Ga terug
vlechtbrood lente ui sesam 5 five spice tangzhong brood bakken

Vlechtbrood met lente ui, sesam en 5 spice

Dit is een heerlijk vlechtbrood gevuld met lente ui, sesam en Chinese 5 spice kruiden. Op basis van een tangzhong, waardoor hij extra zacht, luchtig en smeuïg is.

Ingrediënten
  

Tangzhong

  • 10 gram bloem
  • 40 gram water

Deeg

  • 185 gram bloem
  • 60 ml melk
  • 6 gram suiker
  • 2 gram gist
  • ½ theelepel zout
  • 1/2 theelepel Chinese 5 spice
  • 30 gram gecondenseerde melk
  • ½ ei
  • 25 gram boter (op kamertemperatuur)

Vulling

  • 2 theelepels geroosterde sesamolie
  • 50 gram lente ui
  • snuf zout

Extra

  • ½ ei
  • Sesamzaadjes
  • Lente ui
  • Zeezout

Instructies
 

Tangzhong

  • Doe de bloem en het water in een steelpannetje. Verhit dit totdat het indikt en een soort pasta wordt. Het zou ongeveer 65 °C moeten zijn. Neem van het vuur en laat volledig afkoelen.

Deeg

  • Doe de tangzhong in een kom, en voeg hier de bloem, melk, suiker, gist, 5 spice en het zout aan toe. Meng dit door elkaar. Voeg nu ook het ei, de boter en de gecondenseerde melk toe. Heb je een keukenmachine? Laat het deeg dan ongeveer 10 minuten door je machine kneden. Zo niet, dan zul je het deeg op je (bebloemd) aanrecht moeten storten, en met de hand moeten kneden. Hou er rekening mee dat dit ongeveer 20 minuten zal duren. Op het moment dat je tussen je vingers een vliesje kunt trekken van het deeg dan is het klaar.
  • Vet een kom in met (zonnebloem)olie. Ik doe meestal een scheut olie in de kom, en gebruik vervolgens een stuk keukenpapier om dit goed te verdelen. Maak een bal van je deeg, en stort dit in de kom. Dek af met een vochtige theedoek, en laat ongeveer 1 uur op kamertemperatuur staan. Wanneer je deeg ongeveer 2x zo groot is geworden is het klaar.
  • In de tussentijd kun je de vulling maken door de lente ui fijn te snijden, en verder in een kommetje te mengen met de overige ingrediënten.
  • Bekleed een bakplaat met een stuk bakpapier.
  • Verdeel het deeg in drie stukken. Bestrooi je aanrecht met wat bloem, en rol uit tot 3 langwerpige rechthoeken (met een formaat van circa 8x35 cm). Je moet hier uiteindelijk een streng van kunnen maken waar je de vulling in kan doen.
  • Verdeel de vulling over stukken deeg. Laat een stuk van de zijkanten vrij. Rol het deeg nu op als een lange sliert. Knijp het deeg aan de zijkant dicht zodat de vulling er niet uit kan.
  • Plaats de drie slierten deeg op je bakplaat met bakpapier. Knijp de slierten aan de bovenkant aan elkaar vast, zodat je een begin van een vlecht maakt. Vlecht vervolgens het brood tot een mooie vlecht. Knijp ook de uiteinden aan elkaar vast, en duw dit indien mogelijk iets onder het deeg.
  • Dek af met een vochtige theedoek of vershoudfolie. Laat nu ongeveer 45-60 minuten rijzen. Je kan trouwens ook het gehele bakblik afdekken met vershoudfolie, en nu in de koelkast plaatsen en een nachtje laten staan.
  • Verwarm de oven in de tussentijd voor op 180 °C. Bestrijk het brood voordat je deze in de oven doet met nog wat ei, en bestrooi met wat sesamzaadjes, lente ui en grof zeezout. Bak het brood vervolgens in ongeveer 20-25 minuten gaar. Het brood is nu mooi goudbruin. Laat afkoelen op een rooster.

Opmerkingen

In het recept zitten Chinese 5 spice kruiden. De five spice (ook wel Chinees vijfkruidenpoeder genoemd) bestaat uit een vijftal kruiden. Dit betreft steranijs, szechuanpeper, kaneel, venkel en kruidnagel. Dit kan je tegenwoordig in de meeste supermarkten vinden. Kan je het niet vinden? Dan kan je het uiteraard ook zelf maken.