ananasjam gember citroen compote
Jams en sauzen

Ananasjam

Ik heb eigenlijk altijd wel een zelfgemaakte jam in huis. Tijdens het bakken gebruik ik regelmatig jam of compote om iets fris aan een recept toe te voegen. Denk bijvoorbeeld aan deze kokosmakronen met ananasjam. De ananasjam zorgt zeker voor een frisse en fruitige toevoeging. Bovendien is deze jam ook heerlijk voor op brood. Ik vond deze jam met name lekker bij dit kokosmelkbrood.

Ik vond het eigenlijk best bijzonder dat je ananasjam doorgaans niet in de supermarkt kan vinden. Het is namelijk onwijs lekker, en helemaal geen extreem aparte creatie. Qua smaak is de jam zoet, maar heeft ook een lekker zuurtje door het citroensap. Je kan de citroen ook prima vervangen door limoen. Limoen en ananas passen dan ook erg goed bij elkaar. Ik vond het ook lekker om er ook een beetje gember aan toe te voegen. Uiteindelijk kwam dit heel subtiel terug in de smaak. Mocht je dus groot liefhebber zijn van gember dan kan je er ook voor kiezen om wat meer toe te voegen.

Maak je graag een grotere hoeveelheid en wil je de jam enige tijd bewaren? Zorg dan dat je de warme jam in een steriele pot doet. Door de warmte trekt de pot vacuüm en kun je de jam goed bewaren.

Ik denk dat deze jam ook goed bij het Paasontbijt zal passen. Lekker met wat verse scones of op een versgebakken bruin bolletje.

ananasjam gember citroen compote

Ananasjam

Deze heerlijke tropische jam is perfect om te verwerken in andere baksels, maar ook lekker op brood. Met dit recept maak je een flinke pot vol.

Ingrediënten
  

  • 280 gram ananas
  • 150 gram geleisuiker
  • 1 eetlepel gembersiroop (uit een pot stemgember)
  • ½ theelepel gemberpoeder
  • sap van een ½ citroen (of limoensap)
  • desgewenst: citroen-/limoenrasp

Instructies
 

  • Snijd de ananas in stukjes. Doe deze samen met de overige ingrediënten in een keukenmachine, en pureer dit. Ik heb dit zelf vrij grof gehouden omdat ik het wel lekker vindt dat er nog wat grotere stukken ananas in zitten.
  • Doe dit mengsel nu in een steelpannetje, en breng aan de kook. Laat het geheel ongeveer 5-10 minuten doorkoken.
  • Schenk de jam nu in een schone (steriele) jampot. En doe de deksel erop als de jam nog warm is.

Opmerkingen

Voor dit recept kan je zowel verse als ananas uit blik gebruiken. Als je de variant uit blik gebruikt zorg er dan wel voor dat dit ananas op sap is, en niet op siroop.
Als je de jam in een steriele pot doet kan je dit gerust enige tijd bewaren.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept