Deze gestoomde Aziatische cakejes, ook wel kue bolu kukus genoemd, zijn mooi gekleurd en barsten open tijdens het stomen. Een heerlijk luchtig cakeje!Tijdens het EK had ik ze oranje gekleurd. Maar een ander kleurtje kan ook zeker. Probeer bijvoorbeeld eens met wat pandan, dan worden ze mooi groen. Met dit recept maak je circa 10 cakejes.
Doe de suiker en de eieren in een beslagkom, en mix op hoge stand dit totdat het een dik en vloeibaar beslag is. Dit kan zeker 10 minuten of meer duren. Als je een keukenmachine hebt dan zou ik deze gebruiken.Mocht je ovalette hebben dan kun je dit nu ook toevoegen. Heb je dit niet? Laat dit dan gerust weg.
Zet de stoompan in de tussentijd klaar, en zorg dat het water kookt. Doe cupcakevormpjes of stukjes bakpapier in je bakvormpjes.
Als het beslag stroperig dik lijkt voeg je het zout, vanille, kaneel en anijs toe. Vervolgens voeg je een aantal eetlepels (circa 2) bloem toe aan het beslag. Voeg ook een scheutje 7up toe. Mix dit op lage snelheid. Ga hiermee door totdat alle bloem en 7up door het beslag zit. Mix totdat het allemaal goed gemengd is.
Verdeel het beslag nu in twee delen, 2/3 van het beslag laat je wit, en 1/3 van het beslag kleur je oranje. Door het oranje beslag voeg je ook het oranjebloesemwater toe.
Schep in ieder vormpjes 2 eetlepels van het witte beslag. Doe hierna nog 1 eetlepel van het gekleurde beslag erbovenop. Meng dit niet. De vormpjes kunnen overigens goed vol gevuld zijn.
Neem een satéprikker, en dip deze in wat citroensap. Teken hiermee een kruis op de bovenkant van het beslag. Het schijnt dat dit de cakejes helpt om mooi open te barsten.
Plaats de vormpjes in je stoompan of stoommandje, en doe de deksel erop. Stoom in ongeveer 25 minuten gaar. De deksel moet je tijdens het stomen niet van de pan halen.
Opmerkingen
Ik heb deze cakejes oranje gekleurd, en er als smaakmakers anijs, kaneel en oranjebloesem aan toegevoegd. Je kan uiteraard ook andere kleuren gebruiken en ook andere smaken. Probeer bijvoorbeeld eens met wat cacao of pandan.