kue bolu kukus gestoomde cakejes oranje kaneel anijs oranjebloesem indonesisch
Grensoverschrijdend beslag,  Plaatkoek en cake

Bolu kukus – gestoomde cakejes

We zitten midden in het EK voetbal. Zelf ben ik geen groot voetbalfan. Maar toch vind heeft een EK of WK wel wat. Daarom vond ik het ook leuk om tijdens een wedstrijd van Nederland wat oranje gekleurde hapjes te maken. Deze gestoomde cakejes zijn hier een goed voorbeeld van.

Dit zijn kue bolu kukus, ofwel gestoomde cakejes die van oorsprong Indonesisch zijn. Gestoomde cakejes zie je echter veel in Azië. Ze hebben een heerlijke luchtige structuur, en zijn doorgaans ook niet te zoet. Doordat er geen boter door het beslag zit zijn de cakejes ook erg licht. En eten ze hierdoor ook lekker makkelijk weg. Het leuke aan deze Aziatische cakejes is dat je ze allerlei kleuren kan geven. Natuurlijk had ik voor het EK nu gekozen voor oranje. Maar je kan ze bijvoorbeeld ook kleuren door pandan of cacao toe te voegen.kue bolu kukus gestoomde cakejes oranje kaneel anijs oranjebloesem indonesisch

Door het cakebeslag zit nog wat anijs en kaneel. Dit maakt het een lekker smaakvol cakeje. Door het oranje gedeelte zit bovendien nog wat oranjebloesemwater. Pas wel op met dit water. Oranjebloesem kan snel overheersend zijn als je te veel toevoegt. Een ander ingrediënt wat je niet zo snel zou verwachten is Sprite of 7up. Je proeft dit overigens niet echt terug in de cakejes, maar het schijnt wel een essentieel ingrediënt te zijn. Ik heb het dan ook niet weggelaten. Verder heb je erg weinig ingrediënten nodig, en is het een vrij makkelijk recept.

Om de cakejes te maken heb je wel een stoompan of stoommandje nodig, en speciale vormpjes voor bolu kukus. Deze vormpjes zijn een soort muffinvormpjes met gaten erin. Ik heb ze bij de Amazing oriental gekocht. Tijdens het stomen barsten de cakejes als het ware open, en zie je ook de witte (of andere kleur) binnenkant tevoorschijn komen. Hierdoor is het een erg leuk cakeje om te zien.

Gek op Aziatische baksels? Probeer dan ook eens deze recepten:

kue bolu kukus gestoomde cakejes oranje kaneel anijs oranjebloesem indonesisch

kue bolu kukus gestoomde cakejes oranje kaneel anijs oranjebloesem indonesisch

kue bolu kukus gestoomde cakejes oranje kaneel anijs oranjebloesem indonesisch

Gestoomde cakejes - bolu kukus

Deze gestoomde Aziatische cakejes, ook wel kue bolu kukus genoemd, zijn mooi gekleurd en barsten open tijdens het stomen. Een heerlijk luchtig cakeje!
Tijdens het EK had ik ze oranje gekleurd. Maar een ander kleurtje kan ook zeker. Probeer bijvoorbeeld eens met wat pandan, dan worden ze mooi groen.
Met dit recept maak je circa 10 cakejes.

Ingrediënten
  

  • ei
  • 150 gram suiker
  • ¼ theelepel ovalette (optioneel)
  • 1 theelepel anijs (fijn gemaakt in een vijzel)
  • ½ theelepel kaneel
  • ½ theelepel vanille extract
  • snuf zout
  • 180 gram bloem
  • 100 ml sprite of 7up
  • ¼-½ theelepel oranjebloesemwater
  • oranje kleurstof

Instructies
 

  • Doe de suiker en de eieren in een beslagkom, en mix op hoge stand dit totdat het een dik en vloeibaar beslag is. Dit kan zeker 10 minuten of meer duren. Als je een keukenmachine hebt dan zou ik deze gebruiken.
    Mocht je ovalette hebben dan kun je dit nu ook toevoegen. Heb je dit niet? Laat dit dan gerust weg.
  • Zet de stoompan in de tussentijd klaar, en zorg dat het water kookt. Doe cupcakevormpjes of stukjes bakpapier in je bakvormpjes.
  • Als het beslag stroperig dik lijkt voeg je het zout, vanille, kaneel en anijs toe. Vervolgens voeg je een aantal eetlepels (circa 2) toe aan het beslag. Voeg ook een scheutje 7up toe. Mix dit op lage snelheid. Ga hiermee door totdat alle bloem en 7up door het beslag zit. Mix totdat het allemaal goed gemengd is.
  • Verdeel het beslag nu in twee delen, 2/3 van het beslag laat je wit, en 1/3 van het beslag kleur je oranje. Door het oranje beslag voeg je ook het oranjebloesemwater toe.
  • Schep in ieder vormpjes 2 eetlepels van het witte beslag. Doe hierna nog 1 eetlepel van het gekleurde beslag erbovenop. Meng dit niet. De vormpjes kunnen overigens goed vol gevuld zijn.
  • Neem een satéprikker, en dip deze in wat citroensap. Teken hiermee een kruis op de bovenkant van het beslag. Het schijnt dat dit de cakejes helpt om mooi open te barsten.
  • Plaats de vormpjes in je stoompan of stoommandje, en doe de deksel erop. Stoom in ongeveer 25 minuten gaar. De deksel moet je tijdens het stomen niet van de pan halen.

Opmerkingen

Ik heb deze cakejes oranje gekleurd, en er als smaakmakers anijs, kaneel en oranjebloesem aan toegevoegd. Je kan uiteraard ook andere kleuren gebruiken en ook andere smaken. Probeer bijvoorbeeld eens met wat cacao of pandan.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept