Hartige cake met courgette
Bij deze is dit de week van de courgette geworden. Ook vandaag zijn we na een bezoek aan onze volkstuin weer thuisgekomen met een groot aantal courgettes. Met maar liefst 12 stuks! We konden daarom ook niet anders dan courgette in ons avondeten verwerken. Gelukkig is courgette erg veelzijdig, en kun je dit in veel gerechten kwijt. Deze Mediterrane hartige cake is hier een goed voorbeeld van.
Of je nu een liefhebber bent van hartige snacks of gewoon op zoek bent naar een nieuwe manier om courgette te gebruiken, deze cake zal je zeker verrassen! De courgette zorgt ervoor dat je een lekker smeuïge cake hebt. Qua structuur deed het mij overigens ook wel een beetje denken aan een pannenkoek. De nog beetje kleffe binnenkant maakt de cake verslavend lekker.
De courgette is zoals ik al aangaf een veelzijdige groente, en leent zich daarom ook goed voor zowel zoete als hartige gerechten. Eerder maakte ik al deze courgettecake met citroen, en deze chocoladetaart met courgette. Het toevoegen van courgette aan je cake zorgt niet alleen voor een unieke smaak, maar ook voor extra voedingswaarde. Courgette is rijk aan vitamines, mineralen en vezels. Om dit toch weer een beetje minder gezond te maken heb ik er aardig wat kaas aan toegevoegd. Ook heb ik wat olijven en zongedroogde tomaat toegevoegd. Experimenteer gerust met verschillende kruiden en smaakmakers om er ook je eigen twist aan te geven. Je kan ook prima een andere soort kaas gebruiken.
Wacht niet langer, en ga de keuken in om deze lekkere cake te maken. Ongetwijfeld dat dit ook bij jou een succes zal zijn! En als je een stuk over hebt is deze ook erg makkelijk mee te nemen als snack voor onderweg.
Ook in deze hartige recepten zou je prima courgette kunnen verwerken:
Hartige cake met courgette
Ingrediënten
- 250 gram bloem
- 1½ theelepels bakpoeder
- ½ theelepel baking soda
- ½ theelepel zout
- 1 eetlepel suiker
- 40 gram boter (gesmolten)
- 240 ml karnemelk
- 1 ei
- 190 gram geraspte courgette
- 1 ui (fijngesneden)
- 40 gram olijven (in stukjes gesneden)
- 30 gram zongedroogde tomaten (in stukjes gesneden)
- 2 lente uitjes (fijngesneden)
- 100 gram feta (verkruimeld)
- 40 gram appenzeller of andere pittige kaas (geraspt)
- verse kruiden zoals oregano, tijm en rozemarijn (naar smaak)
- peper (naar smaak)
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 °C, en vet een cakeblik in. Ik heb een cakeblik van 25-30 cm lang gebruikt.
- Knijp het overtollige water uit de courgette, en dep deze droog.
- Doe de bloem, bakpoeder, baking soda, zout en suiker in een kom. Meng dit door elkaar.
- Doe in een andere kom de gesmolten boter, het ei en de karnemelk. Meng dit goed door elkaar. Voeg dan ook de geraspte courgette toe.
- Doe de bloem bij de kom met natte ingrediënten. Meng dit kort door elkaar, en voeg tot slot ook alle overige ingrediënten toe. Meng niet te lang. Wanneer alles verdeeld lijkt is dit klaar.
- Stort het beslag in je cakeblik, en bak in circa 50-60 minuten gaar. Wanneer je er een satéprikker droog uit kunt halen is het klaar.
One Comment
Emmy
Eerder al de zoete variant geproefd, dus heel nieuwsgierig naar deze!