Miso slagroomtruffels
Slagroomtruffels zijn wat mij betreft altijd een goed idee. Ik vind ze heerlijk. Toen wij nog in Rotterdam woonden gingen we regelmatig een portie slagroomtruffels halen. Deze waren altijd binnen de kortste keren weer verdwenen. Het werd dus hoog tijd om deze ook zelf eens te maken. Het is ook nog een vrij makkelijk zelf te maken, en je hebt ook nog eens vrij weinig ingrediënten nodig.
Ik kon het natuurlijk niet laten om de slagroomtruffels net wat anders te maken dan de klassieke uitvoering. In dit geval heb ik miso toegevoegd aan de slagroomtruffels. Miso is een Japanse gefermenteerde pasta op basis van sojabonen. Het is in verschillende kleuren te verkrijgen. Witte miso is daarbij het meest mild, en is ook het meest veelzijdig toe te passen. Qua smaak wordt het omschreven als umami. Het is hartig en zout, maar tegelijkertijd ook een beetje zoet.
Miso vind ik ontzettend lekker in combinatie met zoete ingrediënten. Zo heb ik dit ook verwerkt in deze tartelettes met miso karamel. In combinatie met karamel is miso net salted caramel. Dit was heel erg lekker. Ook bij deze slagroomtruffels vond ik de toevoeging van miso een perfect idee. Ze zijn heerlijk romig, en mooi knapperig als je erin bijt. Zelf heb ik melkchocolade gebruikt voor deze truffels, maar met pure chocolade zullen ze ook verrukkelijk zijn.
Deze truffels passen eigenlijk bij ieder moment. Ze zouden bijvoorbeeld ook erg goed passen bij een high tea. Deze chocolade recepten zijn hier ook wel geschikt voor:
Miso slagroomtruffels
Ingrediënten
- 175 gram slagroom
- 75 gram suiker
- 100 gram boter (op kamertemperatuur)
- 2 theelepels miso
- 250 gram (pure) chocolade
- cacaopoeder om de truffels doorheen te rollen
Instructies
- Doe de miso samen met de suiker en slagroom in een steelpannetje, en breng dit aan de kook. Roer dit goed door elkaar zodat de miso en suiker goed oplost. Wanneer dit kookt haal je dit van het vuur. Laat dit mengsel nu afkoelen tot kamertemperatuur.
- Klop de boter, welke op kamertemperatuur is, luchtig. Voeg nu geleidelijk het afgekoelde slagroommengsel toe aan je boter. Blijf doorkloppen. Stop wanneer je een goed gemengd, en luchtig, mengsel hebt.
- Stop dit mengsel in een spuitzak met een (vrij groot) rond spuitmondje. Bekleed een bakplaat - die in je vriezer past - met bakpapier, en spuit hier de truffels op. Stop dit vervolgens in de vriezer. Laat dit op zijn minst een uur bevriezen.
- Smelt net voordat je de truffels uit de vriezer haalt de chocolade au bain-marie. Zet ondertussen ook een kommetje met cacao klaar.
- Haal de truffels uit de vriezer, en dip ze stuk voor stuk door de gesmolten chocolade. Rol ze vervolgens met een vork door de cacao. Leg de truffels hierna op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat de chocolade even uitharden. Bewaar de slagroomtruffels in de koelkast.