mealie bread mais cornbread cake bakken paprika zuid-afrika
Grensoverschrijdend beslag,  Hartige recepten

Mealie brood

Het was weer eens tijd voor een receptje uit een ander land. Deze keer was Zuid-Afrika aan de beurt, en is het mealie brood geworden. Dit is een soort maïsbrood-/cake. Een ontzettend lekker recept wat ook erg goed is om als bijgerecht bij je avondeten te eten.

Cornbread is een soort brood wat gemaakt is van maismeel. Het is geen gewoon brood zoals wij in Nederland kennen. De structuur is geheel anders, en heeft ook wel iets weg van cake. Mealie bread lijkt hier heel erg op. Ook dit brood is mooi geel, alleen is dit brood nog wel wat luchtiger.mealie bread mais cornbread cake bakken paprika zuid-afrika

Mealie bread heeft zowel iets hartigs als iets zoets. In mealie bread zitten hele maiskorrels, en een beetje maismeel. Uiteindelijk is het een lekker smeuïg en romig baksel. Ik heb het verder op smaak gebracht met wat rode ui, paprikapoeder, jalapeño en chilipeper. Het is heel lekker om als bijgerecht te eten bij een soepje of een stoofgerecht. Maar ook op zichzelf is het een lekkere snack.

Dit brood is het lekkerst als het net uit de oven komt, en nog warm is. Je kan het ook prima bewaren in de koelkast voor een ander moment. Het zal een beetje droog lijken, maar wanneer je het weer even opwarmt in de oven wordt het weer lekker smeuïg.

Ben je niet zo’n zoetekauw? Dan zijn deze hartige gerechtjes misschien ook wel wat voor jou:

mealie bread mais cornbread cake bakken paprika zuid-afrika

mealie bread mais cornbread cake bakken paprika zuid-afrika

Mealie bread

Dit is een typisch Zuid-Afrikaans brood wat veel op cornbread lijkt. Het is eerder een cake dan een brood. Erg lekker romig en smeuïg, en rijkgevuld met mais. Lekker als bijgerecht of om zo een plakje van te snoepen.

Ingrediënten
  

  • 300 gram maiskorrels
  • 80 ml karnemelk
  • 40 ml melk (je kan er ook voor kiezen om alleen (karne)melk te gebruiken)
  • 2 eieren
  • 25 gram boter (gesmolten)
  • 180 gram bloem
  • 15 gram maismeel
  • 15 gram suiker
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1 theelepel zout
  • ½ theelepel gerookt paprikapoeder
  • ½ rode ui
  • jalapeño's (naar smaak)
  • chilivlokken (naar smaak)

Instructies
 

  • Verwarm je oven voor op 180 °C, en vet een cakeblik van circa 20 cm in.
  • Doe de helft van de maiskorrels samen met de melk en karnemelk in een blender, en pureer dit tot een gladde massa.
  • Voeg hierna ook de rest van de maiskorrels toe, en pureer dit erg kort. Het is lekker als er nog wat grote stukken mais overblijven. Doe dit vervolgens in een beslagkom.
  • Voeg hier ook de eieren en boter aan toe. Meng dit goed door elkaar.
  • Doe de bloem, maismeel, suiker, bakpoeder, zout en paprikapoeder in een aparte kom. Meng dit door elkaar.
  • Voeg dit vervolgens toe aan het maismengsel. Meng dit goed door elkaar. Voeg tot slot ook de rode ui, chilipeper en jalapeño's toe.
  • Giet je beslag in je cakevorm.
  • Bak het brood in circa 50 minuten gaar. Een satéprikker zal er nu schoon uitkomen.
  • Laat het mealie bread even afkoelen. Serveer warm.

Opmerkingen

Ben je niet zo'n fan van (chili)peper? Laat dan gerust de chilipeper en jalapeño's weg.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept