Ga terug
brood gist batard bieten roze rood rode ui groente bakken balsamico

Brood met rode biet

Dit brood met rode biet is erg feestelijk om te zien. De mooie rode kleur komt doordat er bietensap door het deeg zit. Niet alleen erg mooi, maar ook erg lekker. Een lekkere krokante korst, en heerlijk zacht van binnen.
5 van 1 stem

Ingrediënten
  

  • 160 ml bietensap
  • 260 gram tarwebloem (zorg dat deze bloem geschikt is voor het bakken van brood, ik heb T65 tarwebloem gebruikt)
  • optioneel: 15 gram tarwegluten (hierdoor wordt je brood extra luchtig)
  • 1 eetlepel Griekse yoghurt
  • 10 ml balsamico (vervang dit door extra bietensap of water als je dit niet gebruikt)
  • 2,6 gram gist
  • 3,8 gram zout
  • 3 eetlepels fijngesneden rode ui (of een sjalotje)
  • 2 eetlepels zonnebloempitten
  • optioneel: peper

Instructies
 

  • Verwarm het bietensap tot ongeveer kamertemperatuur. Zorg dat dit niet te heet wordt. Ik doe dit zelf altijd even kort in de magnetron in een glazen maatbeker.
  • Doe alle ingrediënten, met uitzondering van de zonnebloempitten en de rode ui, nu samen in een kom.
  • Heb je een keukenmachine? Laat het deeg dan ongeveer 10 minuten door je machine kneden. Zo niet, dan zul je het deeg op je (bebloemd) aanrecht moeten storten, en met de hand moeten kneden. Hou er rekening mee dat dit ongeveer 20 minuten zal duren. Op het moment dat je tussen je vingers een vliesje kunt trekken van het deeg dan is het klaar. Kneed, indien je dit gebruikt, als laatst de pitten en sjalotje door het deeg.
  • Vet een ruime kom in met zonnebloemolie. Ik doe meestal een scheut olie in de kom, en gebruik vervolgens een stuk keukenpapier om dit goed te verdelen.
  • Maak een bal van je deeg, en stort dit in de kom. Dek af met een vochtige theedoek, en laat ongeveer 1 uur op kamertemperatuur staan. Wanneer je deeg ongeveer 2x zo groot is geworden is het klaar.
  • Zet een bakplaat met bakpapier klaar. Bestuif je aanrecht met bloem.
  • Stort het deeg op je aanrecht, en duw de lucht eruit. Dit doe je door het deeg met je vingers plat te drukken. Vorm van het deeg nu een rechthoek. Leg deze in de lengte voor je. Zorg ervoor dat de zijde die het verst van je af ligt iets smaller is. Dit zorgt ervoor dat je het mooier kan oprollen. Rol het deeg nu op door het deeg naar je toe te rollen. Duw het deeg bij iedere slag iets van je af, zodat je spanning opbouwt in het deeg. Druk aan het einde de deegnaad dicht.
  • Leg het brood met de naad naar beneden op je bakblik.
  • Laat het deeg nu wederom afgedekt 1 uur rijzen. Doe het brood bijvoorbeeld in een plastic tas, of dek af met ingevet plasticfolie.
  • Verwarm de oven voor op 220 °C. Zet onder in je oven een met water gevulde braadslede.
    Heb je een pizzasteen? Dan kun je het brood hier op bakken. Zorg er dan wel voor dat je deze ook voorverwarmt. Het is geen probleem als je deze niet hebt. Met een bakplaat krijg je ook een prima brood.
  • Bestuif het brood met wat bloem. Snijd de bovenkant van je brood vlak voordat je het brood in de oven doet in met een scherp mesje. Doe de bakplaat met het brood in de oven. Gebruik je een pizzasteen? Dan zul je het bakpapier hierop moeten schuiven. Een pizzaschep is hierbij erg handig.
  • Bak het brood in ongeveer 25-30 minuten gaar. De laatste 10 minuten zet ik de oven vaak iets zachter, namelijk op 200 °C. Twijfel je of het brood gaar is? Als je op de onderkant van het brood klopt, en deze hol klinkt is het gaar. Heb je een keukenthermometer? Als het brood in het midden ongeveer 95 graden is, dan is deze klaar.
  • Haal het brood uit de oven, en laat afkoelen op een rooster.

Opmerkingen

Wil je dit brood graag met zoet beleg eten? Dan zou je de rode ui (of het sjalotje) misschien beter weg kunnen laten. De smaak hiervan is overigens niet erg sterk in het brood.
Wil je in de ochtend versgebakken brood? Stop het brood dan bij de tweede rijs in de koelkast. Stop deze dan wel even in een plastic tas, of bedek deze met een stuk ingevet vershoudfolie. Als het brood de volgende ochtend in volume verdubbeld lijkt te zijn kan deze zo de oven in. Is het brood nog een beetje compact? Laat hem dan op kamertemperatuur komen, en nog even verder rijzen. Doe het brood vervolgens in de oven.