vlechtbrood brood ube kokos banaan kaneel sesam
Brood,  Ontbijt en lunch

Vlechtbrood met ube, kokos en banaan

Het is bijna Pasen. Daar hoort vaak een lekker paasbrood bij. Dit brood zou daarbij zeker een goede toevoeging zijn voor het Paasontbijt. Door de ube heeft het een mooie paarse kleur, en ziet dit vlechtbrood er erg feestelijk uit.

Het deeg van dit brood doet erg denken aan een brioche. Verder is het brood gevuld met een tweetal vullingen. De beide strengen van het brood zijn dan ook gevuld. Een van de vulling bestaat uit een mengsel van kokos en basterdsuiker, en de andere vulling bestaat uit een mengsel van banaan, kaneel en basterdsuiker. Zorg ervoor dat je een erg rijpe banaan gebruikt. Dan wordt de vulling lekker zoet.vlechtbrood brood ube kokos banaan kaneel sesam

Door de ube is dit brood paars. Ube zie je tegenwoordig steeds vaker voorbij komen. Dit is een Aziatische yam, die een prachtige paarse kleur heeft. Deze paarse aardappel of knol smaakt ietwat zoet, en past dus perfect in baksels. Een smaak die goed samengaat met kokos. Eerder maakte ik ook al suikerlatten met ube en kokos.vlechtbrood brood ube kokos banaan kaneel sesam

Dit brood is uitermate geschikt voor een feestelijk moment. Heb je dus bezoek die aanschuift bij het ontbijt, de lunch of een brunch? Dan is dit recept zeker erg geschikt. Ook deze recepten kun je erg goed serveren voor een dergelijk moment:

vlechtbrood brood ube kokos banaan kaneel sesam
vlechtbrood brood ube kokos banaan kaneel sesam
vlechtbrood brood ube kokos banaan kaneel sesam

Vlechtbrood met ube, kokos en banaan

Dit is een heerlijk feestelijk vlechtbrood. Door de ube kleurt een deel van het deeg mooi paars. Daarnaast is het brood gevuld met onder andere kokos, banaan en kaneel. Een echte traktatie!
5 van 1 stem

Ingrediënten
  

Deeg

  • 375 gram bloem (ik heb Amerikaanse patentbloem gebruikt)
  • 50 gram suiker
  • 220 ml (volle) melk
  • 60 gram boter (op kamertemperatuur)
  • ei (bewaar de overgebleven helft om het brood later mee te bestrijken)
  • 7 gram gist
  • ¾ theelepel zout
  • ½ theelepel ube extract (dit koop je online of bij een Aziatische supermarkt)

Vulling kokos

  • 25 gram santen
  • 15 gram kokosrasp
  • 40 gram lichtbruine basterdsuiker
  • ube extract (mocht je de vulling ook mooi paars willen hebben)

Vulling banaan

  • 1 erg rijpe banaan (circa 80 gram)
  • 30 gram bruine basterdsuiker
  • snuf kaneel
  • snuf zout

Extra nodig

  • ½ ei
  • witte sesamzaadjes

Instructies
 

Deeg maken

  • Maak de melk lauwwarm (ongeveer 30 °C). Doe de melk bijvoorbeeld even in de magnetron. Zorg ervoor dat de melk niet te warm is.
  • Doe vervolgens alle overige ingrediënten (behalve de ube) voor het deeg in een kom, en meng dit met een spatel door elkaar.
  • Heb je een keukenmachine? Laat het deeg dan ongeveer 10 minuten door je machine kneden. Zo niet, dan zul je het deeg op je (bebloemd) aanrecht moeten storten, en met de hand moeten kneden. Hou er rekening mee dat dit ongeveer 20 minuten zal duren. Op het moment dat je tussen je vingers een vliesje kunt trekken van het deeg dan is het klaar.
  • Verdeel het deeg nu in twee stukken, en meng door een deel het ube extract.
  • Vet twee ruime kommen in met zonnebloemolie. Ik doe meestal een scheut olie in de kom, en gebruik vervolgens een stuk keukenpapier om dit goed te verdelen. Maak een bal van je deeg, en stort dit in de kom. Dek af met een vochtige theedoek, en laat ongeveer 1 uur op kamertemperatuur staan. Wanneer je deeg ongeveer 2x zo groot is geworden is het klaar. In de tussentijd kun je de vullingen al klaarmaken (zie onderstaand).
  • Bekleed een bakplaat met een stuk bakpapier.
  • Rol beide stukken deeg nu uit tot een lange rechthoek (ongeveer 35 cm lang). Je moet hier uiteindelijk een streng van kunnen maken waar je de vulling in kan doen.
  • Verdeel de vullingen nu over het deeg. Doe de kokosvulling in het paarse deeg, en de banaanvulling in het andere deeg. Laat aan de zijkanten wat deeg vrij zodat je de streng goed kan sluiten.
  • Rol het deeg nu op als een lange sliert. Knijp het deeg aan de zijkant dicht zodat de vulling er niet uit kan.
  • Snijd het brood met de banaanvulling met een groot scherp mes of pizzames in de lengte door midden.
  • Plaats de drie slierten deeg op je bakplaat met bakpapier. Plaats de paarse sliert in het midden, en leg de andere twee slierten hier om heen. Knijp de slierten aan de bovenkant aan elkaar vast, zodat je een begin van een vlecht maakt. Vlecht vervolgens het brood tot een mooie vlecht. Knijp ook de uiteinden aan elkaar vast, en duw dit indien mogelijk iets onder het deeg.
  • Dek af met een vochtige theedoek of vershoudfolie. Laat nu ongeveer 45-60 minuten rijzen. Je kan trouwens ook het gehele bakblik afdekken met vershoudfolie, en nu in de koelkast plaatsen en een nachtje laten staan.
  • Verwarm de oven in de tussentijd voor op 180 °C. Bestrijk het brood voordat je deze in de oven doet met nog wat ei, en bestrooi de paarse delen brood met wat sesamzaadjes. Bak het brood vervolgens in ongeveer 25 minuten gaar. Het brood is nu mooi goudbruin aan de bovenkant.

Vulling kokos

  • Verwarm de santen in een pannetje. Je wil dat dit wat smeerbaar wordt. Mocht dit niet lukken, voeg dat een beetje water toe.
  • Doe vervolgens alle ingrediënten samen in een kom, en meng dit door elkaar.

Vulling banaan

  • Prak een erg rijpe banaan. Doe dit vervolgens samen met de overige ingrediënten in een kommetje.

Opmerkingen

Je kan het ube extract ook weglaten. Dan heb je alsnog een ontzettend mooi en lekker brood.
Als je geen rijpe banaan in huis hebt kun je ook een gewone banaan even een uur (op lage temperatuur) in de oven stoppen totdat deze zwart is aan de buitenkant.

One Comment

  • Geert

    5 sterren
    Super mooi hoeveel mogelijkheden er zijn om dingen te kleuren zonder chemische kleurstoffen! Ik leer heel wat. Het lijkt me ook erg lekker

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept