cottage cheese biscuits scones ontbijt hüttenkäse
Brood,  Hartige recepten

Cottage cheese biscuits

Het is bijna Pasen, en je hebt mogelijk al heel wat paasrecepten voorbij zien komen. Nog een paar dagen en dan is het zover. Dus wellicht heb je geen tijd meer om hele ingewikkelde creaties te bedenken voor de paasbrunch of -lunch. Deze cottage cheese biscuits zijn daarom perfect om last minute toch nog een lekker gerechtje toe te voegen.

cottage cheese biscuits scones high tea hüttenkäse

Maar wat zijn nou biscuits? Zelf haal ik biscuits en scones vaak door elkaar. Ze lijken namelijk erg veel op elkaar, en smaken ook vergelijkbaar. Scones zijn doorgaans iets droger, en zijn vaak zoet. Biscuits zijn dan weer wat smeuïger, en vaker hartig. Ook zie je dat biscuits vaak geen ei bevatten. Maar nog steeds is het mij niet altijd helemaal helder waarom het één een scone is en het ander een biscuit is. Maar dit maakt uiteindelijk gelukkig ook niet uit. Beide zijn, ongeacht hoe je het ook noemt, lekker. En ontzettend makkelijk te maken. Ideaal voor als je toch even iets zelf wil maken voor bij een uitgebreid ontbijt. Of dus voor bij een brunch of lunch.

Deze biscuits zijn smeuïg doordat er cottage cheese, ofwel hüttenkäse, door het deeg zit. Dit maakt dat de biscuits van zichzelf ook eerder hartig dan zoet zijn. Ook gaat er geen ei door het deeg. Hierdoor ook de conclusie dat dit dan blijkbaar geen scones zijn, maar biscuits.

cottage cheese biscuits scones lunch

Ik heb deze biscuits vrij neutraal gehouden. Hierdoor kan je ze met zowel hartig als zoet beleg eten. Ik vond ze erg lekker met deze gerookte ‘zalm’ van wortel. Of met een frisse (passievruchten)curd? Maar ook zonder beleg zijn ze heerlijk. Maar je kan ook nog wat kaas, verse kruiden of gedroogd fruit door het deeg doen.

Ook mijn recepten voor jalapeño cheddar scones, een kwarkbol en pandan banana pancakes zijn overigens geschikt voor als je nog snel iets op tafel wil toveren komend weekend.

cottage cheese biscuits scones ontbijt hüttenkäse

Cottage cheese biscuits

Deze cottage cheese biscuits zijn ideaal voor tijdens het ontbijt of de lunch. Snel gemaakt, en lekker met zowel zoet als hartig beleg. Met dit recept maak je 4-5 biscuits.
5 van 1 stem

Ingrediënten
  

  • 135 gram bloem
  • ½ eetlepel bakpoeder (8 gram)
  • ¼ theelepel zout
  • theelepel baking soda
  • 40 gram boter (in kleine blokjes gesneden)
  • 60 gram cottage cheese (hüttenkäse)
  • 60 ml melk (koud)

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 220 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier, of met een siliconen bakmat.
  • Doe de bloem, zout, bakpoeder en baking soda samen in een kom, en meng dit door elkaar.
  • Meng de cottage cheese en de melk in een aparte kom.
  • Voeg de blokjes boter toe aan de kom met de bloem.
  • Kneed de boter vervolgens door de bloem. Gebruik je vingertoppen om de boterblokjes iets te pletten. Ga hier mee door totdat de boter qua formaat op cornflakes lijkt.
  • Meng nu ook de cottage cheese en de melk met een vork door het mengsel.
  • Bestuif je aanrecht met bloem, en doe op je handen een beetje bloem. Probeer een bal te maken van het deeg. Stort het deeg op je aanrecht.
  • Verdeel deze bal in 4-5 stukken. Maak hier een ronde platte bal van, en leg deze op je bakplaat.
  • Bak in ongeveer 15-20 minuten goudbruin. Laat even afkoelen op een rooster. De biscuits zijn het lekkerst wanneer ze net klaar zijn.

Opmerkingen

Voeg ook eens wat kruiden, kaas of gedroogd fruit toe. Hier kun je volop mee variëren!
Als je biscuits over hebt raad ik je aan om voordat je ze gaat eten weer even op te warmen in de oven. Ze zijn wel echt op zijn lekkerst als ze vers uit te oven komen.

2 Comments

    • Irene

      Hallo Linda,

      Ik heb dit nog niet geprobeerd. Maar je kan de boter denk ik prima vervangen door meer huttenkäse of iets van kwark. De bloem vervangen vind ik een lastige. Ik vrees dat er wel iets van bloem in moet zitten om deze structuur te krijgen. Anders wordt het een geheel ander baksel. Mocht je een goed alternatief hebben gevonden dan hoor ik het graag.

      En een fijn weekend!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept