Doe de boter in een steelpannetje, en smelt deze. Om de boter vervolgens te bruinen laat je deze op het vuur staan, en roer je dit regelmatig met een garde door. Je zal merken dat het op een gegeven moment gaat borrelen, en iets gaat schuimen. De boter zal goudbruin worden. Als je kleine bruine vlokjes ziet is het klaar. Let op dat je de boter niet te lang op het vuur laat staan, en dus laat verbranden. Doe de boter in een kom.
Voeg de miso aan de bruine boter toe. Roer dit met je garde door totdat de miso is opgelost. Voeg ook het vanille extract en het zout toe.
Voeg vervolgens ook de suikers toe aan het mengsel. Als alles is gemengd voeg je ook het ei toe. Mix dit allen door elkaar totdat je een romig, en iets lichter gekleurd, mengsel hebt.
Meng in een aparte kom de bloem, bakpoeder en baking soda met elkaar. Voeg dit vervolgens toe aan het mengsel met bruine boter en suiker. Meng met een spatel door elkaar. Voeg tot slot ook de chocolade, in stukjes gesneden of druppels, toe. Meng dit nog even door elkaar met een spatel.
Dek het koekjesdeeg af, en laat dit minimaal een half uur afkoelen in de koelkast. Ik heb dit een uur laten staan.
Verwarm de oven op 180 °C, en bekleed een bakplaat met bakpapier of een siliconen bakmat. Leg een kommetje met sesamzaadjes klaar.
Maak kleine balletjes van je deeg, en rol de bovenkant door de sesamzaadjes. Leg vervolgens op de bakplaat. Zorg dat er enige ruimte tussen de bolletjes zit. Je kan hiervoor trouwens ook heel goed een ijsschep gebruiken. Is je oven nu nog niet warm? Leg de bakplaat met de koekjes dan nog even in de koelkast of vriezer. Je wil dat de deegballetjes goed koud zijn als ze de oven in gaan.
Bak ongeveer 12 minuten. Ze lijken nu nog niet helemaal gaar. De randjes zullen wel iets bruin gekleurd zijn. Laat de koekjes nog 5 minuten liggen op je bakplaat, en laat deze vervolgens verder afkoelen op een rooster.