kom Rijstepap met cranberries sinaasappel
Grensoverschrijdend beslag,  Ontbijt en lunch

Noorse rijstepap met cranberrycompote

Rond deze tijd van het jaar is een warm ontbijt of lunch altijd een goed idee. Vooral een lekker romig en vullend gerecht gaat er bij mij goed in. Vaak betekent dit bij mij een goede kom vol met havermout. Deze Noorse rijstepap (of rijstpudding) is misschien nog wel lekkerder. Zeker als je hem met cranberrycompote serveert.

Rijstepap met cranberries sinaasappel

Deze rijstepap, ook wel Risengrynsgrøt genoemd, wordt in Noorwegen doorgaans rond de kerst gegeten. In de rest van Scandinavië wordt dit gerecht ook gegeten. Maar dan soms net iets anders, en uiteraard met een andere naam. Het gerechtje leent zich erg goed als ontbijt- of lunchgerecht. Je zou het trouwens ook prima als dessert kunnen serveren.

Oorspronkelijk hoort er geen suiker in deze rijstepap te zitten. Geheel zonder suiker is het gerecht wel een beetje saai. Daarom heb ik toch een paar lepels suiker toegevoegd. De cranberrycompote is een erg lekkere toevoeging. De combinatie van cranberry, sinaasappel en kaneel vind ik erg goed bij de kerst, en de feestdagen, passen.

Gebruik voor de rijstepap dessert-, risotto- of sushirijst. Om een lekker romige pap te maken zul je het ongeveer 45 minuten moeten koken. Ook zul je regelmatig even moeten roeren. Het is de moeite zeker waard om hier op te wachten. Dan heb je een heerlijk romige pap. En het is dus een heel eenvoudig gerecht. Zeker rond de feestdagen is het wel fijn om ook wat makkelijke gerechten te maken.

Op zoek naar nog warm en vullend ontbijtgerecht? Probeer dan deze gebakken havermout. Of probeer eens deze lekkere pandan pancakes.

Rijstepap met cranberries
Rijstepap met cranberries bruine suiker
kom Rijstepap met cranberries sinaasappel

Noorse rijstepap met cranberrysaus

Deze rijstepap wordt doorgaans rond de kerst gegeten. Maar is op ieder moment van het jaar (en dag) lekker. Het is heerlijk romig en vullend. Dit recept is voor ongeveer 2 porties.
5 van 1 stem

Ingrediënten
  

Rijstepap

  • 100 ml water
  • 750 ml volle melk
  • 125 gram dessert-, risotto- of sushirijst
  • 2 eetlepels suiker (naar smaak)
  • 1 kaneelstokje (of kaneelpoeder naar smaak)
  • ¼-½ theelepel kardemom
  • snuf zout

Cranberrycompote

  • 175 gram cranberry's (vers of uit diepvries)
  • 1 sinaasappel (sap en rasp)
  • 50 gram suiker

Afwerking (indien gewenst)

  • bruine basterdsuiker
  • roomboter

Instructies
 

  • Doe alle ingrediënten, behalve de melk, voor de rijstepap in een pannetje, en breng aan de kook. Voeg nu ook de melk geleidelijk toe. Laat op laag vuur ongeveer 30-45 zachtjes koken. Roer regelmatig even in de pan.
  • De rijstepap is klaar als de melk grotendeels opgenomen is, en het geheel romig is. De rijst is nu helemaal zacht.
  • Terwijl de rijstepap rustig kookt maak je de cranberrycompote. Doe alle ingrediënten hiervoor in een steelpannetje. Laat dit ook zachtjes koken totdat het vocht grotendeels is verdampt.
  • Schep de rijstepap als deze klaar is in kommen. Desgewenst kan je nu nog een klontje roomboter en bruine suiker toevoegen. Serveer met de cranberrycompote.

Opmerkingen

Het lijkt me ook lekker om nog wat rozijnen of noten toe te voegen aan de rijstepap.

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept