
Brood met rode biet
Iets leuks maken voor Valentijnsdag, maar geen zoetekauw? Dan is dit brood met rode biet wellicht een leuke oplossing. Overigens is dit ook voor andere gelegenheden een leuk brood om bij het ontbijt of de lunch te serveren. Door de rode/roze kleur ziet hij er namelijk prachtig uit!
Ik ben gek op zelfgemaakt brood, en vindt het ook erg leuk om iedere keer weer een andere creatie te maken. Door dit mooie gekleurde brood werd ik helemaal blij. De kleur van dit brood komt doordat er bietensap door het deeg zit. De smaak van bieten is overigens helemaal niet sterk aanwezig. Voor de smaak zit er ook nog een scheutje balsamicoazijn, wat fijngesneden rode ui en wat zonnebloempitten door het deeg. Hierdoor is het brood wel het meest geschikt voor hartig beleg. Mocht je meer van zoet beleg houden, laat dan de rode ui weg.
De textuur van het brood was lekker smeuïg, maar wel met een krokante korst. En je huis ruikt bovendien heerlijk als je dit brood in de oven hebt staan. Voor dit brood heb ik geen gebruik gemaakt van een bakblik of rijsmandje. Je hebt geen speciale benodigdheden nodig om dit brood te kunnen bakken. Een pizzasteen is overigens wel aan te raden. Maar mocht je deze niet hebben dan is dit ook geen probleem.
Wil je het brood met rode biet de avond van tevoren al klaarmaken, zodat je in de ochtend het brood af kan bakken? Ik zet het brood dan altijd tijdens de tweede rijs in de koelkast. Dek het dan wel even af met een met olie bestreken stuk vershoudfolie. Als het brood de volgende ochtend in volume verdubbeld lijkt te zijn kan deze zo de oven in. Is het brood nog een beetje compact? Laat hem dan even op kamertemperatuur komen, en nog even verder rijzen.
Ik vind het altijd erg leuk om brood te bakken. Het liefst bak ik elke keer wat anders. Jij ook? Probeer dan ook eens één van deze broden:




Brood met rode biet
Ingrediënten
- 160 ml bietensap
- 260 gram tarwebloem (zorg dat deze bloem geschikt is voor het bakken van brood, ik heb T65 tarwebloem gebruikt)
- optioneel: 15 gram tarwegluten (hierdoor wordt je brood extra luchtig)
- 1 eetlepel Griekse yoghurt
- 10 ml balsamico (vervang dit door extra bietensap of water als je dit niet gebruikt)
- 2,6 gram gist
- 3,8 gram zout
- 3 eetlepels fijngesneden rode ui (of een sjalotje)
- 2 eetlepels zonnebloempitten
- optioneel: peper
Instructies
- Verwarm het bietensap tot ongeveer kamertemperatuur. Zorg dat dit niet te heet wordt. Ik doe dit zelf altijd even kort in de magnetron in een glazen maatbeker.
- Doe alle ingrediënten, met uitzondering van de zonnebloempitten en de rode ui, nu samen in een kom.
- Heb je een keukenmachine? Laat het deeg dan ongeveer 10 minuten door je machine kneden. Zo niet, dan zul je het deeg op je (bebloemd) aanrecht moeten storten, en met de hand moeten kneden. Hou er rekening mee dat dit ongeveer 20 minuten zal duren. Op het moment dat je tussen je vingers een vliesje kunt trekken van het deeg dan is het klaar. Kneed, indien je dit gebruikt, als laatst de pitten en sjalotje door het deeg.
- Vet een ruime kom in met zonnebloemolie. Ik doe meestal een scheut olie in de kom, en gebruik vervolgens een stuk keukenpapier om dit goed te verdelen.
- Maak een bal van je deeg, en stort dit in de kom. Dek af met een vochtige theedoek, en laat ongeveer 1 uur op kamertemperatuur staan. Wanneer je deeg ongeveer 2x zo groot is geworden is het klaar.
- Zet een bakplaat met bakpapier klaar. Bestuif je aanrecht met bloem.
- Stort het deeg op je aanrecht, en duw de lucht eruit. Dit doe je door het deeg met je vingers plat te drukken. Vorm van het deeg nu een rechthoek. Leg deze in de lengte voor je. Zorg ervoor dat de zijde die het verst van je af ligt iets smaller is. Dit zorgt ervoor dat je het mooier kan oprollen. Rol het deeg nu op door het deeg naar je toe te rollen. Duw het deeg bij iedere slag iets van je af, zodat je spanning opbouwt in het deeg. Druk aan het einde de deegnaad dicht.
- Leg het brood met de naad naar beneden op je bakblik.
- Laat het deeg nu wederom afgedekt 1 uur rijzen. Doe het brood bijvoorbeeld in een plastic tas, of dek af met ingevet plasticfolie.
- Verwarm de oven voor op 220 °C. Zet onder in je oven een met water gevulde braadslede. Heb je een pizzasteen? Dan kun je het brood hier op bakken. Zorg er dan wel voor dat je deze ook voorverwarmt. Het is geen probleem als je deze niet hebt. Met een bakplaat krijg je ook een prima brood.
- Bestuif het brood met wat bloem. Snijd de bovenkant van je brood vlak voordat je het brood in de oven doet in met een scherp mesje. Doe de bakplaat met het brood in de oven. Gebruik je een pizzasteen? Dan zul je het bakpapier hierop moeten schuiven. Een pizzaschep is hierbij erg handig.
- Bak het brood in ongeveer 25-30 minuten gaar. De laatste 10 minuten zet ik de oven vaak iets zachter, namelijk op 200 °C. Twijfel je of het brood gaar is? Als je op de onderkant van het brood klopt, en deze hol klinkt is het gaar. Heb je een keukenthermometer? Als het brood in het midden ongeveer 95 graden is, dan is deze klaar.
- Haal het brood uit de oven, en laat afkoelen op een rooster.
Opmerkingen

Appeltaart macarons
Misschien ook interessant

Aardbei rabarber rolls
mei 20, 2023
Scones met blauwe kaas en druiven
augustus 29, 2024
2 Comments
Geert
Wauw, er gaat een wereld voor me open. Ik ben niet zo van het zoete dus leuk om een site te zien met beiden. Ik ga zeker een deze dagen iets van uw recepten proberen.
Irene
Hallo Geert,
Dankjewel! Ben benieuwd wat het geworden is;)
En veel bakplezier!