Kwarkbol met cranberry’s
Goede vrienden van ons kwamen onlangs een nachtje logeren. Als er gasten langskomen denk ik altijd even goed na of er nog specifieke dingen zijn waarvan ik weet dat ze er dol op zijn. Èèn van hen had in dit geval eens aangegeven gek te zijn op kwarkbollen. Groot gelijk, want ik ben er ook gek op. Voorheen haalden we nog wel regelmatig een kwarkbol bij de bakker. Iets wat wij tegenwoordig maar niet meer doen. We zijn immers maar met zijn tweeën, en doorgaans hebben nu we genoeg baksels in huis.
Een kwarkbol is een lekker luchtig brood dat doorgaans gevuld is met rozijnen. Eigenlijk lijkt het meer op een cake dan op brood. Het is lekker fris en smeuïg door de kwark. Ik hou ervan als een kwarkbol goedgevuld is. Normaliter zitten er vooral rozijnen in, en is het een soort grote krentenbol. Ik vond het ook lekker om ditmaal er wat cranberry’s en sinaasappelrasp aan toe te voegen. Hierdoor past deze kwarkbol ook heel goed bij deze tijd van het jaar. Voor het kerstontbijt zou deze kwarkbol dan ook zeker niet misstaan.
Door de kwarkbol direct na het bakken – als deze nog warm is – te besmeren met roomboter, en te bestuiven met poedersuiker, krijg je een soort krokant suikerlaagje. Dit is verrukkelijk. Deze stap zou ik daarom ook zeker niet overslaan.
Ik had zelf nog wat praliné liggen. Het was heerlijk om hier ook een laagje van op een stuk kwarkbol te smeren. Dit maakt het ook nog eens extra feestelijk. Hiermee doet het geheel een beetje aan een kerststol denken. Maar wat mij betreft nog lekkerder. De kwarkbol is overigens ook zonder beleg heerlijk. Hij is het lekkerst op de dag dat hij gebakken is.
Zoek je nog naar meer gerechten voor een feestelijk ontbijt of lunch? Dan is dit Fries suikerbrood, of dit sinaasappelbrood met rozemarijn, wellicht interessant. Of serveer eens deze heerlijke scones met jam en/of curd bij het ontbijt.
Kwarkbol met cranberry's
Ingrediënten
- 250 gram bloem
- 16 gram bakpoeder (1 zakje)
- 50 gram suiker
- snuf zout
- 250 volle kwark
- 1 eetlepel gesmolten roomboter
- 2 eieren
- ½-1 theelepel vanille extract
- 100 gram rozijnen
- 100 gram cranberry's
- 1-2 theelepels sinaasappelrasp (van ongeveer 1 sinaasappel)
- roomboter (om de kwarkbol mee in te smeren na het bakken)
- poedersuiker
Instructies
- Wel de cranberry's en rozijnen in een kom met warm water. Ik heb ze ongeveer ½-1 uur in de kom laten staan.
- Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een springvorm met een diameter van 20 cm in, en bekleed de bodem met een stuk bakpapier.
- Doe de bloem, de bakpoeder, het zout en de suiker in een beslagkom. Meng dit even kort door elkaar. Voeg nu ook de eieren, de kwark, de gesmolten roomboter, de sinaasappelrasp en het vanille extract toe. Meng alles goed door elkaar.
- Haal de cranberry's en rozijnen uit het water, en schep deze nu ook door het beslag.
- Doe het beslag in de springvorm en bak in ongeveer 40 minuten gaar. De bovenkant zal nu mooi goudbruin zijn. Als je een satéprikker in de kwarkbol steekt, en deze er schoon en droog uit komt, dan is de kwarkbol klaar.
- Haal de kwarkbol uit de oven, en laat even afkoelen. Besmeer de kwarkbol met roomboter wanneer deze nog warm is. Ik heb hiervoor de boter deels uitgepakt, en aan het uiteinde het papier laten zitten. Vervolgens heb ik de boter zo op de kwarkbol gesmeerd. Bestuif met poedersuiker. Je zult zien dat er nu een lekker suikerlaagje op de kwarkbol zit.
- Serveer de kwarkbol. Wanneer de kwarkbol vers uit de oven komt is hij het lekkerst. Ook lekker met een beetje roomboter, jam en/of praliné.
3 Comments
AB Barber
Goedemiddag
Volgens het recept op 1 ding na de kwarkbol gemaakt ik heb maar 5 gr. Suiker toegevoegd in plaats van 50gr. Voor de rest helemaal top kan er niet van afblijven ,super!!!!!
Groeten Ab Barber
Irene
Hallo Ab,
Bedankt voor je bericht! Super dat het goed smaakt:)
Ik denk dat je inderdaad prima wat minder suiker kan toevoegen. Het is al lekker zoet door de rozijnen en cranberry’s.
Groetjes,
Irene
Maza
Mijn volgende project, ik kan niet wachten