Ga terug
Kwarkbol met rozijnen cranberry's en sinaasappel

Kwarkbol met cranberry's

Met dit recept maak je een kwarkbol met een diameter van 20 cm. Hij is goedgevuld, heerlijk smeuïg en luchtig. Goed voor bij een feestelijk ontbijt. Ook lekker met een laag roomboter, jam en/of praliné.
5 van 2 stemmen

Ingrediënten
  

  • 250 gram bloem
  • 16 gram bakpoeder (1 zakje)
  • 50 gram suiker
  • snuf zout
  • 250 volle kwark
  • 1 eetlepel gesmolten roomboter
  • 2 eieren
  • ½-1 theelepel vanille extract
  • 100 gram rozijnen
  • 100 gram cranberry's
  • 1-2 theelepels sinaasappelrasp (van ongeveer 1 sinaasappel)
  • roomboter (om de kwarkbol mee in te smeren na het bakken)
  • poedersuiker

Instructies
 

  • Wel de cranberry's en rozijnen in een kom met warm water. Ik heb ze ongeveer ½-1 uur in de kom laten staan.
  • Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een springvorm met een diameter van 20 cm in, en bekleed de bodem met een stuk bakpapier.
  • Doe de bloem, de bakpoeder, het zout en de suiker in een beslagkom. Meng dit even kort door elkaar. Voeg nu ook de eieren, de kwark, de gesmolten roomboter, de sinaasappelrasp en het vanille extract toe. Meng alles goed door elkaar.
  • Haal de cranberry's en rozijnen uit het water, en schep deze nu ook door het beslag.
  • Doe het beslag in de springvorm en bak in ongeveer 40 minuten gaar. De bovenkant zal nu mooi goudbruin zijn. Als je een satéprikker in de kwarkbol steekt, en deze er schoon en droog uit komt, dan is de kwarkbol klaar.
  • Haal de kwarkbol uit de oven, en laat even afkoelen. Besmeer de kwarkbol met roomboter wanneer deze nog warm is. Ik heb hiervoor de boter deels uitgepakt, en aan het uiteinde het papier laten zitten. Vervolgens heb ik de boter zo op de kwarkbol gesmeerd. Bestuif met poedersuiker. Je zult zien dat er nu een lekker suikerlaagje op de kwarkbol zit.
  • Serveer de kwarkbol. Wanneer de kwarkbol vers uit de oven komt is hij het lekkerst. Ook lekker met een beetje roomboter, jam en/of praliné.

Opmerkingen

Ik heb deze keer rozijnen, cranberry's en sinaasappel in de kwarkbol verwerkt. Je kan hier ook wel wat mee afwisselen. Doe er bijvoorbeeld eens nootjes en citroenrasp in. Of wat dacht je van kaneel, stukjes chocolade of gedroogd fruit?
Heb je een ander formaat bakvorm? Geen probleem, maar hou er wel even rekening mee dat je de hoeveelheden en de baktijd aanpast.