Bokkenpootjes met amandel en speculaas
Koekjes

Bokkenpootjes met speculaas

Toen Marcel en ik nog in hartje Rotterdam woonden aten we regelmatig bokkenpootjes. We woonden namelijk praktisch naast een bakker. En deze bakker verkocht heerlijke bokkenpootjes. Verse bokkenpootjes van de bakker zijn geheel anders dan de variant die je in de supermarkt tegenkomt. De koekjes hiervan zijn qua structuur en smaak vergelijkbaar aan macarons. De vulling is heerlijk romig, en de chocolade is perfect knapperig. Het is niet voor niets één van mijn favoriete koekjes.

Ik dacht dat dit een vrij ingewikkeld koekje zou zijn om te maken. Dit viel uiteindelijk reuze mee! Je bent wel even bezig, maar de afzonderlijke stappen zijn niet moeilijk. En alle moeite die je erin steekt is zeker niet voor niets. Eerlijk gezegd vond ik deze zelfgemaakte bokkenpootjes nog lekkerder dan die we altijd van de bakker haalden. Ik vermoed dat we niet snel weer langs de bakker zullen gaan voor koekjes en/of andere baksels. Zelf maken is veel te leuk én lekker.

Bokkenpootje met amandel en speculaas

Aangezien het bijna Sinterklaas is vond ik het wel leuk om de bokkenpootjes hier een beetje op aan te passen. Ik heb door het deeg van de koekjes speculaaskruiden toegevoegd, en de roomvulling op smaak gebracht met amandelextract. Dit was een zeer goede keuze. En dit past uiteraard erg goed bij deze tijd van het jaar.

Je kan de bokkenpootjes prima een paar dagen bewaren, als het lukt. Doe ze, vanwege de roomvulling, dan wel in een afgesloten bakje in de koelkast.

Zoek je nog naar andere lekkere creaties voor tijdens Sinterklaas? Probeer dan ook deze fudge met kruidnoten.

Bokkenpootje met amandel en speculaas

Bokkenpootjes met amandel en speculaas

Bokkenpootjes met speculaas

Er gaat bijna niets boven zelfgemaakte bokkenpootjes! Met dit recept maak je ongeveer 15-18 bokkenpootjes. Deze variant met speculaas is ideaal voor tijdens Sinterklaas. Of op ieder ander moment;)

Ingrediënten
  

Koekjes

  • 3 eiwitten
  • 100 gram suiker
  • 85 gram amandelmeel
  • 35 gram poedersuiker
  • 20 gram bloem
  • snuf zout
  • 1 eetlepel speculaaskruiden (ook wel koekkruiden genoemd)
  • 30 gram amandelschaafsel

Vulling

  • 100 gram boter
  • 100 gram banketbakkersroom (zelfgemaakt of uit de supermarkt)
  • 2 eetlepels poedersuiker
  • 1 theelepel amandelextract

Afwerking

  • 150 gram pure chocolade (in kleine stukjes)

Instructies
 

Koekjes bakken

  • Verwarm de oven voor op 180 °C, en bekleed je bakplaat met bakpapier.
  • Doe de eiwitten in een kom. Voeg ook een snufje zout toe. Klop de eiwitten op, en voeg geleidelijk ook de suiker toe. Klop dit door totdat de eiwitten stijf zijn. Als je je kom beweegt blijven de eiwitten op hun plek.
  • Doe het amandelmeel, de poedersuiker en de bloem in een kom, en meng dit door elkaar. Voeg dit beetje bij beetje toe aan de eiwitten. Spatel dit voorzichtig door elkaar. Je wil zo veel mogelijk luchtigheid behouden.
  • Als alles goed gemengd is stop je dit in een spuitzak met een plat of rond spuitmondje. Zorg dat je niet een erg klein spuitmondje gebruikt, maar één met een opening van ten minste 1 cm. Ik heb zelf een plat spuitmondje van 1,5 cm gebruikt.
  • Spuit ongeveer 30-36 staafjes, met een lengte van ongeveer 6 cm, op de bakplaat. Bedenk daarbij dat de koekjes hun vorm - en dus ook formaat - in grote lijnen behouden in de oven. Ik heb er overigens hierbij een liniaal ernaast gehouden. Niet alleen zorg je er hiermee voor dat al je staafjes even lang zijn, maar het is ook handig voor het aanhouden van een rechte lijn.
  • Strooi nu ook de amandelschaafsel over de koekjes. Mocht het amandelschaafsel erg grof zijn, verkruimel deze dan eerste nog even.
  • Bak de koekjes ongeveer 15 minuten. Ze zullen nu lichtbruin zijn. Laat de koekjes even afkoelen voordat je deze verder afmaakt.

Vulling maken

  • Doe de boter en de poedersuiker in een kom. Klop dit met je mixer totdat het een romig geheel is.
  • Voeg nu geleidelijk de banketbakkersroom toe. Als het lijkt alsof je mengsel gaat schiften moet je de kom even iets verwarmen. Dit doe je door de zijkanten van de kom onder warm water te houden (of au-bain-marie te houden). Voeg nu ook het amandelextract toe, en klop verder totdat je een mooie egale massa hebt.

Afwerking

  • Doe de vulling in een spuitzak met spuitmondje. Spuit de vulling op de onderkant van de helft van de koekjes. Plak de resterende helften op de koekjes. Stop de koekjes in de koelkast, en laat even opstijven voordat je de koekjes in chocolade dipt. De verdere afwerking gaat het beste als de koekjes goed koud zijn.
  • Tempereer de chocolade. Ik gebruik hiervoor doorgaans de magnetron. De chocolade stop je hiertoe in een magnetronbestendige kom. Vervolgens doe je de chocolade iedere keer 20 seconden in de magnetron op vol vermogen. Om de 20 seconden roer je de chocolade door. Doe dit ook wanneer je nog weinig ziet gebeuren met de chocolade. Op een gegeven moment zie je dat de chocolade gaat smelter. Roer de chocolade nu om de 10 seconden om. Wanneer bijna alle chocolade gesmolten is, maar nog niet alles, hou je op. Nu roer je alles goed door elkaar totdat alle chocolade uiteindelijk gesmolten is. Je chocolade is nu getempereerd.
  • Dip de beide uiteinden van de afgekoelde koekjes in de chocolade. Leg de koekjes vervolgens op een stuk bakpapier, en laat de chocolade uitharden. Je kan de koekjes het beste bewaren in de koelkast.

Opmerkingen

Gebruik voor dit recept chocolade van goede kwaliteit. Dit maakt zeker verschil! Ik heb zelf chocolade van Lindt gebruikt.
Heb je geen magnetron? Dan kan je chocolade ook prima op een andere manier tempereren. Online zijn genoeg instructies te vinden;)

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept