het koekjesdeeg af, en laat dit minimaal een half uur afkoelen in de koelkast. Ik heb dit een uur laten staan.
- Verwarm de oven op 180 °C, en bekleed een bakplaat met bakpapier of een siliconen bakmat. Leg een kommetje met sesamzaadjes klaar.
- Maak kleine balletjes van je deeg, en rol de bovenkant door de sesamzaadjes. Leg vervolgens op de bakplaat. Zorg dat er enige ruimte tussen de bolletjes zit. Je kan hiervoor trouwens ook heel goed een ijsschep gebruiken. Is je oven nu nog niet warm? Leg de bakplaat met de koekjes dan nog even in de koelkast of vriezer. Je wil dat de deegballetjes goed koud zijn als ze de oven in gaan.
- Bak ongeveer 12 minuten. Ze lijken nu nog niet helemaal gaar. De randjes zullen wel iets bruin gekleurd zijn. Laat de koekjes nog 5 minuten liggen op je bakplaat, en laat deze vervolgens verder afkoelen op een rooster.