brandnetel brood bakken gist knoflook rode ui
Brood

Brandnetel brood

Uiteindelijk was dit wellicht mijn minst favoriete brood om te bakken, het brood met brandnetel. Niet omdat dit brood niet erg lekker was, maar omdat ik mij niet goed had voorbereid op de brandnetels. Nadat ik  dit brood had gemaakt had ik – ondanks dat ik handschoentjes had gedragen -overal jeuk.

De brandnetel zorgt er voor dat dit brood uitdagend is om te maken. En mijn handschoentjes waren helaas net iets te dun. Zorg dus dat je wat stevigere siliconen handschoentjes gebruikt. Eenmaal gebakken kan je de brandnetel prima eten. Door verhitting gaan de brandharen kapot, en merk je niets meer van de onaangename eigenschappen van brandnetels.brandnetel brood bakken gist knoflook rode ui

brandnetel brood bakken gist knoflook rode uiBrandnetels zie je wel vaker terugkomen in eten. Denk maar aan brandnetelkaas of brandnetelthee. Niet gek, want het geeft een erg lekker smaakje aan recepten. En het schijnt ook nog eens gezond te zijn, en je kan het overal wel vinden. Het leek dus een logische keuze om dit ook eens in een brood te verwerken. Ik heb ergens in de buurt – uit de berm – gewoon wat brandnetelbladeren geplukt. De jonge brandneteltoppen zijn het meest geschikt. Probeer wel net de bladeren te plukken die iets verder van een wandelpad zijn gelegen. Je wil geen bladeren waar mogelijk honden overheen hebben geplast. Was ze natuurlijk voordat je ze gebruikt nog wel even goed.

Naast brandnetels heb ik ook wat knoflook en rode ui in het brood verwerkt. Een erg goede keuze die nog meer smaak toevoegden aan het brood. Zoals gezegd was dit een erg lekker brood, alleen weet ik niet of ik dit zo snel weer zou maken. Maar als je goede handschoentjes draagt zal dit zeker de moeite wel waard zijn. En ideaal om het onkruid uit je tuin weg te werken.

Op zoek naar een wat makkelijker brood, waar je in ieder geval geen jeuk van krijgt? Probeer dan ook eens deze recepten:

brandnetel brood bakken gist knoflook rode ui

brandnetel brood bakken gist knoflook rode ui

Brandnetel brood

Dit is een onwijs lekker brood. Je moet alleen wel even goed voorbereid te werk gaan. Door het brood zitten namelijk brandnetels. Goede handschoentjes zijn sterk aan te raden!
Naast brandnetel zit door het brood nog knoflook en rode ui. Een erg lekker broodje.

Ingrediënten
  

  • paar handjes vol brandnetelbladeren
  • 260 gram bloem (ik heb T65 gebruikt)
  • 160 ml water
  • 10 gram melkpoeder (dit kan je gerust weglaten als je dit niet in huis hebt)
  • 3,8 gram gist
  • 4,5 gram zout
  • 1 knoflookteen
  • ½ rode ui (fijngesneden)
  • 2 eetlepels zonnebloempitten
  • extra: (zonnebloem)olie om je kom in te vetten
  • extra: brandnetelblaadjes ter decoratie

Instructies
 

  • Doe de gewassen brandnetelbladeren in een kom of pan, en blancheer dit ongeveer een half minuutje. Neem een vergiet, en dep de blaadjes vervolgens ook droog. Snijd de brandnetels vervolgens fijn.
  • Zorg dat je het water tot ongeveer kamertemperatuur verwarmt. Zorg dat dit niet te heet wordt. Ik doe dit zelf altijd even kort in de magnetron in een glazen maatbeker.
  • Doe alle ingrediënten, met uitzondering van de brandnetel, zonnebloempitten, knoflook en ui, nu samen in een kom.
  • Heb je een keukenmachine? Laat het deeg dan ongeveer 10 minuten door je machine kneden. Zo niet, dan zul je het deeg op je (bebloemd) aanrecht moeten storten, en met de hand moeten kneden. Hou er rekening mee dat dit ongeveer 20 minuten zal duren. Op het moment dat je tussen je vingers een vliesje kunt trekken van het deeg dan is het klaar. Voeg op het laatst nog de fijngesneden brandnetels, zonnebloempitten, knoflook en ui toe aan het deeg, en kneed dit er even door.
  • Vet een ruime kom in met (zonnebloem)olie. Ik doe meestal een scheut olie in de kom, en gebruik vervolgens een stuk keukenpapier om dit goed te verdelen.
  • Maak een bal van je deeg, en stort dit in de kom. Dek af met een vochtige theedoek, en laat ongeveer 1 uur op kamertemperatuur staan. Wanneer je deeg ongeveer 2x zo groot is geworden is het klaar.
  • Zet je rijsmandje klaar, en bestuif deze met bloem. Klopt de overtollige bloem eruit. Heb je dit mandje nog nooit gebruikt? Besprenkel deze dan eerst even met water, en bestuif dan met bloem. Laat opdrogen en klop het overtollige bloem eruit.
  • Bestuif je aanrecht met bloem. Stort het deeg op je aanrecht, en duw alle lucht eruit. Dit doe je door het deeg plat te drukken. Bol het deeg op. Druk de zijkanten van het deeg daarbij naar beneden, zodat je het deeg onder de bol duwt. Hierdoor komt de bol op spanning te staan. Leg deze bol nu ondersteboven in het rijsmandje. Knijp de naden aan onderkant een beetje dicht.
  • Laat het deeg nu wederom afgedekt 1 uur rijzen. Doe het brood bijvoorbeeld in een plastic tas, of dek af met ingevet plasticfolie.
  • Verwarm de oven voor op 220 °C. Zet onder in je oven een met water gevulde braadslede. Heb je een pizzasteen? Dan kun je het brood hier op bakken. Zorg er dan wel voor dat je deze ook voorverwarmt. Het is geen probleem als je deze niet hebt. Met een bakplaat krijg je ook een prima brood.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier. Stort nu je brood hierop. Maak de brandnetelblaadjes een beetje nat, en plak op de bovenkant van je brood. Je kan nu vervolgens de bovenkant van het brood insnijden, zodat deze in de oven niet willekeurig openbarst. Gebruik hiervoor een erg scherp mesje. Zet je bakplaat vervolgens in de oven. Als je een pizzasteen gebruikt zul je het bakpapier hierop moeten schuiven.
  • Bak het brood in ongeveer 30 minuten gaar. De laatste 10 minuten zet ik de oven vaak iets zachter, namelijk op 200 °C. Vaak haal ik dan ook de braadslede uit de oven. Twijfel je of het brood gaar is? Als je op de onderkant van het brood klopt, en deze hol klinkt is het gaar. Heb je een keukenthermometer? Als het brood in het midden ongeveer 95 graden is, dan is deze klaar.
  • Haal het brood gelijk uit de bakvorm, en laat afkoelen op een rooster.

Opmerkingen

Ik raad je sterk aan om vanwege de brandnetels goede (siliconen) handschoentjes te gebruiken voor het maken van dit brood.
Een rijsmandje zorgt ervoor dat je brood een mooie vorm krijgt. Deze gebruik je uitsluitend tijdens de 2e rijs, en gaat ook niet mee de oven in. Ik heb een rijsmandje gebruikt die geschikt is voor een rond brood van 500 gram.
Wil je in de ochtend versgebakken brood? Stop het brood dan bij de eerste of tweede rijs in een plastic tas in de koelkast, en sla als het brood in volume verdubbeld lijkt te zijn de rijstijd van een uur over.
 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept