Maak de melk lauwwarm (ongeveer 30 °C). Doe de melk bijvoorbeeld even in de magnetron. Zorg ervoor dat de melk niet te warm is.
Doe vervolgens alle overige ingrediënten voor het deeg in een kom, en meng dit met een spatel door elkaar.
Heb je een keukenmachine? Laat het deeg dan ongeveer 10 minuten door je machine kneden. Zo niet, dan zul je het deeg op je (bebloemd) aanrecht moeten storten, en met de hand moeten kneden. Hou er rekening mee dat dit ongeveer 20 minuten zal duren. Op het moment dat je tussen je vingers een vliesje kunt trekken van het deeg dan is het klaar.
Vet een ruime kom in met zonnebloemolie. Ik doe meestal een scheut olie in de kom, en gebruik vervolgens een stuk keukenpapier om dit goed te verdelen. Maak een bal van je deeg, en stort dit in de kom. Dek af met een vochtige theedoek, en laat ongeveer 1 uur op kamertemperatuur staan. Wanneer je deeg ongeveer 2x zo groot is geworden is het klaar.
Bekleed een bakblik van 20x20 cm met een stuk bakpapier. Vet de zijkanten in met een beetje zonnebloemolie. Ik heb overigens een bakblik gebruikt waar je de onderkant uit kan halen. Hiermee haal je heel makkelijk de broodjes uit de vorm als ze klaar zijn.
Rol het deeg nu uit tot een rechthoek van circa 35x20 cm.
Verdeel de zachte boter over dit vlak. Laat een beetje ruimte (circa ½ - 1 cm) aan de zijkanten vrij. Ik heb dit handmatig over het vlak verdeeld.
Meng de bruine basterdsuiker en de kaneel in een kommetje. Verdeel dit vervolgens ook over het deeg.
Rol het deeg nu op. Begin aan de kant van 20 cm met rollen. Je hebt uiteindelijk een opgerold stuk deeg. Snijd aan de uiteinden een klein stuk eraf. Hier zit namelijk minder vulling in.
Snij deze rol nu in 9 stukken. Dit gaat het beste met een groot scherp mes.
Plaats de 9 rolletjes in het bakblik. Dek af met een vochtige theedoek of vershoudfolie. Laat nu ongeveer 45 minuten rijzen. Je kan trouwens ook het gehele bakblik afdekken met vershoudfolie, en nu in de koelkast plaatsen en een nachtje laten staan.
Verwarm de oven in de tussentijd voor op 180 °C. Bak vervolgens de buns in ongeveer 25 minuten gaar. Ze zijn nu mooi goudbruin aan de bovenkant. Laat vervolgens zeker een kwartiertje afkoelen voordat je de topping erop doet.
Ondertussen kun je de topping maken. Doe hiervoor alle ingrediënten in een kom, en mix alles goed door elkaar totdat je een glad geheel hebt.
Je kan nu de roomkaas topping erover heen smeren. Ik heb dit trouwens per cinnamon roll erop gesmeerd. Dan kan je zelf bepalen hoeveel je erop wil. En als je rolls over hebt kun je ze het beste invriezen/bewaren zonder topping.