Cinnamon rolls
Op vakantie in Canada aten we dit regelmatig. Over het algemeen waren we niet extreem onder de indruk van de Canadese keuken. Wat baksels betreft zie je echter dat Canada vlakbij Amerika ligt, en ook dus de nodige klassiekers heeft overgenomen. Elke ochtend gingen we daar naar de bakker om wat lekkers te scoren. We maakten vaak lange wandeltochten, waardoor een vullend ontbijt of tussendoortje goed van pas kwam. Cinnamon rolls, of variaties hiervan, waren bij ons denk ik wel favoriet. Daarom moest ik deze thuis natuurlijk ook eens maken.
Ik heb deze keer eigenlijk niet te veel geëxperimenteerd. Ik wou ons graag even terugbrengen naar onze vakantie, en heb deze broodjes daarom vrij traditioneel gelaten. Wel heb ik nog wat pecannoten toegevoegd, en de cream cheese topping verrijkt met wat sinaasappelrasp. Helemaal zoals de klassieker hoort te zijn is het dus ook weer niet. Ik kan het blijkbaar toch niet geheel laten om wat verbeteringen of aanpassingen door te voeren. Uiteindelijk was deze creatie minstens net zo lekker als in Canada. Lekkerder zelfs. En we waren weer even helemaal terug op vakantie. Altijd leuk dat eten je terug kan brengen naar een plaats of herinnering.
Deze broodjes zijn onwijs lekker als ze net uit de oven komen, en nog maar net gaar zijn. Ze zijn dan een beetje plakkerig en klef. Het moment dat je de broodjes uit de oven haalt is wel bepalend voor het eindresultaat. Net iets te vroeg, en ze zijn nog niet gaar. Maar net iets te laat, en ze zijn niet meer zo perfect plakkerig. Als ze iets te lang in de oven hebben gestaan zijn ze overigens nog steeds heerlijk.
Deze cinnamon buns zijn perfect voor een uitgebreid ontbijt in het weekend. Of voor tijdens de brunch, lunch of zomaar tussendoor. Misschien ook een goede zoete traktatie voor tijdens Pasen? Ik vind het erg lekker om de roomkaas topping erbij te serveren. Dit is niet noodzakelijk, zonder zijn ze ook heerlijk. Je kan er ook voor kiezen om juist glazuur erover te doen. Bijvoorbeeld het glazuur dat ik voor deze maple syrup koekjes had gebruikt. Die zal er ook erg goed bij passen.
Gek op Amerikaanse recepten? Probeer ook eens deze carrot cake, cheesecake, pandan pancakes of magic cookie bars.
Cinnamon rolls
Ingrediënten
Deeg
- 360 gram bloem (ik heb Amerikaanse patentbloem gebruikt)
- 180 ml volle melk
- 50 gram suiker
- ¾ theelepel zout
- 60 gram boter (kamertemperatuur)
- 7 gram gist
- 1 ei
- 1 eigeel *
Vulling
- 50 gram boter (kamertemperatuur)
- 120 gram bruine basterdsuiker
- 1 – 1½ eetlepel kaneel
- 2 eetlepels pecannoten (als topping voor de cinnamon buns)
Topping
- 80 gram roomkaas
- 25 gram boter (kamertemperatuur)
- 20 gram poedersuiker
- sinaasappelrasp van ¼-½ sinaasappel
- ½ theelepel vanille extract
Instructies
- Maak de melk lauwwarm (ongeveer 30 °C). Doe de melk bijvoorbeeld even in de magnetron. Zorg ervoor dat de melk niet te warm is.
- Doe vervolgens alle overige ingrediënten voor het deeg in een kom, en meng dit met een spatel door elkaar.
- Heb je een keukenmachine? Laat het deeg dan ongeveer 10 minuten door je machine kneden. Zo niet, dan zul je het deeg op je (bebloemd) aanrecht moeten storten, en met de hand moeten kneden. Hou er rekening mee dat dit ongeveer 20 minuten zal duren. Op het moment dat je tussen je vingers een vliesje kunt trekken van het deeg dan is het klaar.
- Vet een ruime kom in met zonnebloemolie. Ik doe meestal een scheut olie in de kom, en gebruik vervolgens een stuk keukenpapier om dit goed te verdelen. Maak een bal van je deeg, en stort dit in de kom. Dek af met een vochtige theedoek, en laat ongeveer 1 uur op kamertemperatuur staan. Wanneer je deeg ongeveer 2x zo groot is geworden is het klaar.
- Bekleed een bakblik van 20×20 cm met een stuk bakpapier. Vet de zijkanten in met een beetje zonnebloemolie. Ik heb overigens een bakblik gebruikt waar je de onderkant uit kan halen. Hiermee haal je heel makkelijk de broodjes uit de vorm als ze klaar zijn.
- Rol het deeg nu uit tot een rechthoek van circa 35×20 cm.
- Verdeel de zachte boter over dit vlak. Laat een beetje ruimte (circa ½ – 1 cm) aan de zijkanten vrij. Ik heb dit handmatig over het vlak verdeeld.
- Meng de bruine basterdsuiker en de kaneel in een kommetje. Verdeel dit vervolgens ook over het deeg.
- Rol het deeg nu op. Begin aan de kant van 20 cm met rollen. Je hebt uiteindelijk een opgerold stuk deeg. Snijd aan de uiteinden een klein stuk eraf. Hier zit namelijk minder vulling in.
- Snij deze rol nu in 9 stukken. Dit gaat het beste met een groot scherp mes.
- Plaats de 9 rolletjes in het bakblik. Dek af met een vochtige theedoek of vershoudfolie. Laat nu ongeveer 45 minuten rijzen. Je kan trouwens ook het gehele bakblik afdekken met vershoudfolie, en nu in de koelkast plaatsen en een nachtje laten staan.
- Verwarm de oven in de tussentijd voor op 180 °C. Bak vervolgens de buns in ongeveer 25 minuten gaar. Ze zijn nu mooi goudbruin aan de bovenkant. Laat vervolgens zeker een kwartiertje afkoelen voordat je de topping erop doet.
- Ondertussen kun je de topping maken. Doe hiervoor alle ingrediënten in een kom, en mix alles goed door elkaar totdat je een glad geheel hebt.
- Je kan nu de roomkaas topping erover heen smeren. Ik heb dit trouwens per cinnamon roll erop gesmeerd. Dan kan je zelf bepalen hoeveel je erop wil. En als je rolls over hebt kun je ze het beste invriezen/bewaren zonder topping.
5 Comments
Anna
Wauw, dat ziet eer heerlijk uit! Ik heb ze ook eens gemaakt maar die waren iets droog. Ga ze nog eens maken maar dan op jouw manier!
Irene
Hallo Anna,
Bedankt voor je reactie!
Dit recept is dan zeker de moeite waard om nog eens te proberen. Bij mij waren ze lekker klef, en totaal niet droog.
Ben benieuwd of ze ook bij jou in de smaak vallen:) Veel bakplezier!
Tineke
Een erg goed recept, ik heb ze vorige week gemaakt. Wel heb ik er walnootjes in verwerkt. Volgens mij kun je heel goed variëren met deze cinnamon buns?
Groetjes Tineke
Irene
Hallo Tineke,
Bedankt voor je bericht! Fijn dat het goed is gelukt!
Walnoten zijn er ongetwijfeld ook lekker bij:)
Maza
Ze zien er heerlijk uit, zelfs ongebakken vreemd genoeg! 😀