
Bagels met marmite
Brood bakken doe ik regelmatig. Bagels maak ik echter bijna nooit. Dus dit is dan wel even net iets specialer. Zeker deze bagels met marmite en sesamzaadjes.
Toen wij op vakantie waren in Australië kwamen wij vaak marmite tegen. Dit is iets wat daar vooral veel gegeten wordt. Oorspronkelijk is dit goedje Brits. Het is een soort gist extract, en heeft een zeer kenmerkende smaak. Niet iedereen zal dit lekker vinden. Het is namelijk vrij bitter. Ook ikzelf ben er geen groot fan van om dit zo op mijn brood te smeren. Als je het ergens door verwerkt vind ik het wel lekker. Daarom ook de keuze om dit door deze bagels te verwerken. Dit geeft het deeg namelijk net wat extra smaak.
Vaak wordt gedacht dat bagels uit New York komen. Het is echter van oorsprong een Joods broodje. Er zijn verschillende manieren om de vorm van de bagels te maken. Ik heb eigenlijk vrij eenvoudig bolletjes gemaakt, en hier met een pollepel of je duim een gat in de draaien. Zorg ervoor dat je gat niet te klein is, hij gaat anders weer geheel dicht. Voor het bakken kook je de bagels nog kort, waardoor deze hun kenmerkende textuur verkrijgen.
Qua beleg heb ik deze bagels gegeten met roomkaas. Omdat de broodjes van zichzelf al veel smaak hebben is vrij neutraal beleg eigenlijk het lekkerste. En bovendien geeft de topping, bestaande uit sesamzaadjes, knoflook en zeezout ook al erg veel smaak aan de bagels.
Iets voor het kerstontbijt? Mogelijk zijn deze broodjes hier ook lekker voor:
- Ciabatta broodjes met kurkuma
- Vlechtbrood met ube, kokos en banaan
- Zuurdesem brood met walnoten en appel
- Koffiebroodjes met kaneel, sinaasappel en pecan
- Brood met rode biet



Bagels met marmite
Ingrediënten
Deeg
- 1 theelepel marmite
- 180 ml water
- 260 gram bloem (ik heb T65 gebruikt)
- 3,5 gram gist
- ½ eetlepel bruine basterdsuiker
- 1 theelepel zout
Waterbad
- 2 liter water
- 2 theelepels baking soda
- 1 eetlepel maple syrup
- snufje zout
Topping
- 1 eiwit
- sesamzaadjes (zwart en/of wit)
- gedroogd knoflook
- grof zeezout
Instructies
- Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom. Heb je een keukenmachine? Laat het deeg dan ongeveer 10 minuten door je machine kneden. Zo niet, dan zul je het deeg op je (bebloemd) aanrecht moeten storten, en met de hand moeten kneden. Hou er rekening mee dat dit ongeveer 20 minuten zal duren.
- Vet een ruime kom in met zonnebloemolie. Ik doe meestal een scheut olie in de kom, en gebruik vervolgens een stuk keukenpapier om dit goed te verdelen.
- Maak een bal van je deeg, en stort dit in de kom. Dek af met een vochtige theedoek, en laat ongeveer 1 uur op kamertemperatuur staan. Wanneer je deeg ongeveer 2x zo groot is geworden is het klaar.
- Leg ondertussen een bakplaat met bakpapier klaar. Zorg ervoor dat deze ook in je koelkast past.
- Haal je deeg uit de kom, en verdeel in 4 stukken. Rol hier bolletjes van. Maak met een (ingevette) pollepel of je duim gaten in het midden van de bolletjes. Zorg ervoor dat deze niet te klein zijn, want je deeg zal nog weer rijzen. Verplaats de bagels naar je bakplaat, en dek af met een met olie ingevet stuk vershoudfolie. Stop het een nachtje in de koelkast.
- De volgende ochtend haal je de bagels uit de koelkast, en laat je ze even op kamertemperatuur komen (maximaal 1 uur).
- Verwarm de oven ondertussen voor op 220 °C.
- Doe de ingrediënten voor het waterbad ik een grote pan, en breng aan de kook. Neem een spatel en glijd de bagels in het waterbad. Kook de bagels 1 minuut, en draai ze dan om. Kook ook deze kant voor 1 minuut. Doe dit voor alle bagels. Het makkelijkste is om een relatief grote pan te pakken, waar je gelijk meerdere bagels tegelijkertijd in kan koken.
- Bestrijk de bagels met wat eiwit, en verdeel je topping hierover.
- Bak in ongeveer 20 tot 25 minuten goudbruin en gaar. Laat afkoelen op een rooster.
Opmerkingen
Misschien ook interessant

Walnoot sesam brood met cayennepeper
november 20, 2022
Scones met blauwe kaas en druiven
augustus 29, 2024
One Comment
Geert
Geweldig en grappig dat die bagel ongebakken en gebakken dezelfde is. Leuk detail