vlechtbrood lente ui sesam 5 five spice tangzhong brood bakken
Brood,  Hartige recepten

Vlechtbrood met lente ui, sesam en 5 spice

Dit vlechtbrood is gevuld met lente ui, sesam en Chinese 5 spice. Dit allen geeft het een heerlijke smaak. En het ziet er ook nog eens erg feestelijk uit. Dus een erg geschikt brood voor een uitgebreid ontbijt of lunch! Erg ideaal om te maken tijdens een extra lekker lang weekend.

Voor dit brood heb ik een tangzhong gebruikt. Dit is een soort pasta of roux die je maakt van bloem en water. Eigenlijk ben je al een deel van het deeg aan het voorkoken. Dit resulteert uiteindelijk in een zachter, smeuïger en ook wel luchtiger brood. En je schijnt het ook nog eens langer te kunnen bewaren. Is mij echter nog niet gelukt. Een tangzhong wordt overigens ook gebruikt in Japans melkbrood. Hieraan heeft dit soort brood zijn luchtige en zachte structuur te danken. Zorg er trouwens wel voor dat je de tangzhong wel goed laat afkoelen voordat je het deeg verder maakt. Anders loop je het risico dat je gist te heet wordt.vlechtbrood lente ui sesam 5 five spice tangzhong brood bakken

Een vlechtbrood vind ik altijd wel erg mooi eruit zien. Eerder bakte ik al eens een vlechtbrood met ube en eentje met houtskool. Het vlechten van het brood is overigens erg eenvoudig. Zorg er wel voor dat je het begin en het uiteinde goed vast drukt. Mocht dit toch los komen is dit overigens ook geen ramp. De smaak van het brood verandert hier niet door. Je kan het brood voor het bakken nog met een beetje ei of boter insmeren. Hierdoor wordt het een mooi goudbruin brood.vlechtbrood lente ui sesam 5 five spice tangzhong brood bakken

Let trouwens op dat dit een recept is voor een vrij klein brood. Je kan natuurlijk ook de hoeveelheden wat aanpassen, zodat je een groter brood hebt. Of maak gelijk meerdere broden. Het kan zijn dat de baktijd wat langer wordt als je een veel groter brood maakt.

Wil je het brood de avond van tevoren al klaarmaken, zodat je in de ochtend het brood af kan bakken? Ik zet het brood dan altijd voor de tweede rijs in een plastic tas in de koelkast. Als het brood de volgende ochtend in volume verdubbeld lijkt te zijn kan deze zo de oven in. Is het brood nog een beetje compact? Laat hem dan even op kamertemperatuur komen, en nog even verder rijzen.

Dit is een brood wat verrijkt is met boter en melk. En ook nog eens gevuld. Beleg heb je hierdoor eigenlijk verder niet echt nodig. Een beetje boter of roomkaas kan altijd, maar kan ook prima zonder. Kan mij voorstellen dat je ook een wat minder ‘rijk’ brood erbij zou willen. Probeer bijvoorbeeld eens één van deze broden voor je ontbijt of lunch:

 

vlechtbrood lente ui sesam 5 five spice tangzhong brood bakken
vlechtbrood lente ui sesam 5 five spice tangzhong brood bakken
vlechtbrood lente ui sesam 5 five spice tangzhong brood bakken
vlechtbrood lente ui sesam 5 five spice tangzhong brood bakken

Vlechtbrood met lente ui, sesam en 5 spice

Dit is een heerlijk vlechtbrood gevuld met lente ui, sesam en Chinese 5 spice kruiden. Op basis van een tangzhong, waardoor hij extra zacht, luchtig en smeuïg is.

Ingrediënten
  

Tangzhong

  • 10 gram bloem
  • 40 gram water

Deeg

  • 185 gram bloem
  • 60 ml melk
  • 6 gram suiker
  • 2 gram gist
  • ½ theelepel zout
  • 1/2 theelepel Chinese 5 spice
  • 30 gram gecondenseerde melk
  • ½ ei
  • 25 gram boter (op kamertemperatuur)

Vulling

  • 2 theelepels geroosterde sesamolie
  • 50 gram lente ui
  • snuf zout

Extra

  • ½ ei
  • Sesamzaadjes
  • Lente ui
  • Zeezout

Instructies
 

Tangzhong

  • Doe de bloem en het water in een steelpannetje. Verhit dit totdat het indikt en een soort pasta wordt. Het zou ongeveer 65 °C moeten zijn. Neem van het vuur en laat volledig afkoelen.

Deeg

  • Doe de tangzhong in een kom, en voeg hier de bloem, melk, suiker, gist, 5 spice en het zout aan toe. Meng dit door elkaar. Voeg nu ook het ei, de boter en de gecondenseerde melk toe. Heb je een keukenmachine? Laat het deeg dan ongeveer 10 minuten door je machine kneden. Zo niet, dan zul je het deeg op je (bebloemd) aanrecht moeten storten, en met de hand moeten kneden. Hou er rekening mee dat dit ongeveer 20 minuten zal duren. Op het moment dat je tussen je vingers een vliesje kunt trekken van het deeg dan is het klaar.
  • Vet een kom in met (zonnebloem)olie. Ik doe meestal een scheut olie in de kom, en gebruik vervolgens een stuk keukenpapier om dit goed te verdelen. Maak een bal van je deeg, en stort dit in de kom. Dek af met een vochtige theedoek, en laat ongeveer 1 uur op kamertemperatuur staan. Wanneer je deeg ongeveer 2x zo groot is geworden is het klaar.
  • In de tussentijd kun je de vulling maken door de lente ui fijn te snijden, en verder in een kommetje te mengen met de overige ingrediënten.
  • Bekleed een bakplaat met een stuk bakpapier.
  • Verdeel het deeg in drie stukken. Bestrooi je aanrecht met wat bloem, en rol uit tot 3 langwerpige rechthoeken (met een formaat van circa 8×35 cm). Je moet hier uiteindelijk een streng van kunnen maken waar je de vulling in kan doen.
  • Verdeel de vulling over stukken deeg. Laat een stuk van de zijkanten vrij. Rol het deeg nu op als een lange sliert. Knijp het deeg aan de zijkant dicht zodat de vulling er niet uit kan.
  • Plaats de drie slierten deeg op je bakplaat met bakpapier. Knijp de slierten aan de bovenkant aan elkaar vast, zodat je een begin van een vlecht maakt. Vlecht vervolgens het brood tot een mooie vlecht. Knijp ook de uiteinden aan elkaar vast, en duw dit indien mogelijk iets onder het deeg.
  • Dek af met een vochtige theedoek of vershoudfolie. Laat nu ongeveer 45-60 minuten rijzen. Je kan trouwens ook het gehele bakblik afdekken met vershoudfolie, en nu in de koelkast plaatsen en een nachtje laten staan.
  • Verwarm de oven in de tussentijd voor op 180 °C. Bestrijk het brood voordat je deze in de oven doet met nog wat ei, en bestrooi met wat sesamzaadjes, lente ui en grof zeezout. Bak het brood vervolgens in ongeveer 20-25 minuten gaar. Het brood is nu mooi goudbruin. Laat afkoelen op een rooster.

Opmerkingen

In het recept zitten Chinese 5 spice kruiden. De five spice (ook wel Chinees vijfkruidenpoeder genoemd) bestaat uit een vijftal kruiden. Dit betreft steranijs, szechuanpeper, kaneel, venkel en kruidnagel. Dit kan je tegenwoordig in de meeste supermarkten vinden. Kan je het niet vinden? Dan kan je het uiteraard ook zelf maken.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept