courgette slice tomaten cake kaas appenzeller bakken
Hartige recepten

Courgette slice

Het is weer eens tijd voor een recept met courgette. Als je een moestuin hebt kun je deze ongetwijfeld nu oogsten. Ik kan mij goed voorstellen dat je dan behoefte hebt aan een lekker receptje met courgettes. Deze courgette slice kan ik je zeker aanraden!

Vorig jaar hadden wij nog een volkstuintje. Toen konden wij in de piektijden zo’n 30 courgettes per week oogsten. Dat is bijna niet bij te houden. Door lekker creatief overal courgette in te verwerken is het alleen wel gelukt. Ik had onder andere courgette pannenkoekjes, courgette kruidcake, een hartige cake met courgette, een courgette cake met olijfolie en citroen en een chocoladetaart met courgette gemaakt. En natuurlijk hadden we ook nog wel een aardige voorraad courgettesoep in de vriezer opgebouwd.courgette slice tomaten cake kaas appenzeller bakken

Dit jaar ziet er iets anders uit. In september gaan we namelijk verhuizen. Dit jaar was een moestuin daarom helaas niet erg handig. Volgend jaar gaan we gelukkig weer volop eigen groente en fruit verbouwen.

Deze creatie is een soort platte cake waar je repen uit kan snijden, de courgette slices. Het heeft wel iets weg van een ‘gewone’ courgettecake of een frittata. Een erg lekker zomers gerechtje, wat je ook ideaal mee kan nemen naar een barbecue of een picknick in het park. In Australië en Nieuw-Zeeland schijnt dit ook veel gegeten te worden.

De basis van dit recept bestaat uit bloem, eieren en courgette. Voor de smaak heb ik er ook nog wat zongedroogde tomaatjes en ui doorheen gedaan. Bovenop de plaattaart heb ik nog wat plakjes tomaat verdeeld, en wat kaas gestrooid. Zelf heb ik hiervoor Appenzeller gebruikt. Dit is een lekkere pittige Zwitserse kaas, en deed mij aan onze vakantie in Zwitserland denken. Deze kan je alleen niet overal vinden. Een ander (pittig) kaasje is natuurlijk ook goed. Ik had de slices, samen met een soepje, als avondeten gegeten. Ik had nog wat over, en heb dit de volgende dag als lunch gegeten. Ook toen was het nog heerlijk.

Ook deze hartige gerechten zijn handig om mee te nemen, en ook leuk voor bijvoorbeeld een high tea:

courgette slice tomaten cake kaas appenzeller bakken
courgette slice tomaten cake kaas appenzeller bakken
courgette slice tomaten cake kaas appenzeller bakken

Courgette slice

Deze courgette slice lijkt wel een beetje op een cake of frittata. Ideaal voor tijdens de lunch of als avondeten. Lekker met tomaat en kaas erbovenop.
Ik heb hiervoor een bakblik van circa 20×20 cm gebruikt.

Ingrediënten
  

  • 90 gram bloem
  • 3 gram bakpoeder
  • 225 gram courgette (geraspt)
  • 3 eieren
  • 25 ml zonnebloemolie
  • 30 gram zongedroogde tomaten
  • 1 ui
  • peper (naar smaak)
  • zout (naar smaak)
  • 60 gram geraspte Appenzeller (of een ander pittig kaasje)
  • 1 tomaat

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 °C, en bekleed een bakblik van circa 20×20 cm met bakpapier. Vet de randjes in met wat olie of boter.
  • Doe de bloem en bakpoeder in een kom, en meng dit door elkaar.
  • Kluts eieren los, en voeg hier de bloem en bakpoeder aan toe. Roer ook de andere ingrediënten (behalve de tomaat en de Appenzeller) door het beslag. Breng op smaak met wat peper en zout.
  • Stort dit beslag in je bakblik. Snijd de tomaat in plakjes, en verdeel deze over de bovenkant. Strooi hier vervolgens de geraspte Appenzeller, of andere soort kaas, overheen.
  • Bak in circa 30 minuten gaar. De bovenkant begint nu iets bruin te kleuren, en de kaas is mooi gesmolten. Laat even iets afkoelen voordat je het in stukken snijdt.

Opmerkingen

Ik heb Appenzeller gebruikt. Dit is een soort Zwitserse kaas. Deze kaas kan je alleen niet overal vinden. Een ander (pittig) kaasje is ook prima hiervoor. Maar net wat je lekker vindt.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept