Ga terug
miso bruine boter koekjes cookies chocolade

Bruine boter miso cookies

Deze cookies zijn heerlijk krokant van buiten, en lekker zacht en 'chewy' van binnen. Erg lekker met grote stukken pure en gekaramelliseerde witte chocolade.

Ingrediënten
  

  • 115 gram boter
  • 1-2 eetlepels miso
  • 1 theelepel vanille extract
  • snuf zout
  • 70 gram suiker
  • 120 gram bruine basterdsuiker
  • 1 ei
  • 180 gram bloem
  • ½ theelepel bakpoeder
  • ½ theelepel baking soda
  • 100 gram pure en (gekaramelliseerde)* witte chocolade (ik heb een mix van beide gebruikt)
  • optioneel: extra sesamzaadjes (om over je koekjes te strooien)

Instructies
 

  • Doe de boter in een steelpannetje, en smelt deze. Om de boter vervolgens te bruinen laat je deze op het vuur staan, en roer je dit regelmatig met een garde door. Je zal merken dat het op een gegeven moment gaat borrelen, en iets gaat schuimen. De boter zal goudbruin worden. Als je kleine bruine vlokjes ziet is het klaar. Let op dat je de boter niet te lang op het vuur laat staan, en dus laat verbranden. Doe de boter in een kom.
  • Voeg de miso aan de bruine boter toe. Roer dit met je garde door totdat de miso is opgelost. Voeg ook het vanille extract en het zout toe.
  • Voeg vervolgens ook de suikers toe aan het mengsel. Als alles is gemengd voeg je ook het ei toe. Mix dit allen door elkaar totdat je een romig, en iets lichter gekleurd, mengsel hebt.
  • Meng in een aparte kom de bloem, bakpoeder en baking soda met elkaar. Voeg dit vervolgens toe aan het mengsel met bruine boter en suiker. Meng met een spatel door elkaar. Voeg tot slot ook de chocolade, in stukjes gesneden of druppels, toe. Meng dit nog even door elkaar met een spatel.
  • Dek het koekjesdeeg af, en laat dit minimaal een half uur afkoelen in de koelkast. Ik heb dit een uur laten staan.
  • Verwarm de oven op 180 °C, en bekleed een bakplaat met bakpapier of een siliconen bakmat. Leg een kommetje met sesamzaadjes klaar.
  • Maak kleine balletjes van je deeg, en rol de bovenkant door de sesamzaadjes. Leg vervolgens op de bakplaat. Zorg dat er enige ruimte tussen de bolletjes zit. Je kan hiervoor trouwens ook heel goed een ijsschep gebruiken. Is je oven nu nog niet warm? Leg de bakplaat met de koekjes dan nog even in de koelkast of vriezer. Je wil dat de deegballetjes goed koud zijn als ze de oven in gaan.
  • Bak ongeveer 12 minuten. Ze lijken nu nog niet helemaal gaar. De randjes zullen wel iets bruin gekleurd zijn. Laat de koekjes nog 5 minuten liggen op je bakplaat, en laat deze vervolgens verder afkoelen op een rooster.

Opmerkingen

Gekaramelliseerde witte chocolade maak je makkelijk zelf. Dit doe je door fijngesneden witte chocolade -op een met bakpapier beklede bakplaat - ongeveer 50-60 minuten op een lage temperatuur (120-140 graden) te bakken. Je moet dan wel om de 10 minuten de bakplaat even uit de oven halen, en deze met een siliconen spatel omscheppen. Als de chocolade mooi goudbruin lijkt is deze klaar, en kun je deze in een keukenmachine doen, en tot een egale massa mixen. Stort dit vervolgens in een met bakpapier bekleed bakje, en laat dit uitharden. Maar gerust een grotere portie. Dit kun je namelijk prima enige tijd bewaren, en gebruiken voor andere recepten.
Vind je dit te veel werk? Vervang de gekaramelliseerde witte chocolade dan gerust door een andere soort chocolade.